Continu meten met Explane kwestie van weken

Vanmiddag bezocht een delegatie van SchipholWatch de ontwikkelaar van Explane op de Raspberry. We keken onze ogen uit. Het lijkt nog maar een kwestie van weken voordat iedereen voor een relatief klein bedrag een meetstation kan aanschaffen dat geen vliegtuig mist.

Ontwikkelaar René Kuijf testte een tiental dB-meters voor het continu meten met Explane (foto: René Kuijf)

De Raspberry is een heel klein computertje van een paar tientjes. Gekoppeld aan een dB-meter registreert het apparaatje continu het omgevingsgeluid. Het knappe aan deze versie is dat het systeem zelfstandig vliegtuigen herkent en deze inclusief het gemeten geluidsniveau doorstuurt aan de database van Explane.

Ook het aantal vliegtuigen geteld
Uniek van de vaste opstelling is dat nu ook een goed beeld kan worden gekregen van de frequentie waarmee vliegtuigen overkomen. Waar de app voor de smartphone afhankelijk is van de gebruiker die op een knop drukt om een meting door te sturen, stuurt de Raspberry íeder passerend vliegtuig automatisch door.

Omdat het aantal overkomende vliegtuigen een belangrijke parameter is in de ervaren overlast door omwonenden, zien wij dit als een belangrijke ontwikkeling.

De Raspberry kan straks compleet gebruiksklaar worden geleverd door ontwikkelaar René Kuijf voor een bedrag van circa 150 euro, inclusief kabels en geluidsmeter. En met de slimme software geïnstalleerd.

Doe-het-zelvers
Voor handige doe-het-zelvers publiceren we een handleiding op internet inclusief een link naar de benodigde software. Daarmee kan dan voor een bedrag van naar schatting 100 euro zelf een werkend systeem worden gebouwd.

Explane op de Raspberry meet iedere seconde het geluidsniveau. Als een vliegtuig wordt herkend, wordt de gegevens doorgestuurd aan de Explane-database (foto: René Kuijf)

Ook gegevens voor RIVM
Explane op de Raspberry levert twee soorten gegevens aan onze database. De eerste soort is de ‘traditionele’ Explane-data, voor opname in de website Aviation Noise Reports by Explane. De tweede feed leggen we vast op verzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Die gegevens bevatten metingen van het geluidsniveau op iedere seconde van de dag, dus ook als er geen vliegtuig overkomt.

RIVM gebruikt die data om berekeningen over het vliegtuiglawaai af te zetten tegen het normale omgevingsgeluid. In een stad is er doorgaans meer omgevingsgeluid dan op het platteland, het RIVM wil kunnen onderzoeken of die verschillen uitmaken voor de perceptie en gevolgen van vliegtuiggeluid voor omwonenden.

10 antwoorden op “Continu meten met Explane kwestie van weken”

 1. Welke Raspberry PI is hiervoor nodig?
  Het zou mooi zijn als de toepassing op een Raspberry PI Zero zou kunnen draaien. Die is een stuk goedkoper en simpeler dan de andere types.

 2. Ben benieuwd wanneer de bedoelde handleiding zoals genoemd in https://schipholwatch.nl/2019/09/20/continu-meten-met-explane-kwestie-van-weken/ online te vinden is.
  Heb zelf nog wel een paar PI’s en de nodige hardware eromheen.
  Het lijkt me niet zinvol om dit zelf te gaan bouwen en daarmee en compleet ander systeem te gaan creeren, beter een standaard waarmee iedereen gaat werken en meten.

  Graag uw reactie naar info at colandino punt nl

 3. 150 euro is nog een beste investering, maar dat zal vooral komen door gecalibreerde decibelmeter, denk ik?
  Ben als PI-addict erg geinteresseerd. Ga binnenkort zelf aan de slag met een Decibel-meter op Bluetooth.

 4. Misschien toch vermeldenswaard: sinds jaar en dag is het aantal vliegtuigoverkomsten op iedere willekeurige plaats in Nederland al te onderzoeken via https://streams.vlieghinder.nl/reports/events.php .
  Die database gaat terug tot 2006/2007.
  Ook kan van de tientallen geluidsmeetnetten van Nomos, Luistervink en Geluidsnet de geluidswaarde in relatie tot de bijbehorende vliegtuigoverkomst worden nagegaan. Precies dus wat in dit bericht wordt betoogd.

 5. En mensen in de omgeving van andere vliegvelden (rtha) kunnen die ook meedoen?
  Is dit overigens niet met een subsidie te regelen. Kan me niet voorstellen dat er er geen partijen zijn om dit te financieren. Ik doe overigens graag mee

 6. Ik hoop op eerlijke, onafhankelijke, nauwkeurige metingen met dit apparaat zonder fouten of ” gesjoemel”. Daar kunnen ze bij Schiphol, deze keer dan niet omheen. Of ze er wat mee doen , ontkennen of ter zijde leggen, zoals gewoonlijk, zullen we dan wel zien.
  Misschien is het mogelijk om bij een grote, gezamenlijke inkoop van dit apparaat een korting te verkrijgen, zodat alle belanghebbenden er een aan kunnen schaffen en we allen tesamen de benodigde hindermeldingen kunnen aandragen……

 7. Graag zou ik, zodra dit meetstation op de markt is, deze aan willen schaffen.

  Ik woon op 4 hoog, Amsterdam West. En heb de laatste 2 jaar in toenemende mate last van opstijgende vliegtuigen, vermoedelijk ‘grondgeluid’ (ik zie geen vliegtuig). Afhankelijk van de wind (?), hoor ik het geluid per dag een aantal uren, elke 2 – 3 minuten. Soms een hele dag (al is dit wel minder geworden). Het gaat om een donderend, aanzwellend geluid, waarbij mijn woning, lijkt het, als een klankkast functioneert, incluis trillende ramen.

  Vraag bij aanschaf meetapparaat:
  Wordt deze door het bedrijf geïnstalleerd?
  Is er, voor het geval het meetapparaat stuk gaat, hulp vanuit het bedrijf (garantie, reparatie?)?
  Ik vraag dit omdat ik niet thuis ben in de techniek van dit soort apparatuur.

  Tot zover. Een topactie!
  Tineke Karsten

 8. Misschien kan Rene Kuijf ook alleen de behuizing met de DB-meter gaan verkopen tegen gereduceerd tarief.

  Sommige hobbyisten zoals ik hebben namelijk nog wel wat Raspberry’s liggen.

  1. Dat ziet er goed uit. Mogelijk kan deze site zelfs een combinatie maken met Explane op de Raspberry. Dan kunnen ze niet alleen het overlastgevende vliegtuig doorgeven aan BAS, maar ook gelijk het gemeten geluidsniveau. Wij zouden wel in contact willen komen met deze club om de mogelijkheden te bespreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *