Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Provincie verzon soepele PFOS-norm op verzoek van Schiphol

foto: Thomas Hoang via Pixabay

5
(126)

Omdat Schiphol in zijn maag zat met 50.000 kubieke meter grond (4.000 vrachtwagens!) die vervuild is met het zeer giftige PFOS, stelde Provincie Noord-Holland een eigen, soepele norm op zodat de gifgrond alsnog kon worden afgevoerd naar een terrein in Aalsmeerderbrug.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een explosief document met datum 12 juli 2017 dat we vonden in de provinciale archieven. Het stuk is ondertekend door toenmalig commissaris van de koning Johan Remkes.

De eigen norm van de provincie moest later met een factor honderd worden aangescherpt. Met die nieuwe, nu geldende norm had Schiphol de gifgrond nooit mogen afvoeren en uitspreiden op een perceel in het tuindersdorp.

PFOS is de verzamelnaam voor een groep zwaar vervuilende en giftige chemische stoffen. De vervuiling op Schiphol was te wijten aan een bedrijfsongeval met bluswater in een loods van KLM.

Groot gebied rond Schiphol vervuild
PFOS-stoffen zijn niet afbreekbaar in de natuur en verspreiden zich via het grondwater razendsnel in de omgeving. Eerder meldden we al dat PFOS is aangetroffen in een gebied van circa 100 vierkante kilometer rond Schiphol.

Toen de provincie met de eigen norm op de proppen kwam, bestond er geen landelijk beleid voor PFOS-vervuiling. Wel bestond er een stortverbod, omdat het RIVM wel vermoedde dat het spul zeer schadelijk was voor mens, dier en natuur.

Het stortverbod was echter erg onhandig voor Schiphol. Het vliegveld wist dan ook niet wat het aanmoest met de vervuilde grond, zo meldt de provincie in haar brief aan Provinciale Staten. “Moet die grond nu helemaal worden gesaneerd of kan met minder genoegen worden genomen”, zo vraagt Remkes zich af. “Het gebrek aan normering is vooral heel lastig voor Schiphol. Het stortverbod maakt het nog ingewikkelder.”

De gifgrond kan zonder normen en beleid immers niet meer worden hergebruikt, maar ook niet worden afgevoerd naar een stortlocatie, zo meldt de brief.

Eigen norm opgesteld om stort te faciliteren
Daarom gaf Remkes in samenspraak met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied opdracht aan RIVM om een eigen norm op te stellen, zodat Schiphol de vervuilde grond toch kwijt kon raken.

Toen die – naar later zou blijken – veel te ruime norm eenmaal was vastgesteld, aarzelde Schiphol geen moment meer. De gifgrond werd razendsnel afgevoerd met vierduizend vrachtwagens (!) naar het perceel in Aalsmeerderbrug. Daar werd deze vermengd met schone grond. Het spul ligt er nog steeds en ook in die omgeving zijn inmiddels ernstige PFOS-verontreinigingen aangetroffen.

De stort vond plaats zonder medeweten van de Gemeente Haarlemmermeer. Toen buurtbewoners enkele raadsleden tipten over het af en aan rijden van de vrachtwagens, ontstond alsnog grote commotie in de raad.

Het op bestelling maken van een nieuwe milieunorm past naadloos in het patroon dat overheden Schiphol tot in het onredelijke faciliteren en wegkijken bij ernstige vervuiling van de leefomgeving.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 126

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. ReindeR Rustema

  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/soepele-provinciale-norm-voor-gifgrond

  “Volgens Schipholwatch, naar eigen zeggen ‘een stichting die strijdt voor een betere leefomgeving en dus tegen de verdere groei van Schiphol op de huidige locatie’ heeft de provincie Noord-Holland in het verleden ‘een eigen, soepele norm’ voor het schadelijke PFOS vastgesteld. Daardoor kon met PFOS verontreinigde grond naar het Aalsmeerderbrug worden afgevoerd.”

  2
 2. Joris

  In een woord: VVD.

  7
 3. Hans Boshuizen

  Poetin een weerzinwekkende idioot. In Nederland dat gave landje doen we er niet voor onder. En wordt er gif verspreid op weerzinwekkende wijze. Opnieuw een bewijs voor het walgelijke niets ontziende gedrag van Schiphol en onze overheid ( Remkes als (Commissaris van De Koningin), die meehelpt om Schiphol op deze schandelijke wijze te faciliteren

  9
 4. Michiel

  “Zand erover” opperde Schiphol. En zo geschiedde.

  Eet geen vis uit de Ringvaart. (En laat je kinderen er maar niet in zwemmen lijkt me.)
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/8694/vis-uit-ringvaart-niet-eten

  10
 5. fons

  En welke funktie heeft Johan nu?

  4
 6. Haes

  Dat waarvan u altijd dacht :” dat gebeurt in korrupte buitenlanden…dat gebeurt hier niet…niet in onze “rechtsstaat”…
  en die rechtsstaat vinden we dan ook een voorbeeld voor de rest van de wereld. Luister maar naar Rutte.
  Dát dus, dat wat alleen in die buitenlanden gebeurt…. dat gebeurt hier ook…bij u om de hoek…
  Doorgaans weten we dat goed te maskeren. Doorgaans…
  Korte omschrijving van dit gedrag: schijnheiligheid. Ja, daarin zijn we in ieder geval wel een voorbeeld.

  13
 7. Eef

  De vervuilde grond heeft tot vorige zomer netjes op een stuk van ca. 5000m2 op hopen gelegen met hoge hekken er omheen.
  Tot mijn grote verbazing is in opdracht van de Provincie de grond gezeefd om het puin te verwijderen en vervolgens over zo’n 5 hectare uitgesmeerd, netjes gras ingezaaid en geen haan die er meer naar kraait !

  16
 8. Adrie

  Ach ja ook hier worden burgers voorgelogen en blootgesteld aan levensbedreigende situaties. Ze moeten zich diep schamen en nu eindelijk eens aan de wettelijke zorgplicht voldoen. Johan bedankt.

  19

Geef een reactie

Translate