Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Vliegtuiglawaai

Nieuwe F35 straaljager Defensie blijkt peperdure herriebak

foto: DiGiFX Media via Pixabay

4.8
(51)

De nieuwe trots van de Koninklijke Luchtmacht, de F35 ‘Joint Strike Fighter’, blijkt veel meer herrie te maken dan de aloude F16. Bewoners trillen letterlijk hun huis uit van de herrie en het toestel staat in de VS op de nominatie te worden uitgerangeerd vanwege de vele technische problemen en torenhoge operationele kosten.

Deel op XDeel op Linkedin

Uit een rapport van milieuadviseur drs Ton Tukkers blijkt dat de F35 tot 20 decibel meer geluid maakt dan de F16. Het nieuwe toestel maakt vooral meer lawaai in de lage tonen. Gangbare huisisolatie biedt hier geen bescherming tegen.

Een deel van de woningen rond vliegbasis Leeuwarden is al voorzien van geluidwerend glas tegen de overlast van de F16. Dat glas biedt echter nauwelijks bescherming tegen laagfrequent geluid onder de 500 Hertz.

Klachten volkomen terecht
“Ondanks de demping van dit glas is er binnenshuis regelmatig sprake van geluidsniveaus tot 80 decibel, aldus Tukkers in zijn rapport. “De klachten van bewoners zijn dan ook volkomen terecht.”

“Het geluid van één overvliegende F35 komt overeen met dat van 100 F16’s die tegelijkertijd overvliegen”, aldus de Friese burgers in een persbericht dat zij opstelden naar aanleiding van het onderzoek van Tukkers.

Ook op Volkel
Defensie heeft 37 toestellen van het nieuwe type besteld. De helft daarvan wordt gestationeerd in Leeuwarden, de andere helft komt op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant te staan. Totale prijs: 6 miljard euro.

Na de herindeling van het luchtruim hoopt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) een groot deel van Noord-Nederland aan te wijzen als oefengebied. Met name daar zullen burgers veel overlast gaan ondervinden van de nieuwe straaljagers, aldus Tukkers.

Oefengebied nog onduidelijk
Bewoners in de noordelijke provincies maken zich daar extra bezorgd over omdat in de luchtruimherziening niet eenduidig is vastgelegd waar de oefengebieden precies komen te liggen. Voor de burgers is het dus een soort Russisch roulette of dat gebied boven hun woning komt te liggen of niet.

Dat de F35 veel herrie maakt, was al bekend voordat Nederland de toestellen aankocht. In de VS wil men de F35 daarom alleen laten opereren vanaf zeer veraf gelegen vliegvelden. “Dat is de enige optie om de geluidsoverlast van deze toestellen binnen enigszins acceptabele grenzen te houden.” In Nederland hebben we geen vliegvelden die ver genoeg van de bewoonde wereld afliggen.

Tot 120 decibel
Volgens Amerikaanse gegevens produceert de F35 104 decibel bij laag overvliegen, tot 106 decibel bij de landing en maar liefst 120 decibel bij de start. Deze piekniveaus worden inmiddels bevestigd door meetpalen rond vliegbasis Leeuwarden.

In Noorwegen is inmiddels een heel dorp opgekocht en afgebroken om het mogelijk te maken met de F35 te blijven vliegen.

Kamervragen
Lammert van Raan, lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren, heeft inmiddels vragen gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen over deze zoveelste schending van de leefomgeving door de luchtvaart.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 51

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. M.Pool

  Er zijn indertijd in Canada al geluidmetingen gedaan waarbij dit extreme lawaai al gemeten is. Het is niet bij onze regering doorgedrongen want die lopen met een enorm bord voor hun kop.

 2. M.

  Dan verkopen we bommenwerpers toch gewoon voor een hoop geld, denk maar niet dat ze hier kunnen blijven vliegen. In Noorwegen hebben we allemaal op tv jaren gelden kunnen zien, dat ze daar gebieden onbewoonbaar verklaard hebben. Daar is ons land te klein voor.

  • VlugtBeuitL

   500hz, dat is geen eens zo laag, kan een mens makkelijk horen.. De grens ligt dacht ik veel lager iets van:
   50hz of 40hz ook nog wel,, en tot met 20hz voelbaar tegen de gehoorgrens ook nog wel best kan! Je best doet en goed focust op zonder al te veel bij geluidenop de achtergrond goed oplet en voelt de infra sound/ dan wel kan laag frequent..
   Die 500hz makkie en hoorbaar voor iedereen is, wie nog gehoor schade heeft, en dus normaal gesproken!

 3. Rein van Vliet

  Het aardoppervlak bestaat voor 72 % uit water. Waarom nu weer zo’,n vervuilend in alle opzichten toegevoegd vliegveld binnen bewoond gebied.
  Denk na over combinatie met http://www.FLY SEAPORT.com
  Los van vervuiling spelen ook andere risicofactoren een belangrijke rol!
  Boven dichtbevolkte gebieden hoort zo min mogelijk gevlogen te worden!

 4. Loek

  Wij hebben vorige jaar al kunnen genieten van de JSF toen we op Schiermonnikoog waren. En dat terwijl we de randstad even ontvluchtten voor de herrie.

 5. J.M. Janbroers

  Alweer verkwanseling van belastinggeld en verstoring van ons leef milieu en woon omgeving. Schandalige politieke beslissingen zonder nadenken aanschaffen die troep handel alleen maar om een wit voetje te halen bij de Amerikanen BAH!

Geef een reactie

Translate