Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Politieke erkenning voor pieken vlieglawaai

5
(3)

Mede dankzij de metingen met de vliegherrie-app Explane erkent de politiek meer en meer de werkelijke overlast van het vliegverkeer. Dit maakt een einde aan de decennialange misleiding van omwonenden door de luchtvaartindustrie.

Deel op XDeel op Linkedin

De aangenomen motie in Rotterdam waarin onder meer wordt besloten de cijfers van Explane mee te nemen in de besluitvorming rond het luchtvaartbeleid (foto: Alfred Blokhuizen).

De lobby van de industrie weet de politiek al meer dan 30 jaar te misleiden met lawaaicijfers die gebaseerd zijn op gewogen jaargemiddelden.

Met Explane brengen gebruikers de werkelijke overlast in kaart, bestaande uit de piekwaarden van het geluid en de frequentie van het aantal overkomende vluchten.

Meten versus berekenen
Gisteren is in de gemeenteraad van Rotterdam voor het eerst een politieke motie aangenomen waarin de cijfers van Explane zullen worden gebruikt als aanvulling op de officiële getallen die uitsluitend worden berekend.

Dit is een doorbraak in de erkenning van de belangen van omwonenden. Jarenlang bleef die uit omdat de vliegindustrie hamerde op de manipuleerbare en berekende gemiddelden.

Kritiek uit de luchtvaartsector
Toen Explane werd geïntroduceerd, nog geen jaar geleden, kwam dan ook uit deze sector direct kritiek dat de metingen niet zouden voldoen aan de geldende normen. Let wel: dat zijn de normen die zijn opgesteld door de industrie zelf.

Als omwonenden konden wij ons niet vinden in die wijze van berekenen en weergeven van de overlast. Het zijn immers niet de jaargemiddelden die ons ‘s nachts uit de slaap houden, maar juist de geluidspieken tot 90 dB die ons zo vaak doen ontwaken dat er de volgende dag nauwelijks sprake kan zijn van enige productiviteit.

Gezondere woonomgeving
De erkenning van de overlastcijfers van Explane is in Rotterdam onderdeel van een uitgebreider pakket van maatregelen die het college wil inzetten om te komen tot een gezondere woonomgeving met minder geluidsoverlast door het vliegverkeer.

De Rotterdamse politici onderkennen het gevaar van vlieglawaai voor de volksgezondheid en vragen dan ook om actie. Dat die gezondheid onder druk staat, werd gisteravond nog eens extra onderstreept door de arts Hans in ‘t Veen, verbonden aan het Franciscus-Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam en Schiedam. Hij sprak op een bijeenkomst voor omwonenden van vliegveld Zestienhoven.

De motie onderkent de enorme discrepantie tussen het officiële aantal gehinderden en het aantal meldingen aan de lokale DCMR en onderzoeken van de GGD’s naar het percentage mensen dat lijdt onder slaapverstoringen door vlieglawaai.

Veel meer overlast dan berekend
In het onderzoek ‘Gezondheid in kaart‘ komt de GGD tot de conclusie dat liefst een kwart van de bewoners van Overschie en ruim 20 procent van de burgers in Hillegersberg-Schiebroek te kampen hebben met slaapverstoring door overvliegende toestellen.

Letterlijk stelt de motie van GroenLinks, PvdA, CDA en D66 dan ook dat “geluidsoverlast nu wordt gebaseerd op gemiddelden, terwijl juist bij luchtvaartlawaai de pieken voor de meeste overlast zorgen”.

Meewerken
SchipholWatch werkt desgewenst graag mee met de gemeente Rotterdam om de juiste gegevens uit de database van Explane te krijgen.

Ook roepen wij de burgers van de Rotterdamse regio graag op om de app Explane massaal te downloaden en te gebruiken. Hoe meer metingen de database bevat, des te beter het beeld is dat de gemeente zich kan vormen over de aard en verspreiding van vlieglawaai en des te beter het beleid hierop kan worden afgestemd.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Frits Kwint

    Het MER RTHA, 2015 Deelrapport geluid, paragraaf 7.4.1. geeft al een aardig beeld. Mooi uitgangspunt voor een vergelijk.

Geef een reactie

Translate