Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Burger verzoekt gemeente civiele procedure te steunen

0
(0)

In de Gemeente Amstelveen leeft het verlangen onder een aantal burgers om een civiele procedure op te starten tegen Schiphol om de luchthaven financieel aansprakelijk te stellen voor gemiste nachtrust en inkomsten.

Deel op XDeel op Linkedin

Een deel van het overzicht waaruit blijkt dat van nachtrust geen sprake kan zijn. Klik op de afbeelding voor een leesbaar formaat (bron: vlieghinder.nl).

Dit blijkt uit een schrijven van een bewoner onder de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan aan wethouder en loco-burgemeester Herbert Raat. SchipholWatch ontving een kopie van deze brief.

In de e-mail vraagt de bewoner of de gemeente wil overwegen een dergelijke procedure te ondersteunen. “Samen met een aantal andere bewoners van Randwijck in Amstelveen wil ik een procedure opstarten. Vannacht was het weer raak, tot 2 uur ‘s nachts om de twee minuten, toen tot kwart voor zes om het uur een vliegtuig en vanaf dat moment weer om de twee minuten”, aldus de bewoner in een toelichting.

Niet in staat te werken
“We kunnen met dit regime geen uur slapen zonder wakker te worden gevlogen. Dat zorgt ervoor dat ik vandaag niet kan werken, en waarschijnlijk morgen ook niet. Ik wil de luchtvaart aansprakelijk gaan stellen voor gemiste inkomsten”, aldus de zelfstandig ondernemer.

Omdat een civiele procedure al snel handenvol geld kost, willen de bewoners van Randwijck gezamenlijk optrekken met de gemeente. Wethouder Raat is al eerder in het nieuws geweest met zijn strijd tegen de immer groeiende overlast van Schiphol.

De raad van de aanliggende gemeente Aalsmeer heeft eerder in een unaniem besluit al besloten een dergelijk verzoek van inwoners te honoreren. Die groep bereidt een proces voor met een beroep op de rechten van de mens.

Nachtvluchten onrendabel maken
“Wij denken dat het verstandiger is Schiphol financieel aan te pakken. Dat doet hen pijn in de portemonnee waardoor het op termijn hopelijk economisch onrendabel wordt om ‘s nachts tientallen vluchten over honderdduizenden omwonenden te sturen”, aldus de Amstelvener.

“Het is te gek voor woorden dat het ongestraft blijft om mensen te beroven van hun nachtrust. Als de nachtclub op de hoek 5 minuten te laat open is, staat de politie direct op de stoep, maar als Schiphol de hele nacht doorvliegt, kun je nergens aankloppen.”

Overigens zijn de bewoners niet uit op financieel gewin. “Het geld dat we eventueel binnenhalen willen we graag overmaken aan een goed doel, bij voorbeeld een milieu-organisatie als Greenpeace die strijdt tegen de groei van de luchtvaart.”

De tabel met vliegtuigbewegingen over uw postcodegebied (illustratie) is voor iedereen te maken via de site van vlieghinder.nl.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. M. uit Heemskerk

  Ik heb door nachtrustverstoring door vliegtuigen ruim een jaar in de ziektewet gekomen, ik zal er voorlopig niet bovenop zijn. Ik zou ook graag een claim willen neerleggen bij Schiphol of Ministerie.

 2. Esterella

  Ik woon in Rijsenhout en zou graag meedoen met alle procedures en initiatieven die er al zijn. Mochten er meer mensen uit Rijsenhout hier brood in zien, ik hoor t graag.

 3. Zelf hier in Vinkeveen is het echt niet te harden…ik heb veel begrip voor de bewoners in Aalsmeer en Amstelveen…verschrikkelijk en een schending van de Burgerrechten…maar wat doe je ? Schande hoe men in dit Bananenland wordt behandeld…Tijd voor Verzet!! MAANDAG 7 OKT RIJKSMUSEUM AMSTERDAM zal Extinction Rebellion een blokkade veroorzaken, een week of langer, om het Kabinet te dwingen de juiste maatregelen te treffen…rechtvaardigheid! Blokkades zullen er tegelijkertijd zijn in Londen, Berlijn, Parijs en meer landen…Sluit je aan!! Laat je zien en horen en dwing gerechtigheid af door VREEDZAAM te protesteren…#extinctionrebellion #rebelwithoutborders #climatejustice #noodlandingvoorhetklimaat #greenpeace

 4. Ollebol

  De laatste weken starten èn landen vliegtuigen terwijl ze over en boven ons huis en dorp Leimuiden gaan! Het gaat met golven: soms drie uur achter elkaar en dan weer een uur niet.
  ‘s Nachts worden wij wakker door steeds dezellfde vliegtuigen met de zelfde bestemming, iedere nacht. Of je nu vraagt of ze de route iets kunnen verleggen, zodat ze over het meer gaan of verder door vliegen om later met meer hoogte langs te vliegen….er wordt niet naar geluisterd en niet gehandhaafd.

 5. Robert Buick

  If only we could get such support in the UK, where 90% foreign owned Heathrow wants to add and the Government have allowed, an additional 260,000 flights a year to go ahead with the 3rd runway; with zero consideration to the environmental harm and health costs that will be pushed onto up to 4 million people around the airport, with families and the health service picking up the bill. Privatising the profits, socialising the loses.

 6. Peter

  Wat een uitstekende en bovenal begrijpelijke actie. De wal keert het schip. Het is niet langer meer alleen David tegen Goliath..

 7. Reactie door auteur

  schipholwatch

  Wilt u zich aansluiten bij deze actie, stuur ons een mailtje via [email protected] en we brengen u met elkaar in contact!

 8. Een heel begrijpelijke en goede actie, die jaren geleden al had gemoeten. Men zal zich wel juridisch hebben ingedekt vrees ik. Maar u heeft gelijk, wat de wet er ook over zegt, het is en blijft crimineel gedrag!

 9. K

  Ben benieuwd of de gemeente hieraan meewerkt?!

  Echter denk ik dat je de gemeente ook aansprakelijk moet stellen aangezien zij het Schiphol beleid jarenlang pro-actief ondersteund en gepromoot hebben. En pas sinds de wethouder zelf ook last ondervindt pas een beetje actie beginnen te ondernemen. Helaas te laat en voor de bühne. Maar sluit mij graag aan bij deze bewoners. Graag de contactgegevens van deze bewoners via e-mail adres. Dank, dank

Geef een reactie

Translate