Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie, Update

Groeiend protest tegen Schiphol, honderden rebellen op het platform

actievoerders vast aan privéjet

Actievoerders blokkeren het vertrek van privé-jets op Schiphol-Oost (eigen foto)

4.6
(51)

Vandaag is Schiphol het toneel van het groeiend verzet tegen de luchtvaart. Zo’n duizend mensen demonstreerden op het busplein, terwijl honderden rebellen via de achterdeur het platform oprenden.

Deel op XDeel op Linkedin

Sprekers op de bijeenkomst aan de voordeur zagen zich vanmorgen gehoord door een grote menigte demonstranten, uitgedost met protestborden, ludieke kleding en zelfs draagbare speakers met vliegherrie.

Professor Fulco van der Veen, bekend van zijn filmpjes waarin hij de wantoestanden in de vliegsector fileert, kon rekenen op groot applaus toen hij KLM een parasiet van de samenleving noemde. Ten koste van milieu, natuur en leefomgeving verdient dit bedrijf zijn geld.

No Title

Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren spreekt de ongeveer 1000 demonstranten toe die op Schiphol Plaza klimaatactie eisen van de vieze vliegindustrie.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan (PvdD) maakte de menigte attent op de rampzalige gevolgen van de luchtruimherziening, die grote gebieden van Nederland die nu nog stil zijn straks onleefbaar maken. “Kom in actie”, vroeg Van Raan het publiek.

Crime scene
“We staan hier op een crime scene. Het is te gek voor woorden dat wij als actievoerders meer vergunningen hebben om hier te staan, dan Schiphol zelf heeft om te mogen vliegen”, aldus het Kamerlid. Het vliegveld beschikt niet over een natuurvergunning en evenmin over een geldig luchthavenverkeersbesluit.

Ondertussen wisten honderden rebellen van Extinction Rebellion en sympathisanten van Greenpeace het vliegveld binnen te dringen. Zij renden door een gat in het hek naar de privé-jets die geparkeerd staan op Schiphol-Oost.

Bullshit vluchten van de baan (eigen foto)

Daar ketenden zij zich vast aan de wielen van de Marbella-taxi’s voor de superrijken en lijmden zich vast aan de grond en zorgden er zo voor dat deze extreem vervuilende machines geen kant meer op konden.

Niet genoeg politie
Marechaussee en politie hadden lang niet genoeg mankracht om de rebellen tegen te houden waardoor zij vrije toegang kregen om hun protest te laten horen tegen het uitblijven van klimaatmaatregelen. “Juist deze privé-jets zijn extreem vervuilend en moeten verboden worden”, aldus een actievoerder.

Vandaag rond half vier ziet het er naar uit dat de Marechaussee nog uren werk zal hebben om de actievoerders van het platform te verwijderen. Het is nog niet bekend hoeveel van hen zijn gearresteerd. Enkele tientallen actievoerders mochten vrijelijk vertrekken.

Update 16:00 uur
Ook bij een parkeerplaats voeren klimaatbeschermers nog steeds actie. Ze mogen blijven staan omdat de Marechaussee het te druk heeft met de ontruiming van het platform.

Slimme vogels vliegen niet (foto door een van de demonstranten, met toestemming geplaatst)

Update 16:40 uur
De Telegraaf meldt dat de acties op het platform een vliegtuig met een medisch noodgeval zouden hebben verhinderd te landen. Dat is een regelrechte leugen. Medewerkers van Greenpeace staan tijdens acties continu in contact met de autoriteiten en die melden dat de Oostbaan de hele dag beschikbaar is geweest. Omleiden was dan ook niet nodig.

Update 17:35 uur
Een woordvoerder van Schiphol heeft aan directeur Andy Palmen van Greenpeace bevestigd dat er geen medische vluchten zijn gehinderd door de acties van vandaag.

Update 17:40 uur
De actievoerders die eerder bij parkeerplaats P30 stonden zijn verkast naar Schiphol Plaza. Daar voeren ze lekker warm binnen actie. De Marechaussee heeft kennelijk nog geen mankracht het protest te beëindigen.

(foto door een van de rebellen)

Update 18:20 uur
Burgemeester Marianne Schuurmans van Schiphol stelt in het Journaal eventuele schade van de acties van vandaag te willen verhalen op de rebellen. Als zij dat onzalige plan doorzet, start SchipholWatch een grote fundraising-actie om de rebellen zoveel mogelijk uit de wind te houden.

Update 21:30 uur
Volgens meerdere demonstranten is er vandaag met auto’s op hen ingereden tijdens de actie bij P30. Dat is een parkeerplaats die alleen voor luchtvaartpersoneel toegankelijk is.

(foto door een van de rebellen)

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 51

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Frank

  Quote van M.Th. Beekmans, Tijdelijke regeling groot baanonderhoud Schiphol 2023:

  “Een bedrijf dat handelt in strijd met de Luchtvaartwet kan niet op basis van diezelfde wet om vrijstellingen vragen. Dat zou een zeer scheve rechtssituatie opleveren ten opzichte van andere belanghebbenden als de omwonenden. Immers, het zou een precedent scheppen waarmee voortaan naar hartenlust kan worden geshopt in wet- en regelgeving om enkel de voordelen eruit te halen en de verplichtingen als facultatief te zien.”

  Voor wie meer interesse heeft in een goed onderbouwd juridisch kritiek op het voorstel van Schiphol aan minister Harbers:
  https://www.internetconsultatie.nl/tijdelijke_regeling_groot_baanonderhoud_schiphol_2023/reactie/3e347c86-da44-45f3-8f0b-729715e5b118

  2
 2. B. van Marlen

  Ook mijn lof: heel goede sprekers, kort en ‘to the point’! Ik heb lekker kunnen ‘netwerken’ (niet als mainport of hub dus!) De acties rond privévliegtuigen werden uiteraard veroordeeld, maar ik vond ze heel treffend en illustratief. Ze kregen ook veel media aandacht, zelfs internationaal, wat hard nodig is. Ik wens deze lieden, die zich van iets blijkbaar iets aantrekken, veel vliegschaamte toe! Laat de kosten van deze actie, als die er al zijn geweest, eens betalen door de vliegconsument!

  En op naar de 10000 deelnemers de volgende keer!

  10
 3. Thijs

  OPROEP:

  stop met het kopen van elektrische autos, warmtepompen, zonnepanelen en alles wat zogenaamd duurzaam is.

  Wat gebeurt er, op papier is bij te houden welk huis voorzien is van verduurzamende maatregelen, hoeveel auto’s elektrisch zijn en hoeveel op brandstof rijden. Alles is bij te houden en voedt op papier de doelen van de overheid om duurzamer te worden. Wat is daarvan het gevolg, dat Schiphol vrij spel krijgt om te groeien naar 800.000 vliegbewegingen per jaar. Deze stoten op papier niets meer uit boven de 900 meter dus per saldo is de uitstoot van schadelijk stoffen in ons land sterk gedaald. Ieder warmtepomp draagt dus bij aan het groeien van Schiphol, iedere elektrische auto draagt bij en iedere boer die zich laat uitkopen draagt bij! Immers zijn die sterk vertegenwoordigd in de cijfers omdat hun uitstoot 100% meetelt.
  Zoals recentelijk duidelijk is geworden uit de WOB verzoeken, moet Schiphol de groeiruimte krijgen door andere sectoren te laten opdraaien. Minder fossiel wegverkeer geeft stikstofruimte en minder boeren geeft stikstofruimte. Vervolgens een vliegtuig op papier maar voor 10% van de gehele vlucht laten meetellen levert een mega stikstofwinst op, terwijl die er helemaal niet is. Zelf met zulke cijfers kunnen ze dan volhouden dat er nog eens minder wordt uitgestoten dan voor de uitkoop van boeren en voor de dwang elektrisch te rijden en een warmtepomp te nemen. Op papier klopt alles dan. Minister Harbers is al bezig om een flink geldbedrag vrij te krijgen om dit juridisch te onderbouwen. En wij? wij als makke Hollanders trappen er met open ogen in, we gaan massaal aan de wanrtepomp en elektrische auto. Feitelijk plaveien we de weg voor Schiphol om te groeien, Lelystad om te openen en 800.000 vliegbewegingen per jaar door ons nu in te zetten voor het milieu. We doen niets anders dan ze meehelpen.

