Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

100.000 metingen met Explane in Nederland

0
(0)

Voor het eerst is de grens van 100.000 metingen van vliegtuigherrie bereikt met onze gratis app Explane.

Deel op XDeel op Linkedin

De website met alle meetgegevens van de Explane-app.

Sinds vanochtend staat de teller (die eens per dag wordt bijgewerkt met de nieuwste metingen) op 100.046 registraties.

“Een geweldige mijlpaal en het bewijs dat er behoefte was onder omwonenden om tools in handen te krijgen die de sjoemelberekeningen van de luchtvaart onderuit halen”, aldus Max van Dam, één van de oprichters van SchipholWatch.

Voorziet in behoefte
“Explane voorziet duidelijk in een behoefte, dat zie je ook aan de bezoekcijfers van de website Aviation Noise Reports by Explane. We zien steeds vaker dat de overzichten op die site worden ingestuurd om vragen aan politici of bestuurders te onderbouwen.”

“De app laat duidelijk zien dat het ernstig gesteld is met de overlast door vliegtuiglawaai. Dat blijkt veel te weinig uit de door Schiphol zelf berekende cijfers. Je ziet dat er in sommige wijken gemiddeld 80 dB wordt gemeten en een heel dorp als Aalsmeer gebukt gaat onder 75 dB per passage. En dat zijn er vaak honderden per dag. Dat is niet langer leefbaar en dat laat Explane nu zien aan iedereen die daarvoor belangstelling heeft.”

Automatisch meten met Explane
Op dit moment wordt met vrijwilligers druk gewerkt aan een versie van Explane op de Raspberry PI-microcomputer.

Daarmee kunnen omwonenden continu meten en zodoende niet alleen het geluidsniveau meten, maar ook het aantal vliegtuigen boven hun huis.

Ernstige afwijkingen
“Dat aantal blijkt nogal ernstig af te wijken van de eigen metingen door het Nomos-geluidmeetsysteem van Schiphol”, aldus Van Dam. “Bij de eerste tests bleek al dat sommige Nomos-meetpunten 95 procent van de vliegtuigen niet als zodanig registreert. Er wordt dan wel lawaai gemeten, maar het wordt niet toegeschreven aan de luchtvaart. Ronduit onbetrouwbaar. Maar goed, dat zijn we wel gewend van de sector.”

Het vaste meetpunt gaat kant-en-klaar ongeveer 150 euro kosten, maar zal ook zelf te bouwen zijn voor een bedrag van naar schatting minder dan 100 euro. Belangstellenden kunnen mailen aan [email protected] om vrijblijvend op de hoogte te worden gehouden.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate