Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Woedende actiegroepen eisen correcte informatie voor Tweede Kamer

5
(1)

De samenwerkende actiegroepen tegen laagvliegen, verenigd in SATL, zijn het “onfatsoenlijke leiderschap” van minister Cora van Nieuwenhuizen (luchtvaart) meer dan beu en eisen dat de Tweede Kamer voortaan correct wordt geïnformeerd.

Deel op XDeel op Linkedin

Foto: Michael Fousert via Unsplash

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd vlugschrift, opgesteld naar aanleiding van de ongenuanceerde uitlatingen van de minister in het tv-programma ‘Haagse Lobby‘ van WNL.

Van Nieuwenhuizen wordt wanbeleid verweten en haar ministerie “stapelt fout op fout”. “Zowel de milieueffectrapportage als de maatschappelijke kosten-baten analyse bleken onjuist. De Tweede Kamer is meerdere malen foutief en onvolledig geïnformeerd, rekengegevens over geluid bleken niet te kloppen, adviezen van experts zijn volledig genegeerd”, aldus de actiegroepen onder voorzitterschap van dr ir Leon Adegeest.

Participatieproces is misleidend
En of dat nog niet genoeg was: “Het participatieproces is ronduit misleidend. Zelfs een tik op de vingers van de Nationale Ombudsman heeft geen enkele verbetering gebracht. Met 10.000 zienswijzen op de Luchtvaartnota is helemaal niets gedaan”.

Adegeest denkt dat Van Nieuwenhuizen buiten de werkelijkheid staat. “Ze heeft de mond vol van transparantie, vertrouwen en leefbaarheid, maar het dossier is één grote puinhoop.”

SATL eist dan ook dat de minister zich voortaan aan haar woord houdt en gemaakte afspraken nakomt, de Tweede Kamer juist en volledig informeert, zich baseert op feiten en niet aan de leiband blijft lopen van de vliegindustrie.

‘Ga eens handhaven’
Daarnaast eisen de actiegroepen dat vergunningen vanaf nu worden gehandhaafd, “net als die van burgers, boeren, bouwers en kleine ondernemers”. De minister dient de veerkracht te tonen om te anticiperen op een veranderende wereld, aldus het vlugschrift.

Het idee van de minister dat het verzet tegen de groei van luchtvaart het protest is van “enkele linkse radicale milieuactivisten” is ook tegen het zere been van de SATL-leden. “Onze actiegroepen alleen al vertegenwoordigen burgers uit alle politieke stromingen en uit maar liefst vijf provincies. Naast burgers hebben gemeenten en provincies bezwaren geuit, evenals organisaties als Greenpeace, Natuur & Milieu en de Vogelbescherming. Het gaat dus om een breed gedragen verzet.”

SchipholWatch is geen onderdeel van SATL, maar onderschrijft en ondersteunt wél het vlugschrift van vandaag. Omwonenden van Schiphol zijn immers al decennialang het slachtoffer van dit onfatsoenlijke beleid dat uitsluitend wordt gedicteerd door de luchtvaartlobby.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Rob

  Ik reageer hiermee op het artikel een typisch geval van Schiphollen,: Hinder wegredeneren..citaat: “Deze week kwam de luchtverkeersleiding van Schiphol met een ‘heuglijk’ bericht dat een nieuwe aanvliegroute de hinder zou gaan beperken van maar liefst 700 inwoners ten noorden van Schiphol. Dat de wijziging een verslechtering betekent voor de ruim 9.000 inwoners van Kudelstaart, werd in dat bericht helaas niet vermeld”. Waarom ben ik niet verbaasd over zo’n bericht? Wij weten intussen dat je voor dieven en moordenaars je deur kan sluiten maar niet voor stiekemerds, waaronder je de RLD, het ministerie van Verkeer en Waterstaat inclusief de gestudeerde figuren in de directie van Schiphol kan scharen, hoewel ik ook twijfel aan de moraal in de hedendaagse politiek. Het is voor mij een eeuwig raadsel hoe dit type mensen er altijd onbeschadigd mee wegkomt, want lieden in zulke posities zouden echt een keer in het schandblok getoond moeten worden, zij zijn compleet eerloos en immoreel en ontberen normen en waarden. In deze sector regeren leugens en bedrog. Ik heb tot de hoge raad geprocedeerd tegen de RLD en de leugens van hen werden door de raadsheer als waar geaccepteerd.

 2. Ad

  Een beetje mededogen hoor met onze minister. Ze heeft wel een zekere reputatie (…) van haar vroem handjeklap partij hoog te houden.

 3. Louis7th

  Onbegrijpelijk dat deze minister nog steeds op haar post blijft. Met de hele inspraakronde vorig jaar, inclusief de talrijke “huiskamergesprekken” met de sector, is totaal niets gedaan. Ze heeft bij meerdere gelegenheden blijk gegeven van onvoldoende kennis. Maar in de politiek is kennis kennelijk geen vereiste voor de job. Aftreden – en wel zo snel mogelijk – lijkt mij de enige logische weg voor deze dictator.

 4. Chapeau Dr Leon Adegeest en de hele SATL :
  Er wordt al sinds 1990 gesjoemeld met feiten en de integriteit in dit Schipholdossier is al jaren allerberoertst . Dr Menno Huijs TU Delft promoveerde er op met als titel : 20 jaar manipulaties in het Schipholdossier . Deze VVD minister maakte er weer een potje van. Het is te hopen, dat de andere 3 Coalitiepartijen hun rug NU rechthouden
  De vorige stelselwijziging van 2003 Stelselwijziging (Dame Netelenbos ) was ook niet gelijkwaardig stelde de 2e Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid vast in 2006 . En VVD Senator en destijds Vz Comm MER schreef er in 2002 al een erg boze brief over: van 6 paginas. Toen werd daar nog niets mee gedaan
  (Ik zal deze brief binnen een week plaatsen op onze Website http://www.stichtingSWAB.nl
  Tweede Kamerleden deden hier Niets aan . Nogmaals Chapeau Dr L Adegeest !

 5. Johan jbroers

  Erg goed verwoord en precies zoals het is. Gezondheid en nachtrust gaat boven groei, groei en nog eens groei en dan ook nog al die leugens van het ministerie zelf! Het moet krimp, krimp en nog eens krimp worden met de luchtvaart en zelfs ook zonder al die zo genaamde pretvluchten! Bah weg ermee!.

 6. Paula Termeer

  Topinitiatief!
  En in hoeverre hebben jullie de internationale wetenschap aan jullie standpunten kunnen binden? Dat vind ik nl het meest stuitende van van Nieuwenhuizen ze negeert huidige klimaatcrisis, ze neemt op geen enkele manier mee de op wetenschap gebaseerde onderzoeken aangaande uitstoot luchtvaart en autoverkeer. En de effecten daarvan op onze gezondheid.
  Naast inderdaad haar dictatoriale houding ten opzichte van de kamer.
  Hartelijk dank alvast voor dit initiatief,
  Groet paulatermeer

  • Lidy

   Heel goed deze duidelijke, gezamenlijke actie! Is heel hard nodig! Samen sterk?!! En vooral volhouden en doorgaan!!

Geef een reactie

Translate