Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Politiek Haarlemmermeer roept burgers op bezwaar te maken tegen PFAS-opslag Schiphol

PFOS-opslag

Schiphol kreeg eerder waarschuwingen wegens de onzorgvuldige omgang met PFOS-gifgrond (foto: ODNZKG)

4.7
(83)

De fractie van Eén Haarlemmermeer roept burgers van Badhoevedorp op om massaal bezwaar te maken tegen de vergunning die Schiphol kreeg voor de opslag van met PFAS vervuilde grond en de bouw van een wasinstallatie.

Deel op XDeel op Linkedin

“Die opslag ligt vlakbij een nieuwe woonwijk, een kinderdagverblijf en een volkstuintjescomplex. Het is overantwoord om de zeer giftige en niet-afbreekbare stoffen daar op te slaan en te verwerken”, aldus Hans Spijker, fractievoorzitter van Eén Haarlemmermeer.

De omgeving en de volksgezondheid lopen grote risico’s met de gifgrond. Volgens de fractie dreigen hetzelfde soort taferelen als rond de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht door de PFAS-uitstoot van het Amerikaanse bedrijf Chemours.

Antwoorden geweigerd
Aan de Zonnekruidweg bij Badhoevedorp komt nu een opslag voor vervuilde grond die het nauwelijks afbreekbare PFAS bevat. Ook wil Schiphol daar een experimentele grondwasinstallatie optuigen waarvan niet bekend is of het procedé werkt en welke stoffen daarbij vrijkomen. De omgevingsdienst weigerde eerder vragen van SchipholWatch te beantwoorden over de onbeproefde wasinstallatie.

De Omgevingsdienst heeft op 4 december jongstleden een vergunning verleend voor de opslag van PFAS-gifgrond voor een periode van maar liefst negen jaar.

“Tegen dit besluit kan tot uiterlijk 4 januari 2024 schriftelijk bezwaar worden ingediend bij de Gemeente Haarlemmermeer of digitaal via de site van de gemeente”, aldus het persbericht.

Oproep bezwaar te maken
Fractieleider Spijker raadt bewoners aan bezwaar te maken. “Er hangen donkere wolken boven Badhoevedorp als deze opslag en verwerking doorgaat.”

PFAS is de verzamelnaam voor een groep stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en die grote gevaren opleveren voor de volksgezondheid en het milieu. Schiphol zit in zijn maag met de gifgrond en is al jaren bezig er vanaf te komen. Onder meer werd de gifgrond uitgereden naar gemeenten in de regio om daar te worden toegepast in ‘natuurparken’ als Nauerna bij Assendelft en Het Groene Schip in Spaarnwoude.

Metingen tonen aan dat inmiddels de hele regio rond Schiphol is vervuild met het gevaarlijke goedje. Het veel rond Schiphol gevonden PFOS – één van de bekendere en meest giftige PFAS-soorten – levert volgens het RIVM gevaar op vanaf concentraties van slechts 3 microgram per kilogram bodem.

Hoge concentraties
Volgens de interactieve PFOS-kaart van SchipholWatch worden dergelijke concentraties regelmatig gevonden in Badhoevedorp en op andere plekken rond het vliegveld. Alle op de kaart genoemde waarden boven de 3000 nanogram zijn een potentieel gevaar voor de volksgezondheid, aldus het RIVM.

De vervuiling is ontstaan omdat PFOS tot 2020 op grote schaal werd toegepast in de luchtvaart. De stof is al ruim tien jaar verboden, maar voor de vliegindustrie was een uitzondering gemaakt. Inmiddels is de stof ook daar verboden, maar de ontstane verontreiniging niet opgeruimd.

Schiphol wordt al vanaf 2017 op de vingers getikt vanwege de onzorgvuldige omgang met PFOS-gifgrond.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 83

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. F.Eskens

    Graag ontvang ik het zaaknummer van de toestemming van de gemeente Haarlemmermeer tbv het aantekenen van bezwaar

    4
  2. Bourree

    Och och, waar houdt dit op? Meer dan verdrietig omdat ik het antwoord wel weet.

    29

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate