Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Continu vliegherrie meten en insturen naar donderdorp.nl

foto: blessonkunjumon via Pixabay

4.6
(62)

We zijn geruime tijd bezig geweest om een continu meetprogramma te ontwikkelen voor de Raspberry. Om verschillende redenen is dat niet gelukt, maar er blijkt gewoon een ‘kant en klare’ oplossing voorhanden te zijn.

Deel op XDeel op Linkedin

Het Duitse European Aircraft Noise Services (EANS) registreert de data van al die metingen en biedt in samenwerking met een aantal leveranciers meetpunten aan vanaf 185 euro per stuk.

De zo gemeten vliegtuigoverlast wordt door de website donderdorp.nl van het Platform Vlieghinder Kennemerland meegenomen in openbaar toegankelijke overzichten. Daarmee kan een aanzienlijke verfijning ontstaan van de metingen rond Schiphol.

EANS is een organisatie zonder winstoogmerk die al jarenlang metingen verricht en registreert van vliegtuigoverlast. Begonnen in Duitsland zijn er inmiddels meetpunten actief in Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.

Twee leveranciers
Particulieren, buurten en gemeenten kunnen hun geluidsmeters aansluiten op het netwerk om zo mee te werken aan het creëren van een steeds beter beeld. De meetpunten biedt EANS niet zelf aan, maar via twee leveranciers: GfS en AK Modul-bus.

GfS biedt een kant-en-klaar meetpunt aan dat de koper slechts hoeft aan te sluiten. Dat meetpunt is uitgerust met een waterdichte microfoon en dient ook als weerstation. Het meetpunt verstuurt de verzamelde metingen zelfstandig naar EANS.

De prijs van dit apparaat is echter 3.500 euro en daarom niet geschikt voor particulieren. Mogelijk wel voor buurten of gemeenten.

Een goedkopere oplossing komt van AK Modul-Bus dat voor 185 euro een meetpunt aanbiedt, eventueel aan te vullen met een microcomputertje Raspberry-PI voor de datacommunicatie tussen het meetpunt en de database van EANS.

Het meetpunt van AK kan ook op een continu werkende pc worden aangesloten om de data naar EANS – en dus ook naar donderdorp.nl – te versturen. De microfoon die bij dit pakket wordt geleverd, is niet waterdicht, dus dient beschut te worden gemonteerd.

Gratis software
Hoe dit apparaat moet worden aangesloten, staat uitgebreid beschreven op de site van EANS. Ook kan daar de gratis software worden verkregen die nodig is voor de metingen en datacommunicatie.

Zo gauw een nieuw meetpunt van EANS aangesloten is op het netwerk, heeft donderdorp.nl toegang tot deze gegevens en worden de metingen opgenomen in hun database.

Gebruikers en anderen in de buurt kunnen dan eenvoudig dagelijks een overzicht ontvangen van alle passerende vliegtuigen, inclusief hoogte en gemeten geluidsniveau.

Voor particulieren is aansluiting op het EANS-netwerk gratis. Bewonersgroepen of gemeenten betalen een kleine jaarlijkse vergoeding.

Update 15 oktober 2021
Eén van onze lezers heeft een complete handleiding geschreven voor het zelf installeren van de EANS-geluidsmeter. Download ‘m hier.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 62

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Maalwater1

    In Limburg rondom vliegveld Maastricht is e.a. door een buurtgroep met crowdfunding opgezet. Gerealiseerd door een plaatselijk werkend buro.
    .
    De optie van een Raspberry PI of een “ZERO W” met kant en klare AK-MODUL-BUS meetunit is redelijk snel operationeel te maken.
    Het vergt wel ICT kennis en een operator die bereid is om de unit te monitoren op ‘uptime’.
    .
    Het werkt bewezen op een PI-ZERO-W, daar moet dan nog wel een USB-hub op met Micro-usb aansluiting en aansluiten met een kwaliteitsvoeding met korte verliesvrije kabel.

    1
  2. Ad

    In het artikel van Schipholwatch en de ingestuurde reacties veel Raspberry en andere IT Berry geheimtaal. Mijn dak precies onder een schipholherry traject is beschikbaar voor een goede herrymeter en ik heb stroom en wifi.

    • Michiel

      Beste Ad,

      Ik installeer binnenkort een sensor in mijn dorp Burgerveen. Ik heb eerder tegen SchipholWatch en vlieghinder.nl uitgesproken dat ik belangeloos wil helpen met het opzetten van enkele sensoren. Dus tegen kostprijs van de onderdelen installeren bij mensen die dit technisch niet kunnen maar graag hun dak beschikbaar stellen.

      Ik zoek een en ander nog even uit want de verschillende onderdelen moeten compact, netjes en veilig worden samengevoegd en er zal ter plekke ook altijd iets van maatwerk nodig zijn want geen dak is hetzelfde en op de bedachte locatie moet idealiter zo min mogelijk omgevingsgeluid zijn. In mijn geval heb ik een schuur uit de buurt van huizen en waar WiFi beschikbaar is en hoop dat ik snel resultaten kan leveren.

      Als u wil kunnen we dit best eens bespreken, ik laat liever geen email adres of telefoonnummer achter op openbare websites maar u kunt me wel een privé bericht sturen op Twitter @mvparreeren.

      Mvg, Michiel

      7
      • Leon Wubbe

        Hallo Michel,

        Ik wil zelf ook een meetstation opzetten en heb ook wel enige technische kennis. Weet jij of dit geheel ook met een Raspberry Pi Zero zou kunnen werken?

        Groeten, Leon

  3. Loek

    Waarom sensornet.nl niet genoemd in dit artikel?
    Onder meer de werkgroep “Geluidshinder Kaag en Braassem Noord” werkt hiermee. Zie filmpje:
    https://www.youtube.com/watch?v=fxf7ZdGsqt0&t=88s

  4. Loek

    Explane doet het nooit meer. Ben er mee gestopt. Het is bovendien geen betrouwbaar systeem aangezien een voorbij rijdende auto, blaffende hond of een windvlaagje de waardes al verandert. Een professionele microfoon op het dak zal daar minder last van hebben.

    4
  5. Jeoren

    Ik vind €185 behoorlijk aan de prijs. Ik zou toch graag een goedkopere oplossing willen. En een raspberry PI zou daar toch een uitkomst voor zijn. Ik wil namelijk graag live meldingen doorgeven uit Uithoorn. De Explane app vergt veel handwerk en mist toch het gros van de overvliegende vliegtuigen omdat een connectie met een database niet snel genoeg tot stand komt. Ik zoek iets dat “just works”, maar wel betaalbaar is.
    Heeft iemand nog een ander idee?

    1
    • Michiel

      Misschien is het een idee om met uw dorpsraad of een anti luchtvaart stichting te bespreken of ze de kosten voor hun rekening wil nemen als u aanbiedt om onderhoud en plaatsing voor uw rekening te nemen? In dat geval wellicht niet het bouwpakket maar juist de iets duurdere kant en klare oplossing ivm minder onderhoud?

      Zonder de raspberry komt de investering rond de 215 euro te liggen (incl. verzendkosten etc.), dit vond ik zelf ook wat hoog maar het is echt belangrijk dat we ons als burgers gaan laten horen, hoe meer hoe beter. Onze gemeenten beschermen ons niet genoeg, dit project (en mijn tijd) doneer ik zodat de actiegroepen en burgerbewegingen meer cijfers hebben om discussies aan te gaan en uiteindelijk te winnen.

      • Maalwater1

        In Limburg rondom vliegveld Maastricht is e.a. door een buurtgroep met crowdfunding opgezet. Gerealiseerd door een plaatselijk werkend buro. De optie van een Raspberry met kant en klare meetunit is redelijk snel operationeel te maken. Het vergt wel ICT kennis en een operator die bereid is om de unit te monitoren op ‘uptime’.

  6. Hilde

    Wat is het verschil tussen boven liggende oplossing en de website overmijndak.nl?

  7. Leon Wubbe

    Hier staat alles voor dit meetpunt: http://www.eans.net/Mess/Language/MessStationE2.html

    De vraag is of een Raspberry Pi Zero ook werkt. Dat is de meest voordelige optie (ong. € 14,-). Weet iemand dat?

    • Michiel

      In geval van twijfel, kijk even op marktplaats voor een Raspberry Pi 2b of 3. Dan zit u zeker goed en is ook wel te vinden rond dat bedrag. De meeste kosten gaan in het pakket zitten. Heb zojuist besteld voor 216 euro (pakket zelf, regenbestendige kap voor microfoon en een com->usb converter).

    • Maalwater1

      Het werkt bewezen op een PI-ZERO-W, daar moet dan nog wel een USB-hub op met Micro-usb aansluiting en aansluiten met een kwaliteitsvoeding met korte verliesvrije kabel.

      1
  8. Bas

    Ik zie ook dat tegen meerprijs dB(C) besteld kan worden.
    Ik merk namelijk dat de nieuwere toestel met vermoedelijk grotere motoren ramen en dak doen trillen, dit geeft een onaangenaam gevoel. Terwijl de nieuwere toestellen juist stiller dienen te zijn volgens dB(A).
    Ik begrijp niet waarom we voor de luchtvaart nog in db(A) blijven meten.
    Heeft iemand geluidsspectrums van vliegtuigen?

    1
  9. Michiel

    Ik ben een van de particulieren die al een tijdje op een oude Raspberry zit in de hoop deze te kunnen inzetten voor Explane. In mijn buurt is geen officiële sensor en ik verwacht schokkende resultaten, vooral ‘s nachts. Ik ga het bouwpakket dit weekend bestellen, zeker nu SchipholWatch hier ook achter staat. Als ik het goed gelezen heb kan het bouwpakket ook worden aangesloten op een zuinige/stille Raspberry, van belang is dan een seriële naar USB connector mee te bestellen.

    4
    • Reactie door auteur

      SchipholWatch

      Ja, het is zaak even goed op de site van EANS te kijken hoe die Raspberry kan worden gebruikt om de data door te sturen naar de centrale database. Het staat er redelijk goed beschreven. Als het dan niet lukt, hebben we nog wel enkele professionele IT’ers in ons netwerk die extra uitleg kunnen geven.

      • Frits Nolet

        Is dit ook toepasbaar in de omgeving van RTHA Rotterdam Zestienhoven ?

      • Frits Nolet

        On Thu, 7 Oct 2021 at 12:01, SchipholWatch wrote:
        Dag Frits,

        Als donderdorp.nl voor uw postcode werkt, is het ook mogelijk om de gemeten dB-waarden op te nemen.

        Mvrgr,
        —————————–

        Hallo Schipholwatch,

        Maar Donderdorp.nl van Platform Vlieghinder Castricum/Kennemerland gaat over de overlast van Schiphol.
        Als ik mijn postcode 3135 (Vlaardingen) intoets zie ik alleen de vluchten boven mijn straat of wijk die van of naar Schiphol vliegen.
        Op de website http://www.eans.net van EANS die de metingen verzamelt zie ik ook alleen Schiphol staan.

        Ik vroeg me af of er ook een vergelijkbaar initiatief is voor de overlast in de omgeving van Rotterdam door de vluchten van/naar RTHA.

        De Explane app heb ik geprobeerd, maar die geeft eigenlijk alleen nog maar ‘No airplane captured’.
        Ik heb daar eerder deze week een email over gestuurd. Is er iets mis met deze app?

        Met vriendelijke groeten,
        ___________
        Frits Nolet

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate