EU-burgerinitiatief voor belasting op kerosine

Sinds vandaag kan worden getekend voor een burgerinitiatief dat vraagt om accijnzen te gaan heffen op kerosine. In een jaar tijd wil de organisatie minstens een miljoen handtekeningen ophalen van burgers in alle lidstaten van de Unie.

EU initiatief voor kerosinetax
Op de eerste dag van het EU-initiatief is er in vrijwel alle lidstaten al getekend voor deze petitie. De initiatiefnemers hebben een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen op te halen (illustratie via eci.ec.europa.eu)

U kunt ook úw handtekening plaatsen via https://eci.ec.europa.eu/008/public/#/initiative. Kleine moeite, want het kost slechts een minuut van uw tijd.

“We roepen de Europese Commissie op een voorstel te doen aan de lidstaten om belasting te gaan heffen op vliegtuigbrandstof (kerosine). De luchtvaartsector geniet belastingvoordelen ondanks dat het een van de snelstgroeiende bronnen is van broeikasgasemissies”, aldus de initiatiefnemers op de officiële site.

“Terwijl groenere alternatieven voor de luchtvaart zwaar belast worden, profiteert de vliegindustrie van oneerlijke belastingvoordelen. Kerosine is onbelast in heel Europa en lidstaten heffen geen BTW op vliegtickets. Dit maakt de luchtvaart steeds aantrekkelijker, terwijl het de meest CO2-intensieve vorm van transport is.”

“Het heffen van belasting op kerosine stelt de EU in staat stevig in te zetten op groenere mobiliteit.”

Wat vond u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

Jammer dat dit artikel niet zo interessant was voor u!

Help ons het artikel verbeteren.

Wilt u aangeven hoe we het stuk kunnen verbeteren? Als u antwoord wilt, laat dan ook uw e-mail adres achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *