Recentelijk nam de Belgische hoogleraar Wouter Dewulf deel aan overleg in de Tweede Kamer over de luchtvaart. De man is luchtvaarteconoom, maar grossiert in algemeenheden, afkomstig uit de vlieglobby.
Om zijn betoog in de Kamer nog eens in het zonnetje te zetten, plaatste hij vandaag een epistel op de website van het FD (mirror).
“Nederland staat op een belangrijk kruispunt in zijn luchtvaartbeleid. Terwijl Schiphol een fundament is voor de nationale economie, is de vraag of we blijven inzetten op groei of kiezen voor krimp”, zo gaat het stuk van start.
De professor legt daarbij niet uit hoe een branche met een bijdrage van nog geen procent aan het nationaal product “een fundament” voor de economie kan zijn. Noch vertelt hij hoe de circa 40 procent overstappers ook maar iets bijdragen of hoe de luchtvaart een bijdrage gaat leveren aan het verminderen van gevaarlijke uitstoot als CO2 en NOx.
Focus verlegd
“De ooit toonaangevende Nederlandse mainport-strategie is uit de politieke belangstelling verdwenen”, zo mijmert hij over vroeger tijden, kennelijk niet beseffend dat die mainports vooral laaggekwalificeerd en laagbetaald werk opleveren met slechte arbeidsomstandigheden. Terwijl de focus van de economie inmiddels allang is verlegd naar sectoren die schoner zijn, beter betalen en (dus) meer bijdragen aan de welvaart.
Dewulf gaat vanuit zijn academische helicopterview volledig voorbij aan wat bij de rest van ons land allang bekend is. Voor goed werk moet je niet in de vuile lucht van Schiphol zijn, maar elders waar werkgevers wél goed voor hun medewerkers zorgen, geen korte nachtdiensten eisen en niet steeds met nulurencontracten aan de gang zijn. Kijk maar eens wat Schiphol uit de kast moet trekken om überhaupt nog aan een medewerker te komen.
“Schiphol speelde een centrale rol in een wereldwijd netwerk van zakelijke en toeristische verbindingen”, zo fantaseert Dewulf, zich niet afvragende waarom de hele wereld naar Schiphol – middenin de drukbevolkste regio van Europa – zou moeten vliegen voor aansluiting met de rest van de wereld. De overlast en vervuiling van het overstapnetwerk komt zo terecht in miljoenen gezinnen, die zelf niets hebben aan de hubfunctie.
Toverwoord innovatie
Professor Dewulf vertelt verder over een almaar groeiende wereldwijde luchtvaartindustrie, maar zal als econoom toch echt wel weten dat er een grens zit aan de zeer vervuilende groei. Ook de luchtvaart zal meemoeten in de afbouw van de CO2-uitstoot, maar heeft nog geen enkel idee hoe dat in godsnaam ooit voor elkaar te krijgen.
Volgens Dewulf moet het allemaal worden opgelost met innovatie. “De luchtvaartindustrie investeert volop in efficiëntere vliegtuigen, duurzame brandstoffen en verbeterde luchtverkeersleidingtechnologieën”, aldus de hoogleraar.
Maar die efficiëntere toestellen verbruiken juist meer brandstof omdat ze groter zijn dan de toestellen die ze vervangen. Duurzame brandstoffen vragen een dramatische omslag in het wereldvoedselprogramma ten gunste van kunstkerosine en dreigen te zorgen voor nog meer ontbossing. En met betere technieken voor de luchtverkeersleiding kan er hooguit een of een paar procent van het carbonbudget worden afgesnoept.
Kortom: ook Dewulf heeft geen begin van een idee over hoe de luchtvaart in de toekomst echt moet gaan bijdragen aan de decarbonisatie. Om nog maar te zwijgen over de geluidsimpact waaronder steeds meer gewone burgers van ons land gebukt gaan.
Niet onderbouwde beweringen
“Het uitgebreide routenetwerk dat Schiphol aanbiedt, trekt multinationals aan, stimuleert de handel en versterkt de investeringspositie van Nederland”, aldus de Belg. Nog afgezien van het ontbreken van een onderbouwing van deze stellingen, toonden collega-economen Manshanden en Buurma gisteren nog aan dat deze posities niet in gevaar komen bij een afbouw naar zo’n 350.000 vliegbewegingen per jaar. Dat onderbouwden zij wél duidelijk aan de hand van wetenschappelijke literatuur.
Dewulf trekt vervolgens nog even de jaloeziekaart door te stellen dat vliegvelden net over de grens garen zullen spinnen bij de onzekerheid over Schiphol. Maar ook daar neemt het verzet tegen de ongebreidelde groei van de vliegindustrie toe en ook daar is getekend voor de klimaatafspraken.
Balans nodig
“De uitdaging voor Nederland ligt in het vinden van een evenwicht tussen duurzaamheid en economische vitaliteit”, zo constateert Dewulf. Maar die balans is Nederland nu juist aan het ontdekken, getuige ook het vonnis in de RBV-zaak van 20 maart vorig jaar. Daarin stelde de rechter dat de balans jarenlang onterecht was doorgeslagen naar de belangen van de luchtvaart ten koste van omwonenden, milieu, natuur en klimaat.
“Het is tijd voor een constructieve dialoog waarin alle belangen – economisch, ecologisch en maatschappelijk – serieus worden afgewogen”, concludeert de hoogleraar terecht.
Dat betekent om te beginnen naar een Schiphol dat past binnen de wettelijke kaders, zonder op niets gebaseerd gedoogbeleid en mét inachtneming van de menselijke maat. Want de huidige luchtvaartsector loopt met een razend tempo richting afgrond. Met financiële problemen, zonder maatschappelijk draagvlak en een groot beslag op schaarse middelen als ruimte, milieu, klimaat en volksgezondheid heeft de sector een mooie toekomst achter zich.


W Lieverst
Als je Madlener hoort spreken denk je dat Rintel aan het woord is.
Minder ernstig geluidsgehinderden. Wat houdt dit in? Ervaren de mensen dan minder lawaai of gaat het aantal mensen dat vlieglawaai hoort omlaag. Want bij het ervaren van vlieglawaai gaat het aantal geluidsgehinderen niet omlaag.
Reint
Het is alleen voortzetting van VVD beleid: economie en daarmee bedrijfsleven voorop!
Hoe is dat te keren met Geert?
Emiel
Veel politici van de PVV hebben een verleden bij de VVD. Persoonlijk vind ik het daarom ook niet zo gek dat er niets veranderd. (Vermeende) economische belangen staan op 1 en natuur en mensen op 2. Gemanipuleer is ook iets wat Madlener lijkt te hebben overgenomen van eerdere VVD bewindslieden.
Jammer dat VVD ook maar steeds in heilige graal van groei luchtvaart blijft geloven. Er moeten toch ook binnen die partij mensen zijn zoals VVD ‘er Remkes, die beseffen dat er aan gesjoemel oa stikstofuitstoot door luchtvaart een einde hoort te komen en dat luchtvaart eerlijk dient te worden behandeld en dat er daardoor niets anders mogelijk is dan krimp
Loek
Schitterend, zo’n zin als: “Dit betekent dat de sector zich in een transitie bevindt richting een duurzamere toekomst… “
Rob
Vreemd dat er luchtvaarteconomen zijn. Dan kan je wel voor iedere bedrijfstak een onderzoekgroep openen binnen de faciliteit economie. Komt nog bij dat dit soort groepen deels afhankelijk zijn van commerciële opdrachten. En dan zit je in Antwerpen niet goed na het faillissement van Sabena. Lijkt erop dat Dewulf nu zich gaat richten op de Nederlandse luchtvaartsector als verdienmodel. Enige wetenschappelijkheid kan ik niet bespeuren in zijn optreden voor de tweede kamer en in zijn artikel in het FD.
Kees
LuchtFIETSeconomen
jmpurvis
Luchtvaarteconoom 😆
Politici weten altijd deskundigen uit de hoge hoed te toveren, die de reeds vooraf bepaalde politieke uitkomst ondersteunen.
Objectief? ZERO !
Haes
Ach ja, een “professor”. De tijd dat een hoogleraarschap nog ergens voor stond ligt inmiddels ver achter ons. De echte wetenschap kenmerkt zich door een diep besef van de beperkingen van de eigen kennis. Maar daarmee “scoor” je in deze vluchtige, lawaaiige tijd niet. Echte wetenschap is zich ook diep bewust van de noodzaak tot onafhankelijkheid. Maar reclame maken betaalt beter. En dus worden we overspoeld door allerhande deskundologen die met kennis en wetenschap weinig meer van doen hebben, maar des te meer met andere belangen. Deze figuur is een van de velen. Een typisch produkt van zijn tijd.
Adriaan Amelsbeek
Een krankzinnig bericht uit België, volkomen onterecht en volkomen niet passend in deze tijd. Laat deze Mr De Wulf samen met Minister Madlener eens een paar dagen in onze omgeving de nacht doorbrengen en ‘s morgens naar buiten gaan en de verse kerosine geur opsnuiven nadat ze vanaf 06.30 elke anderhalve minuut stijgende lawaai van vliegtuigen hebben gehoord die ze wakker hebben gemaakt.
Reint
Eeen paar dagen is onvoldoende, een week of 14 dagen zou hun denken kunnen beïnvloeden en wat realistischer kunnen zijn (als dat heldere denken nog kan na zo veel tijd in herrie!)
Kijk naar de toekomst
Het onafhankelijk College van Rijksadviseurs CRA en de RLI wezen beide op het volgende: “we zijn de Mainports voorbij”. Het zwaktebod van deze Zuiderbuur kan dus het best met een korreltje zout worden afgeserveerd.
Rob
Stapelgek geworden dit kabinet.
Laat mr de Wulf in België z’n prietpraat spuien
En niet hier gesponsord door Schiphol en klm zijn voor ingenomen praatje geven over hoe ongelofelijk belangrijk de vlieg industrie is voor ons kikkerlandje
Minister Madlener die al aangeklaagd wordt wegens laster door zijn eigen medewerkers doet echt alles om de vlieg industrie in een positief dag licht te zetten. Geheel 0,0 inzet om omwonenden te horen, laat staan tegemoet te komen
dirk
Deze laatst genoemde idioot moet eerst zijn exuses maar eens gaan aanbieden aan de nederlandse bevolking, nadat hij ons voor zeikerds heeft uitgemaakt die maar moeten verhuisen, daarna aftreden en verdwijnen naar een niets zegend plekje ergens op mars.
Bourree
De tweede kamer wijkt voor adviezen uit naar een Belgische professor luchtvaart om
de KLM te ondertsteunen? Hoezo? Wederom worden de omwonenden en andere bewoners van NL met belachelijke overlast niet gehoord?
Citaat van deze meneer professor:
“Misschien moeten we concluderen dat de geluidstolerantie bij de mensen gedaald is”.
En gaat verder met:
Want dat vliegen herrie geeft en negatieve effecten heeft voor de volksgezondheid is dan wel bewezen. Maar: “Het is ook wetenschappelijk bewezen dat connectiviteit economische groei genereert. Handel en toerisme. De luchtvaart genereert bovendien directe én indirecte werkgelegenheid, en creëert daardoor toegevoegde waarde voor het land.”
Geluidshinder is volgens Dewulf ‘inderdaad een erg vervelend lokaal probleem’.
Hij oppert dat de geluidshinder in principe al in de lagere aankoopprijzen van huizen in de geplaagde gebieden zit. “
Het is niet erg moeilijk te bedenken waarom adviezen aan deze buitenlandse experts wordt gevraagd!
Nodig volgende keer maar eens professor van Marlen uit. Hij kan u eenvoudig laten zien, met cijfers die wel kloppen, dat de KLM sprookjes vertelt en de hele wereld bij elkaar schreeuwt om haar zin door te drukken.
Politici in de tweede kamer: Luister eens naar je eigen burgers en kijk eens op vliegherrie. Dat geeft een beter beeld dan een economisch opgeleide Belg!
Steun Schipholwatch
Bourree
Roland
Ja, plus: klimaatverandering bestaat niet en hoeven we dus ook niet serieus te nemen, aldus. alle serieverkrachters van de tweede kamer ! DIEP TELEURGESTELD!!!!