Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

RIVM: Kinderen ziek door ultrafijnstof Schiphol

Foto: Markus Spiske via Unsplash

5
(4)

“De blootstelling aan ultrafijn stof rond Schiphol kan kortdurend effect hebben op de gezondheid. Kinderen hebben meer last van luchtwegklachten, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Ook moeten ze dan meer medicijnen gebruiken.”

Deel op XDeel op Linkedin

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het onderzoek slechts gericht was op de gezondheidseffecten op de korte termijn en dat het niets zegt over effecten op de langere termijn. Daar loopt een ander onderzoek naar dat het instituut in 2021 hoopt af te ronden.

“Bij kinderen en gezonde volwassenen zijn kortdurende verminderingen gemeten in de longfunctie en bij gezonde volwassenen is ook vermindering van de hartfunctie gemeten bij tijdelijk hogere blootstelling.”

Ernstiger bij bestaande klachten
Als mensen al gevoelig zijn voor dergelijke problemen, bij voorbeeld omdat zij astma of hartaandoeningen hebben, kunnen de klachten nog ernstiger uitpakken.

Het RIVM stelt dat er geen verschil is gemeten tussen ultrafijn stof afkomstig van vliegverkeer of wegverkeer. “Wel is het duidelijk dat er rond Schiphol meer ultrafijn stof in de lucht hangt dan elders.”

Video: RIVM

Voor het onderzoek zijn bijna 200 kinderen in de regio Schiphol onderzocht, er zijn ruim 20 volwassenen betrokken en er is een laboratoriumonderzoek gedaan met longcellen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Is dit te rijmen met het verhaal ‘Fly responsibly’ van Pieter Elbers? Elk zinnig denkend mens zal concluderen van niet!

    Maar deze sector heeft zich het recht toegeeigend om steeds grotere delen van dit land te vervuilen met herrie en uitstoot. En nu wil men dit gewoon laten doorgaan.

    Inmiddels moeten we wel met zijn allen van het aardgas af. Zonder gewijzigd beleid gaat de mondiale luchtvaart binnen enkele decennia tot 14% CO2 uitstoten. Waanzin ten top!

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate