Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Sjieke golfclub Badhoevedorp blijkt voormalig gifstort van Schiphol

satellietfoto golfclub

De golfclub ligt ingeklemd tussen Het Amsterdamse Bos, de Nieuwe Meer en Schiphol. Linksonder de Buitenveldertbaan, rechtsboven natuurplas De Nieuwe Meer (illustratie: Google Maps)

4.6
(207)

‘Members only’ golfclub The International in Badhoevedorp blijkt zwaar verontreinigd met PFOS-gifgrond, afkomstig van Schiphol. Plannen voor de bouw van een hotel op het terrein lijken daarom een stille dood gestorven.

Deel op XDeel op Linkedin

Luchtfoto’s laten in ieder geval zien dat de beoogde bouwplaats van het hotel – pal naast het luxueuze clubhuis – inmiddels weer volledig met gras is begroeid.

In 2019 lag een terrein ter grootte van zo’n 5500 m2 braak, pal naast het clubhuis (foto: pdok.nl)
Dit jaar is het voormalig braakliggende terrein weer volledig begroeid (foto: pdok.nl)

Het terrein van de golfclub was tot midden jaren ’90 in gebruik als zandwinningsput voor Schiphol. Het vliegveld haalde er vers zand vandaan voor tal van bouwprojecten op het luchthaventerrein.

Zonder toestemming dumpen
Na de sluiting werd er zonder toestemming van de autoriteiten grond gedumpt, afkomstig van Schiphol. Toen de milieupolitie dat ontdekte werden de activiteiten tijdelijk stilgelegd. Korte tijd later hervatte Schiphol het dumpen, maar nu mét toestemming van het gezag.

Na tussen 1994 en 2000 vervuilde grond van Schiphol op het terrein te hebben achtergelaten, zo blijkt uit een rapport van bureau Terrascan, verpacht Schiphol Real Estate – de vastgoedtak van de Schiphol Groep – het perceel aan een bedrijf dat het plan heeft opgevat er een golfbaan te bouwen.

Onderzoek van ingenieursbureau DHV uit 1994 vermeldt dat er “reeds een aanvang is gemaakt met het storten van grond rondom de zandwinput”. Schiphol had toen al plannen er een golfclub te vestigen.

Exclusieve bouwmaterialen uit Portugal
In 2012 wordt gestart met de bouw van het prestigieuze clubhuis, volledig ingericht door de beroemde ontwerper Piet Boon. Voor de bouw was niets te gek. Er werden zelfs exclusieve bouwmaterialen opgehaald uit Portugal.

Individuele golfers betalen eenmalig 34.000 euro om lid te mogen worden en vervolgens 2400 euro per jaar. Bedrijven betalen geen introductiegeld, maar 5700 euro per jaar om er te mogen spelen, zo wist het Haarlems Dagblad te melden.

Zo exclusief als de club is, zo ziek is de grond eronder, bleek in 2018. Toen werd het plan opgevat om direct naast het clubhuis een vijfsterrenhotel te bouwen met 400 kamers. Om de bouw te starten, was een bodemonderzoek verplicht.

Op dat moment bleek de grond ter plaatse “ernstig verontreinigd” met PFOS – een goedje dat tot voor enkele jaren geleden volop werd gebruikt door onder meer de brandweer op Schiphol. De bodem bleek voor een belangrijk deel zo vervuild dat deze niet voor hergebruik in aanmerking mocht komen.

Lokaal werd tot 28.000 nanogram PFOS aangetroffen per kilogram grond. Ter illustratie: de geldende regelgeving staat maximaal 3000 nanogram toe. De grond onder het beoogde hotel is bijna tien keer ernstiger verontreinigd dan de norm.

In 2019 concludeerde ingenieursbureau Heijmans bovendien dat het ging om een nieuw geval van bodemverontreiniging. Volgens de wet is de eigenaar dan verplicht om over te gaan tot sanering.

Dat is zover bekend nooit meer gebeurd, onder het mom dat de grond slechts tijdelijk zou worden verplaatst voor een zoektocht naar niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De uitgegraven grond zou netjes apart worden gehouden en later weer teruggestort.

Het perceel van de golfbaan ligt zo dichtbij Schiphol dat de kans groot was dat er zich nog explosieven op het terrein zouden bevinden. De zoektocht moest plaatsvinden onder de zwaarst beschermende voorwaarden voor werken in toxische omgevingen (3T-condities) om het personeel te beschermen tegen de PFOS-vervuiling.

De redenering om de uitgegraven grond apart te houden, had bovendien geen stand gehouden als besloten was het hotel wel te bouwen. Dan had veel grond immers niet meer teruggestort kunnen worden en had daar iets mee moeten gebeuren.

Sowieso maakt het kennelijke besluit om geen hotel te bouwen de vervuiling niet ongedaan. Nu deze is aangetroffen in deze ernstige mate, is de eigenaar – Schiphol Real Estate – volgens de wet- en regelgeving verplicht deze volledig in kaart te brengen en vervolgens te saneren.

De milieupolitie lijkt het wel prima te vinden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied weet donders goed dat de volledige milieuvervuiling grondig onderzocht dient te worden, maar in de officiële stukken is geen enkele aanwijzing te vinden over enige actie om eigenaar Schiphol Real Estate aan te sporen.

Enorme hoeveelheden gifgrond
Bij de dump van vergiftigde grond ging het in al die jaren om grote hoeveelheden. Het perceel is ruim een kilometer lang en maximaal zo’n 800 meter breed. Steeds werden daar lagen van maximaal 75 centimeter Schiphol-grond overheen gestort.

In de documenten uit het openbare archief van de omgevingsdienst blijkt dat er in een periode van krap acht maanden in 1999 alleen al 80.000 kubieke meter grond werd aangevoerd. Dat zijn meer dan 3000 vrachtauto’s in zo’n korte periode. Daarvoor was Schiphol al vijf jaar lang bezig grond te storten op het perceel.

De golfbaan kent hoogteverschillen tot wel 14 meter, zo pocht de glossy website van The International. Het zijn kunstmatige hoogteverschillen, gecreëerd met enorme hoeveelheden – deels zwaar – vervuilde grond.

In de archieven is nergens terug te vinden wat er van het hotelproject geworden is. Maar het braakliggende stuk grond waarop het hotel had moeten komen, is inmiddels weer volledig begroeid. Van enige voorbereidende werkzaamheden lijkt geen sprake meer.

Volgend jaar de KLM Open
Navrant detail is dat de KLM Open in 2024 weer terugkeert naar The International. Op dat golftoernooi spelen vele vermaarde golfers om prettige prijzen. In totaal wordt er 1,8 miljoen euro uitgedeeld, de winnaar ontvangt drie ton.

Maar het was juist naamgever KLM dat vanwege een bedrijfsongeval in 2008 een grote rol speelt in het PFOS-schandaal op en rond Schiphol. Destijds lekte ruim 10.000 liter PFOS-concentraat weg. De gifstof wordt nu aangetroffen in gevaarlijke concentraties in een gebied van honderd vierkante kilometer rond het vliegveld.

Het terrein van golfclub The International is tot op de dag van vandaag eigendom van Schiphol Real Estate en ligt vlakbij de Ringvaart en de Nieuwe Meer, tegenover het Amsterdamse Bos ter hoogte van pannenkoekenboerderij Meerzicht. In het bos zijn op vele plekken PFOS-verontreinigingen ontdekt, net als in het opgebaggerde slib uit de Ringvaart.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 207

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Erik H.

  En nu kan er wel een VIP PAVELJOEN, op die locatie worden gebouwd voor het KLM OPEN .? Vreemd toch ? Maar dit geldt voor veel meer op en rond de Golfbaan The International Amsterdam en Schiphol als (vervuilde) grond eigenaar. Chappau 😞

  1
 2. Rich

  Misschien kan omzicht zich eens in dit dossier verdiepen

  5
 3. Geert

  De naam Schiphol lijkt een synoniem te zijn voor zwendel.
  Met de overheid als beschermheer.

  26
  • rrustema

   Ik vroeg het bevriende journalisten. Reactie: ja, dit moeten we gaan checken en een verhaal van maken. Zeker omdat het groot is moet het goed gecheckt worden. Moeten dus journalisten voor vrijgemaakt worden. Alleen is er zoveel nieuws dat het uitzoeken waard is…

   16
   • De gifbeker leegdrinken of niet, de keuze is er

    Wat kan er voor een journalist binnenland belangrijker zijn dan dat zijn land, zijn drinkwater, zijn voedsel, zijn lijf, zijn natuur en zijn leefomgeving (steeds verder) wordt vergiftigd?

    Als iemand je elke dag een theelepel gif zou geven, dan zou je dat niet nemen, toch? Maar dit ‘nemen’ ze wel? Het zijn keuzes die gemaakt worden, maar of het nu de beste keuze is om ander binnenlands nieuws te brengen en dit niet, is maar de vraag vind ik.

    16
 4. Ap Schuitemaker

  Dit zoveelste artikel over de vervuiling rondom Schiphol vraagt om landelijke aandacht dmv protest tijdens de KLM open en eventueel nieuwsrubriek via tv……????

  10
 5. Maria

  Ik zwem in de Nieuwe Meer en vraag me af of dat wel verantwoord is. Vreselijk dat de hele omgeving van Schiphol zo vervuild is. Wat laat de Omgevingsdienst hier weer steken vallen!

  36
 6. Erik H.

  Het verontruste aan de (dubieuze) opgebrachte grond is dat hierdoor de staat, beheer en onderhoud van de in de voormalige zandwinning put gedumpte ZWAAR vervuilde grond en -waterstromen zeer negatief beïnvloed wordt waar zoals in de DHV rapporten al voor gewaarschuwd is. Maar Schiphol, SADC en de Golfbaan wordt door niemand inclusief. de provincie en de gemeente Haarlemmermeer iets in de weggelegd.
  Laat duidelijk zijn dit is maar het puntje van de ijsberg.

  44
  • Wilfried

   En in tegenstelling tot grove misstanden bij o.a. Tata Steel (net ook weer op het nieuws) en Chemours zwijgen ALLE media in alle toonaarden over de oneindige misstanden van dit top 3 vervuilende bedrijf. Best wel opvallend al zeg ik het zelf.

   33
 7. Anton

  In de hele Haarlemmermeer wordt voedsel verbouwd. Wordt het niet eens tijd dat het RIVM daar eens wat monsters gaat nemen? Of is dit reeds gebeurd met een uitslag die men maar beter onder de pet kan houden? Zal me niet verbazen!!!

  54
 8. Nieuwe bestuurscultuur hard nodig

  En, zoals ik het zie, het Minsterie van Illegaal & Wetteloos & het Ministerie van Volksongezondheid OnWelzijn en Sand erover staan erbij en kijken ernaar. Terwijl de PFAS en ZZS van Schiphol burgers en het land zieker en zieker maken in (grond en oppervlakte)water, bodem, lucht, maar ook eten en drinken van Nederlandse bodem.

  46
  • Hans

   Heel goed dat jullie dit boven tafel hebben gekregen, SW! Waarschijnlijk zijn er nog andere plekken in de gemeente of andere golfterreinen waar de vervuilde grond van Schiphol ligt.

   25
   • Reactie door auteur

    SchipholWatch

    We zijn steeds meer plekken op het spoor waar Schiphol gifgrond heeft gedumpt. We hechten er wel aan alles zorgvuldig te controleren voor publicatie. Maar hou er rekening mee dat er binnenkort meer berichten als deze verschijnen op de site.

    29
 9. Eric Oosterom

  Het verbaast me dat het Hoogheemraadschap van Rijnland vanuit haar verantwoordelijkheid voor de oppervlaktewaterkwaliteit niet actie onderneemt? Minimaal om het effect van uitspoeling van PFOS en andere stoffen te monitoren, en vervolgens om de Omgevingsdienst, provincie en vooral Schiphol Estate aan te zetten tot doortastende en effectieve acties om die bedreiging van grond- en oppervlaktewater en daarmee de volksgezondheid, landbouw, milieu en natuur te voorkomen/verminderen. Ook het drinkwaterbedrijf zou zich ernstig zorgen moeten maken en in actie moeten komen, toch?

  27
 10. rrustema

  ‘When the shit hits the fan’, vroeger of later, onduidelijk wanneer precies, dan moeten de verantwoordelijke bedrijven alle shit opruimen. Dat wordt een onbetaalbare operatie en ik voorspel dat de bedrijven dan lekker makkelijk snel failliet gaan. De opruimkosten zijn dan voor de gemeenschap. Voor zover dat opruimen überhaupt mogelijk is.

  Het zal mij ook niet verbazen dat belangrijke onderdelen voor een doorstart met (ongeveer) dezelfde merknamen nu alvast zijn opgeborgen bij andere rechtspersonen, mogelijk elders in de wereld. Met bestuurders die alleen informeel maar niet juridisch te verbinden zijn met de originele bedrijven.

  Als de bedrijven weer opnieuw beginnen dan zullen die vreemdelingen waar alle merkrechten enzo waren gestald in alle goedheid die ter beschikking stellen. Partytime. High five.

  34

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate