Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen, Update

Leidse professor luchtvaartrecht blijkt direct belanghebbende KLM

professor Mendes

foto: dnevnik.si

4.7
(243)

De Leidse hoogleraar Pablo Mendes de Leon zaait in de media vaak twijfel over de haalbaarheid van juridische procedures tegen de luchtvaart. Maar nu blijkt dat hij direct belanghebbende is als voorzitter van de Stichting Administratiekantoor KLM (SAK).

Deel op XDeel op Linkedin

In geen van de luchtvaartvriendelijke bijdragen van Mendes wordt gerept over de nevenfunctie van de professor. Steeds wordt hij opgevoerd als onafhankelijk deskundige in de wereld van het internationale luchtvaartrecht. Dat nu blijkt een regelrechte misvatting.

Uittreksel van de Kamer van Koophandel waaruit de dubbelrol van Mendes blijkt

Als voorzitter van SAK beheert hij een flink deel van de aandelen van de vliegfirma. Daarmee is de hoogleraar verre van onafhankelijk. De stichting is een van de grotere aandeelhouders van KLM.

Gedegen onderzoek
De nevenfunctie van Mendes kwam aan het licht na gedegen onderzoek van de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) en advocatenkantoor Prakken d’Olivera.

Zelfs in het gedegen FD wordt Mendes zonder kanttekeningen opgevoerd als onafhankelijk expert op het gebied van luchtvaartwetten

RBV voert een rechtszaak tegen de Staat met als inzet een betere bescherming van omwonenden tegen de inbreuk die het vliegverkeer maakt op de leefomgeving. Prakken staat de stichting bij in deze zaak.

Vorige week boekte RBV een groot succes in het hoger beroep dat de Staat had ingesteld nadat KLM via de rechter krimp van Schiphol probeerde te voorkomen. KLM en partners werd in dit beroep op alle punten in het ongelijk gesteld waardoor de overheid nu per direct kan beginnen met het binnen de grenzen van de wet brengen van het vliegveld.

Update 13 juli 23:05 uur
De bijverdienste van Mendes bij KLM staat niet vermeld in zijn profiel als hoogleraar van de Universiteit Leiden.

Update 13 juli 23:55 uur
Mendes is ook bestuurslid van de KLM-Air France Foundation. Met dank aan Rosanne Rootert van Reclame Fossielvrij. Zij ontdekte deze onvermelde nevenfunctie van de professor.

Update 14 juli 00:13 uur
De luchtvaartminnende Telegraaf voert Mendes te pas en te onpas op als deskundige op het gebied van de internationale luchtvaartwetgeving, maar vermeldt nooit de KLM-bijbaan van de professor. De artikelen blijken niets minder dan ordinaire bangmakerij door het manipulatieve dagblad.

Dit artikel wordt uitgebreid zo gauw er nieuwe feiten bekend worden over de verschillende petten van professor Mendes.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 243

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Geert

  Ben benieuwd of dit gevolgen heeft voor deze “geleerde”.
  Ik zou hem liever zwendelaar noemen.
  Slechte beurt van de Telegraaf.

  14
 2. ad

  Al die misdadige types netjes voor de rechter.

  9
  • Bianca

   Niet vermelden van nevenfuncties is toch strafbaar?
   Goh, wat een laaierlichters toch. Ze houden elkaar de handen boven het hoofd, inclusief het rechtssysteem als ze de mogelijkheid hebben.
   Tijd dat ze eens een keer flink aangepakt worden!

   10
 3. Haes

  En alweer een prof die niet schijnt te weten/snappen dat hij transparant moet zijn over andere belangen die kunnen konflikteren met zijn functie als hoogleraar. Is het soms pure onbenulligheid/ slordigheid, bij deze man kun je gezien zijn achtergrond gerust van kwaadwillige opzet spreken. Hij zou echt beter moeten/kunnen weten. Een onvervalste boef dus. Ik mag hopen dat de universiteit doet wat ze moet doen en overgaat tot onmiddellijk ontslag.

  22
 4. vliegoverlast.nl

  Onthulling: onze professor is een direct belanghebbende bewoner…

  12
 5. Hans Boshuizen

  Wat een boef. Universiteit ontsla deze man. Voor zo een is vast wel een functie elders. Liegen en bedriegen en wij zitten de godganse dag in de herrie met ramen en deuren dicht, De tv niet kunnen verstaan. Niet kunnen telefoneren.

  32
  • Bianca

   Functie elders? Deze man en alle anderen die dit soort dingen flikken, op een zwarte lijst zetten.
   Kijken of hij dan ook zo ver komt met het achterhouden van belangrijke informatie!

   6
 6. Marcel

  Veel dank voor dit boven water halen van de zoveelste misleiding vanuit de luchtvaartbranche en de bijbehorende lobby. Maar kijk wat voor resultaten deze branche gehaald heeft de laatste jaren: dat motiveert ze om met een nog meer ontspoord moreel kompas te acteren. Met die resultaten bedoel ik bijvoorbeeld zoveel overlast en gezondsschade mogen veroorzaken tbv de bedrijfs”winst”, bedrijfsvoering zonder vergunningen enzovoort

  35
 7. Mikkie

  Goed zo! Knap werk. Nagel ze aan de schandpaal. Geld nodig voor juristenclaim voor deze meneer en ook Eppink? Donatie onderweg.

  29
 8. Rekel

  Schandalig zo’n man met meerdere, geheime petten op! Zeer ongeloofwaardig persoon nu geworden door deze bekendmaking.

  24
 9. Art

  “De artikelen blijken niets minder dan ordinaire bangmakerij door het manipulatieve dagblad.”
  Ik denk dat de redactie met haar eigen berichtgeving eerst de hand eens in eigen boezem moet steken….

  17
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Scherpe opmerking, echter zijn wij geen regulier dagblad, maar een stichting met een actieagenda. De Telegraaf heeft duidelijk in zijn statuten staan onafhankelijke journalistiek te bedrijven. Dat vinden wij – en met ons vele anderen – nogal tegenvallen inzake het dossier luchtvaart.

   58
 10. ir. B. van Marlen

  Netwerkcorruptie bestaat en schiphollen ook! Onmiddellijk ontslaan uit deze functie! Dit heerschap is volkomen ongeloofwaardig. En een schadeclaim lijkt me een goed idee.

  44
 11. Bananenkoninkrijk

  Dit is weer een voorbeeld van de lange arm van Schiphol en de luchtvaart!
  “Onafhankelijke” hoogleraar als voorzitter van deze stichting, een KLM-lobbydirecteur als statenlid in de provincie die vrolijk meestemt over luchtvaartzaken. Enzovoorts.

  Dat kan allemaal gewoon in ons bananenkoninkrijk!

  11
 12. Adrie

  En zo zien we elke keer weer dat de vliegindustrie een staat in de staat is verworden, waarbij deze ‘vliegstaat’ heel goed gekeken heeft naar zeer bekende dictators, ze vertonen immers hetzelfde gedrag. Zorg ervoor dat je mensen met aanzien/macht onder controle hebt. Zorg ervoor dat de media onder controle is. En zo kan je het gepeupel weer tijdenlang bedriegen. Het is nu bewezen dat de Telegraaf zijn bronnen niet goed controleert, zouden ze ook op de onder-de-controle lijst staan ? Ik schrijf dit terwijl ik binnen zit met ramen en deuren dicht, want de afgelopen weken is het hier weer een aansluitende terreur van herrie tot boven de 80 db.

  42
 13. Lenie

  Misschien kan deze professor beter een “functie elders” gaan bekleden. Keuze genoeg met zoveel bijbaantjes.

  28
 14. Oscar

  Zo rollen wij in de luchtvaartsector, leugens, draaierij, mensen voor de gek houden, bedriegen enzovoorts enzovoorts. Alles wat met de luchtvaart te maken heeft, elk besluit, elke actie, elk statement ademt het bovenstaande.

  44
 15. Jeroen

  Span een zaak tegen hem persoonlijk aan met forse financïële claim ivm schade die mede door zijn toedoen aan mens, dier en milieu is toegebracht. En de Universiteit Leiden zou hem ook direct moeten ontslaan. Al is het maar om haar eigen gelovenwaardigheid te behouden.

  64

Geef een reactie

Translate