Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Explane in burgermeet-programma RIVM

0
(0)

Ondanks alle kritiek en gelobby uit de luchtvaartsector wordt de vliegherrie-app Explane opgenomen in het programma ‘Samen Meten’ van het toonaangevende wetenschappelijke instituut RIVM.

Deel op XDeel op Linkedin

Foto: VanveenJF via Unsplash

In dit programma stimuleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) manieren waarmee burgers omgevingsfactoren als luchtverontreiniging en geluidsoverlast meten. Het instituut noemt deze meetprogramma’s een belangrijke aanvulling op de officiële metingen.

Explane is het eerste onderdeel van ‘Samen Meten’ dat gericht is op geluidsmetingen. Andere projecten concentreren zich vooral op het meten van de luchtkwaliteit.

RIVM heeft Explane inmiddels opgenomen op haar website en gaat onderzoeken in hoeverre de metingen van vliegtuigherrie kunnen bijdragen aan een betere discussie in het maatschappelijk debat.

Belangrijke aanvulling
“Explane meet het piekniveau van vliegtuiggeluid. Daardoor kunnen metingen van burgers een belangrijke aanvulling zijn op de jaargemiddelden waarmee de overheid en de luchtvaartsector rekenen”, aldus de site.

“De TU Eindhoven start op korte termijn een onderzoek naar de kwaliteit en bruikbaarheid van de Explane-metingen. Deze metingen zijn minder nauwkeurig dan metingen met gekalibreerde geluidsmeters. Maar door het grote aantal metingen en als aanvulling op gekalibreerde metingen zijn ze toch heel interessant voor beleidsmakers en wetenschappers.”

Explane is bedacht door het team van SchipholWatch. Wij zien ons gesterkt in ons streven om te komen tot een transparanter discussie over vliegtuiglawaai.

Belangrijk in maatschappelijke discussie
“Ondanks alle weerstand die wij nog steeds dagelijks krijgen uit de luchtvaartsector, geeft ons de samenwerking met RIVM het vertrouwen dat Explane een belangrijke rol kan gaan spelen in de discussie over de werkelijke overlast door de vliegindustrie”, aldus Max van Dam van SchipholWatch.

“Uit deze samenwerking en uit het feit dat de TUE start met een onderzoek, blijkt wel dat het meten met Explane van groot belang is in de maatschappelijke discussie. We danken dan ook alle gebruikers van de app en hopen dat zij blijven meten”, aldus Van Dam.

Op het moment van schrijven zijn er in Nederland meer dan 100.000 metingen verricht met Explane. Wereldwijd zijn dat er al 120.000.

Bekijk hier de meer dan 100.000 metingen met Explane in Nederland

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. De cijfers van het RIVM kloppen niet. Men berekent een CO2 uitstoot van 30 miljoen kilo CO2 per jaar voor Schiphol, terwijl de werkelijke uitstoot meer dan 10 miljard kilo CO2 per jaar bedraagt.
  Het RIVM is daarom een instituut dat alleen de belangen van Schiphol vertegenwoordigt, en is daarom niet te vertrouwen.

 2. Klaar

  Prachtig resultaat om trots op te zijn!
  En natuurlijk blijf ik doorgaan met meten in Oegstgeest.
  Het was vandaag weer bar en boos met talloze vliegtuigen, enorm veel herrie, op 650 meter hoogte.
  Schiphol ligt 28 km verwijderd van Oegstgeest!
  Luchtverkeersleiding heeft mailing aan overlast.

 3. F.Slot

  Gefeliciteerd SchipholWatch , een fantastisch resultaat.

 4. Madelon

  Dit is een fantastisch resultaat. Het doen van de metingen geeft ons enigszins het gevoel dat je iets tegen de terreur kan doen: het slachtoffer-gevoel is heel slecht voor de gezondheid. Mss is het ook mogelijk om na een jaar metingen een schatting te maken of de 500.000 vliegbewegingen wellicht overschreden zijn? ik heb zo het idee dat men daar ver overheen is. Zou mooi zijn als daar iets van zwart op wit staat dat niet afkomstig is van de wc eend zelf.

Geef een reactie

Translate