  6
 4. Hulde, mainstream media en verschuiving politieke systeem

  Hulde aan alle organisatoren, actievoerders en sprekers!

  Ik wilde Vincent Dekker al bellen om te vragen of hij de echte vrachtbrieven kon achterhalen van de landende privé vliegtuigen van vandaag. Het was meteen al een ongeloofwaardig medisch Schiphollen verhaal, maar erger is dat meerdere kranten zonder fact-check ermee aan de haal gingen. Dus mainstream journalisten: fact-check eindelijk die hele beerput Schiphol svp eens.

  En Minister Natuur en Stikstof plus Minister Klimaat en Energie: Schiphol moet als grootste stikstofvervuiler in Nederland ook zijn bijdrage leveren aan de opgave waar Nederland voor staat. Niet alleen qua privé vluchten maar ook qua regeringsvluchten, hub vluchten en stoppen van de nachtvluchten. A.s. maandag elkaar opzoeken en echt mee beginnen? Want dat de verschuiving in het politieke systeem naar jullie Ministeries moet, is zo evident.

  18
 5. rrustema

  Het beeld van de fietsers rond de privéjets en actievoerders die zich hadden vastgeketend was sterk voor in de huiskamers thuis. Dat zijn geen vliegtuigen waar je zelf ooit in zit immers.

  Dat die privéjets gehuurd worden voor medische vluchten was de tegenzet. Intrigerend. Is dat voor repatriatie, voor behandelingen die het buitenland beter kan?

  9
 6. Henk Visser

  Heel veel dank aan iedereen die aanwezig was, de sprekers en natuurlijk de organisatie. Een extra loftrompet aan de fietsers en activisten op Oost die wat riskeerden. Helden!
  Al die vertegenwoordigers van politieke partijen en actiegroepen die hun protestborden en vlaggen lieten wapperen. Wat zijn wij 1 hele grote familie.

  Natuurlijk sprong de grootste historisch foute krant van Nederland met haar bekende leugens er weer bovenop. En ook haar tv surrogaten POW en WNL zullen er wel weer het nodige op aan te merken hebben. RTL nieuws had het over ”tientallen” demonstranten. Nou, die kunnen ze dan uitnodigen aan tafel. Alleen is de studio veel te klein voor de bijna duizend.

  Wacht!, ik krijg een bericht binnen: ‘F. . . ! Ik ben wereldkampioen vervuilen, heel snel op vier wielen. Mijn Jet staat geblokkeerd en ik moet weg. (nog wat grove taal). Donder op of ik haal mijn papa erbij. Mijn moeder weet hoe goed die met zijn vuisten is. ‘

  Een prachtige dag om niet snel te vergeten. Om de wasbak van Elon Musk er maar bij te halen. Laat dit inzinken; Schiphol, KLM, … overheid.

  16
 7. Michiel

  Het voelde als een feestje om zoveel mensen te zien en spreken die elke dag net zo gehinderd worden en zich elke dag net zoveel zorgen maken om de toekomst als ik. Niets feestelijks aan dus, maar zo nodig en zo blij dat het plein bomvol stond.

  Ook fijn om online bekenden te ontmoeten en er een gezicht en mens aan te kunnen koppelen.

  26

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate