Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Participatie, Update

Hoorzitting na honderden bezwaren tegen PFAS-gifopslag Schiphol

gemeentekantoor

Hoorzitting op 19 maart in het gemeentekantoor in Hoofddorp (foto: Dura Vermeer)

4.8
(110)

De gemeente Haarlemmermeer ziet zich genoodzaakt een hoorzitting te houden over de vergunning die Schiphol kreeg om honderdduizenden tonnen PFAS-gifgrond op te slaan vlakbij de bebouwde kom van Badhoevedorp. Omwonenden dienden meer dan 600 bezwaren in na een oproep door de lokale partij Eén Haarlemmermeer.

Deel op XDeel op Linkedin

De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 19 maart aanstaande van 9:30 uur tot 13 uur op het gemeentekantoor Beukenhorst aan de Taurusavenue 100 in Hoofddorp. Alle mensen die bezwaar maakten, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Omwonenden die geen bezwaar maakten, maar de zitting toch willen bijwonen kunnen contact opnemen met het Team Juridische Zaken van de gemeente. Dat kan via telefoonnummer 0900-1852 of door een e-mail te sturen aan [email protected]. Naar dat adres kunnen ook aanvullende documenten worden gestuurd om het bezwaar te onderbouwen, zoals foto’s van de situatie ter plaatse.

Tijdens de zitting kunnen burgers hun bezwaren toelichten en hun zaak bepleiten. Mensen die zijn verhinderd op de vroege dinsdagochtend, maar toch willen dat hun stem wordt gehoord, kunnen iemand anders machtigen om namens hen te spreken.

Huisarts kent de gevaren goed
Eén van de mensen die zich opwerpt als spreekbuis, is Badhoevedorpenaar Flip Bruhl. Als voormalig huisarts kent hij de gezondheidsgevaren van de PFAS-verbindingen als geen ander. Bruhl houdt zich al geruime tijd bezig met het onderwerp en heeft bij verschillende experts en juristen advies ingewonnen.

U kunt de oud-huisarts machtigen via een digitaal formulier. Dat kan tot uiterlijk dinsdag 27 februari aanstaande.

Bruhl wijst in zijn eigen bezwaar vooral op de financiële risico’s die de gemeente Haarlemmermeer loopt met de PFAS-verontreinigingen, “omdat ik denk dat gezondheidsargumenten de overheid niet overtuigen”.

“De gemeente heeft een reserve van slechts 200 miljoen euro en lijkt zich nog niet bewust van de schoonmaakkosten en enorme claims die elders zijn toegekend. Eén PFAS-fabriek nam hiervoor al een half miljard euro in de begroting op”, aldus Bruhl.

Gigabytes aan data in PFOS-dossier
SchipholWatch heeft een groep Nederlandse advocaten gigabytes aan informatie ter beschikking gesteld over de PFOS-verontreiniging op en rond Schiphol. Zij werken aan een megaclaim en eisen dat de omgeving wordt schoongemaakt. In een vergelijkbaar proces dat speelt rond de luchthaven Seattle in het noordwesten van de Verenigde Staten ligt een eis op tafel van een miljard dollar.

Over de experimentele PFAS-wasinstallatie die naast de gifopslag moet verrijzen, heeft de voormalige huisarts ook zijn bedenkingen. “In de jaren ’50 en ’60 werd asbest in bakstenen verwerkt. Gebouwen met deze stenen worden niet afgebroken vanwege de hoge kosten en de gezondheidsrisico’s. Zie bijvoorbeeld de Heemstedestraat in Amsterdam. Ik weet niet of aannemers bereid zijn PFOS-stenen af te nemen. PFOS is één van de schadelijkste stoffen die onder de PFAS-verzameling vallen.”

PFAS-stoffen zijn geniepig omdat ze in de natuur niet afbreken en zich ophopen in onder meer het menselijk lichaam, in het slib van sloten en meren en in de natuur. “Ook al verdun je PFAS tot onder de plaatselijke ‘veilige’ norm, het stapelt zich op”, aldus Bruhl.

Amateuristisch
“De opslag van PFOS in Badhoevedorp doet nogal amateuristisch aan met losse plastic zeiltjes boven de heuveltjes vervuilde grond. Ook onder de heuvels ligt een zeiltje. Wind en water hebben voor het oog vrij spel. Mijn hoop is gevestigd op een deugdelijke opslag tot een bewezen schoonmaakproces bekend is. Dat kan later een hoop kosten en leed besparen.”

Eerder toonde SchipholWatch al aan dat er zoveel gifgrond op Schiphol ligt dat er bij opslag op lokatie een compleet heuvellandschap zou ontstaan. Volgens eigen informatie van Schiphol gaat het nu over tenminste 180.000 ton, terwijl een groot deel van de gifgrond al is uitgereden naar buurgemeenten.

Machtig hier dokter Flip Bruhl om ook namens u te spreken

Update 29 februari 2024
Behalve de hoorzitting organiseert de gemeente een informatieavond op 11 maart. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 8 maart aanstaande.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 110

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Amber

  De gemeente heeft toch ook maar een informatiebijeenkomst ingepland op maandagavond 11 maart.

  https://odnzkg.nl/informatiebijeenkomst-opslag-pfas-verontreinigde-grond-schiphol/

  De inloop is vanaf 19.00 uur en ze starten om 19.30 uur tot 21.00 uur.

  U kunt zich aanmelden voor de informatie bijeenkomst via onderstaande link:
  https://odnzkg.nl/aanmelden-informatiebijeenkomst-schiphol/

 2. Jan Barteld

  Er is “geen reden tot ongerustheid” maar wel is er heel degelijk onderbouwde ongerustheid over de redenen waarom de gifgrond zo onverantwoordelijk is opgeslagen en over de gevolgen daarvan, qua gezondheid , gezondheidskosten voor de huidige en volgende generaties mensen en voor de natuur, en voor de gigantische kosten die gemoeid zullen zijn met het verantwoordelijk en grondig isoleren van deze gifgrond tot in de eeuwigheid. Wie zijn er hoofdelijk verantwoordelijk te stellen voor dit anti-Nederlandse en zeer destructieve gedrag ? Heel veel succes met de hoorzitting en wat daar op volgt. Mogelijk kan de BVD een helpende hand bieden, om de VVD en andere partijen snoeihard tot de orde te roepen. Eigenlijk is het een zaak voor het ministerie van Defensie.

  5
 3. Amber

  Dhr. Bruhl heeft veel kennis ingewonnen over dit onderwerp en ik denk dan ook dat deze meneer het zeer goed kan overbrengen tijdens de hoorzitting. Ik ga er vanuit dat hij zich niet zomaar uit het veld laat slaan.

  Inmiddels mag hij al praten namens ruim 100 bezwaarmakers!

  4
 4. Hugo van der Wees

  … en de specialisten van de gemeente gingen uitgebreid in op de materie, waarom de vergunningen zijn afgegeven, waarom er geen gevaar dreigt, waarom de risico’s van PFOS heel erg meevallen en waarom de vervuilde grond moest worden opgeruimd. Gerustgesteld gingen de bewoners daarna huiswaarts: geen paniek de gemeente waakt over uw en mijn welzijn!

  3
 5. Edith

  Zorgelijk. Is er meer info vindbaar over pfas in de zin van verspreiding in bv de ringvaart?

  4
 6. Maaike

  Ik ben benieuwd. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het gevoel heb dat zo’n hoorzitting net zoveel effect heeft als een internetconsultatie. Tijd zal het leren.

  9
 7. Amber

  Goedenavond Gerry,

  Allereerst bedankt voor de machtiging. Al ruim 10% van de mensen die bezwaar hebben gemaakt begin januari, heeft vandaag de machtiging afgegeven. Dus daar zijn wij erg blij mee.

  Even voor de zekerheid de oproep om dhr Bruhl te laten spreken namens een grote groep bezwaarmakers is niet afkomstig door een politieke partij. Dit is het initiatief van een bezorgde bewoner uit het dorp.

  9
 8. Gerry van der Weele

  EenHaarlemmermeer is niet mijn partij, maar ik steun deze oproep van harte! Dokter Flip Brühl heeft mijn machtiging inmiddels ontvangen.

  20

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate