Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Participatie

Rutte, de burgers en de luchtvaart

Professor Fulco van der Veen pleit voor een parlementaire enquête over de luchtvaart (foto: Youtube/PVA)

4.6
(44)

Nu Rutte III is gevallen in het toeslagenschandaal, beschouwt professor Fulco van der Veen in een nieuwe video de gang van zaken in het luchtvaartdossier. En toont hij opmerkelijke overeenkomsten in beide trajecten.

Deel op XDeel op Linkedin

“Het kabinet Rutte en vooral minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft de burger effectief buitenspel gezet zodra de inwoners en hun lokale bestuurders niet langer wilden meegaan in nog meer groei.”

Het nieuwe plan van Pieter van Geel biedt kansen, zo meent Van der Veen, maar gaat uit van het oude, falende beleid: het gaat voorbij aan de basis voor een fatsoenlijke leefkwaliteit.

Maar de burgers zitten niet stil. Ze doen tegenwoordig eigen onderzoek en komen tot verstandige conclusies: overstappers hebben geen meerwaarde voor de economie. Schiphol heeft dan ook genoeg aan veel minder bestemmingen, maar daar moeten we wel iets voor doen.

“Reële ticketprijzen, terugdringen pretvluchten en niet de samenleving laten opdraaien voor de kosten.”

7. Rutte de burgers en de luchtvaart

De afgelopen tien jaar hebben de kabinetten Rutte stelselmatig de leefbaarheid, gezondheid en het klimaat in de Randstad en ver daarbuiten verkwanseld aan de luchtvaartsector. We hebben een tip voor de Tweede Kamerleden om daar wat aan te doen. De tip is ook na de verkiezingen nog geldig, maar de kiezer kan beter vooraf nadenken.

Als we dat doen is er grote winst te behalen: een volwaardige bijdrage aan het Klimaatakkoord en een eind aan de nachtvluchten.

“Het vertrouwen in Schiphol en de luchtvaart is verloren gegaan. Dat vertrouwen komt ook nooit meer terug zolang Dick Benschop blijft schiphollen.”

Van der Veen pleit dan ook voor een nieuwe parlementaire enquête om de beerput van de luchtvaartindustrie eens en voor altijd uit te mesten.

Abonneren op het Youtube-kanaal van Platform Vliegoverlast Amsterdam

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 44

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Theo Janssen

    Pieter van Geel heeft ook een rapport geschreven over vliegveld Maastricht-Aachen-Airport. Ook in dat rapport moet de luchtvaart “groei verdienen” . Er mag meer gevlogen worden maar er moet wel hinderreductie plaats vinden. Ik kan dit niet met elkaar rijmen want dat gaat nooit lukken tenzij er morgen elektrische vliegtuigen zijn. Ben blij dat dhr. van der Veen dat ook vindt. Ben ik toch op zijn minst een gemiddeld intelligent mens.

  2. Rob vd Wel

    Meer en meer lijkt het er op, dat dit onze democratie is. Men wil helemaal geen participerende burgers en dat lossen ze op door ons murw te beuken. Als we niet oppassen dan zeggen we straks nog dankjewel als het aantal bewegingen op 600.000 wordt bevroren.

  3. martien spitzen

    Duidelijke uiteenzetting. Het ergste is dat de democratie buitenspel wordt gezet.

Geef een reactie

Translate