Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Sussende woorden Harbers over PFOS-schandaal Schiphol misleidend

Scheuren in afdekking PFOS

Door gescheurde afdekking ligt de zwaar verontreinigde PFOS-grond open en bloot (foto uit inspectierapport Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied)

4.9
(111)

“De met PFAS verontreinigde grond van Schiphol ligt afgedekt en op vloeistofdichte vloeren opgeslagen op het terrein”, zo antwoordde minister Mark Harbers (VVD) twee weken geleden op een vraag van PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. Nu blijkt dat Schiphol al vanaf 2017 officiële waarschuwingen ontvangt van de omgevingsdienst.

Deel op XDeel op Linkedin

Schiphol blijkt helemaal niet zo netjes om te gaan met de eigen gifgrond. Integendeel, het vliegveld gaat zo slordig om met het extreem giftige en nauwelijks afbreekbare PFOS dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied op 29 september 2017 in een waarschuwingsbrief dreigt met boetes.

Die brief is het gevolg van een bezoek van twee inspecteurs een paar dagen eerder aan een tijdelijk depot aan de Zonnekruidweg, vlakbij het vliegveld. “Tijdens de controle is geconstateerd dat [..] de hopen grond die verontreinigd zijn met PFOS niet allemaal afgedicht waren of dat het folie was gescheurd.”

(foto: inspectierapport Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied)

“Deze hopen grond behoren zorgvuldig afgedicht te zijn zodat verontreiniging van de bodem wordt voorkomen. Uw medewerker gaf aan dat het folie door de storm is weggewaaid of door de wind kapot is gescheurd.”

(foto: inspectierapport Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied)

Schiphol krijgt van de inspecteurs twee weken de tijd om te zorgen voor adequate afdekking en moet aangeven welke maatregelen het gaat nemen om herhaling te voorkomen.

(foto: inspectierapport Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied)

“We wijzen u erop dat wij bij constatering van toekomstige overtredingen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kunnen optreden. U kunt hierbij onder meer denken aan het opleggen van een last onder dwangsom.”

“Tijdens de controle is niet aan al uw bedrijfsactiviteiten uitputtend aandacht besteed. U wordt dan ook nadrukkelijk aangesproken op uw eigen verantwoordelijkheid om ten alle tijden te voldoen aan de voor u geldende milieuwet- en regelgeving”, besluit de inspecteur.

Regelmatig overtredingen
De waarschuwingsbrief uit 2017 is niet de enige. In de jaren daarna constateert de omgevingsdienst regelmatig overtredingen bij de opslag van de PFOS-gifgrond. De jongste waarschuwing die SchipholWatch kon achterhalen dateert van 4 november vorig jaar.

In die brief wordt duidelijk dat Schiphol na opheffing van een gifgronddepot heeft verzuimd een afsluitend bodemonderzoek te laten uitvoeren om aan te tonen dat er geen blijvende schade aan het milieu is aangericht. Ook daar volstaan de inspecteurs met een waarschuwing en worden geen boetes opgelegd.

Hoe lichtzinnig Schiphol omgaat blijkt uit foto’s (zie hierboven) die de inspecteurs maken tijdens hun inspectierondes. Daarop zijn gifheuvels te zien die nauwelijks zijn afgedekt, waardoor het risico op verspreiding groot is.

De verklaring van Schiphol dat wind of zelfs storm de folie heeft gescheurd of weggeblazen is daarbij eerder een verzwarende omstandigheid dan een geldig excuus. Immers is de kans groot dat bij harde wind de PFOS verstuift tot ver in de omgeving.

Weggelakte foto’s
In een ander document, verkregen via een beroep op de Wet open overheid, ontdekken we een novum in de behandeling van dergelijke verzoeken: foto’s van de gifbelten rond Schiphol zijn ‘zwartgelakt’. Het geeft weinig vertrouwen in de woorden van Harbers als zou Schiphol netjes omgaan met de PFOS-verontreinigingen.

De kwestie ligt politiek zeer gevoelig, temeer daar in België grote ophef is ontstaan onder het publiek, in de media en de politiek over PFOS-vervuilingen door de chemische industrie. Die vervuiling is via de rivier de Schelde ook doorgedrongen tot Nederlands grondgebied. De vervuiling is zo ernstig dat gezondheidsdiensten waarschuwen geen vis meer te eten uit de Westerschelde.

In Nederland maakte het tv-programma Zembla van BNNVARA een uitgebreide reportage over dit schandaal. De makers gaan uitgebreid in op de grote gezondheidsrisico’s die PFOS-vervuilingen opleveren. Onder meer tonen ze aan dat de gifstof doordringt tot de moedermelk.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 111

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Clemens

  De gemeente Haarlemmermeer heeft natuurlijk ook boter op zijn hoofd. Het gemeentehuis wordt duurzaam gesloopt om daarna vervangen te worden voor een duurzaam nieuw gebouw. En tegelijkertijd staan ze toe dat de grondbank Haarlemmermeer misbruikt wordt met vervuilde grond die ook in andere gemeenten zoals Uithoorn en Amstelveen gebruikt wordt. Grond ophoging aan de Nesserlaan in Amstelveen bijvoorbeeld gaat gepaard met grond van de grondbank Haarlemmermeer. Allemaal zeer zorgwekkend.
  Ik vind het echt tijd worden voor een parlementair onderzoek.

  11
 2. Haes

  Ik neem aan dat kamerlid van raan inmiddels hierover is geïnformeerd? Dan kan het snel gaan. Kamer verkeerd geïnformeerd. Politieke doodzonde. Exit minister….

  17
  • doodziekvanschiphol

   probleem dan is dat er weer een adere VVD dude op die plek gaat zitten met exact dezelfde resultaten VVD doet niks anders dan de boel tgv schiphol belazeren
   En god behoede ons voor die clown Koerhuis die op die plek aast

   14
  • Thijs

   Ik stuur met regelmaat berichten door vanaf deze website naar de heer van Raan of andere politieke vertegenwoordigers. Wellicht dat iemand anders het dit keer wil doen om te voorkomen dat ik straks “die zeurende Nederlander” ben zoals je vaak in dit soort gevallen wordt weggezet.

   9
 3. Hannes

  Het gebruik van PFOS en PFOA is grotendeels verboden. Toch geeft de Raad van State dit voorjaar lozingen op het oppervlaktewater bij Schiphol gewoon toegestaan. Hoe is zoiets in vredesnaam mogelijk?

  32
 4. Rob

  Het is niet te bevatten dat Schiphol en I&w zich totaal niet interesseren dat deze grote gifbelt zich verspreid in de regio via het grond water.
  Moedwillige vergiftiging lijkt me zo strafbaar als maar zijn kan. Kan MOB bestuurders niet hoofdelijk aansprakelijk stellen voor deze mis standen ?

  29
 5. Kijk naar de toekomst

  OPERATIE SCHOON SCHIP?

  Ooit liep het in Noord Holland volledig uit de hand met een VVD gedeputeerde (Hooimajers), die uiteindelijk de bak indraaide. De Provincie begon een hoognodige operatie Schoon Schip, maar deze werd halverwege en na het uitwoeden van een mediastorm stopgezet. De lobby deed zijn werk…………………

  Gezien de opeenstapeling van misstanden en list en bedrog bij zowel Schiphol als het ministerie van I&W lijkt een nieuwe Operatie Schoon Schip nu hard nodig.

  Maar de onvoorstelbare struisvogelpolitiek op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau maakt een kans hierop helaas gering.

  38
 6. S. van Halm

  Dit toont aan dat de minister van IenW zijn eigen ministerie niet onder controle heeft. Als je door je eigen ministerie gesouffleerd wordt dat er geen probleem is terwijl er door de instanties meerdere malen op gewezen is dan is dat ministerie compleet stuk gelobbyd door de sector. Nog steeds…

  Hopelijk fluit de 2e Kamer deze minister nu terug en anders zullen we het zelf maar weer moeten doen via procedures #WOO

  38

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate