Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Exclusief

Financiering rechtszaken MOB rond

Het doel is bereikt: 20.000 euro om de Nederlandse vliegvelden aan de wet te houden

3
(2)

Vandaag is de financiering rondgekomen van de rechtszaken om de vliegvelden in Nederland te houden aan de Wet natuurbescherming. Binnen één week werd het benodigde bedrag van 20.000 euro opgebracht door zo’n 600 donateurs.

Deel op XDeel op Linkedin

Initiatiefnemer Johan Vollenbroek van de Nijmeegse organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is opgetogen en dankt alle gulle gevers van harte. “Het is een aangename verrassing dat zoveel mensen geven”, zei hij in het radioprogramma De Late Avond.

Medio vorig jaar diende MOB een handhavingsverzoek in bij minister Carola Schouten omdat de zes grootste vliegvelden in ons land niet beschikken over een geldige natuurvergunning waardoor een deel van de vluchten illegaal zijn.

Gezondheidsschade
“De niet-vergunde vluchten leiden niet alleen tot meer herrie en luchtverontreiniging en daardoor gezondheidsschade voor omwonenden, maar ook tot meer schadelijke stikstofdepositie”, aldus Vollenbroek.

Het handhavingsverzoek werd ingediend kort nadat premier Rutte trots had aangekondigd dat Schiphol zou mogen doorgroeien naar 540.000 vliegbewegingen per jaar. MOB eist juist een vermindering van het aantal vluchtbewegingen naar 400.000 per jaar: een forse afname in plaats van groei.

Minister erkent ontbreken vergunningen
Pas op 2 april jongstleden reageerde de minister. Zij erkende weliswaar dat de vergunningen niet op orde zijn en dat er meer vluchten zijn dan volgens de wet zijn toegestaan, maar gaf tegelijkertijd aan niet te willen handhaven.

Zij geeft de vliegvelden nog een halfjaar de tijd om berekeningen aan te leveren over het verschil tussen vergunde emissies en gerealiseerde emissies. Pas daarna zouden aanvragen om vergunningen hoeven worden ingediend, gevolgd door het verlenen van die toestemming. De huidige illegale situatie zou daardoor nog jaren blijven bestaan.

MOB is het hiermee niet eens en wil dat de minister gaat handhaven op minder vluchten en tekent daarom bezwaar aan tegen de beslissing. Vollenbroek: “Zonder rijbewijs mag je met een auto niet de weg op. Zonder geldige vergunning kan er niet of minder worden gevlogen”.

Met het geld van de donateurs is de advocaat inmiddels aan het werk gezet. 

Onafhankelijke commissie beoordeelt
“Het bezwaar moet binnen zes weken na het besluit worden ingediend. Dat gaat MOB nu doen voor alle zes vliegvelden. Vervolgens wordt een onafhankelijke commissie samengesteld die het bezwaar zal beoordelen. Ik verwacht over een maand of vier een advies van de commissie aan de minister te krijgen”, zegt Vollenbroek tegenover SchipholWatch.

Als positief wordt besloten op het bezwaar, betekent dit dat Schouten moet gaan handhaven. Schiphol moet dan terug naar 400.000 vliegbewegingen per jaar – een verlaging van 20 procent van het huidige maximum van 500.000.

“Zo’n vaart zal het niet lopen, gezien de manier van werken van dit kabinet”, verwacht Vollenbroek. “Ook bij een positief besluit is het slechts een advies aan de regering. De minister hoeft dan nog steeds geen actie te ondernemen en kan het advies naast zich neerleggen.”

Op naar de rechter
MOB gaat er dan ook vanuit dat na het besluit van de minister de gang naar de rechter moet worden gemaakt. “Dat is een kansrijk traject, want de Wet natuurbescherming biedt geen mogelijkheden voor de minister om NIET te handhaven. De rechter kan op grond van de wet de regering verplichten te handhaven en alle vliegvelden te houden aan de wet.”

Als de huidige crisis niet nagenoeg alle vliegtuigen aan de grond had gehouden, zou MOB nu al naar de rechter zijn gestapt om een voorlopige voorziening te vragen om vooruitlopend op een vonnis handhaving te eisen. “Maar dat is op dit moment niet opportuun. Dit jaar blijft de luchtvaart ruim onder de normen.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 3 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Rien

  Laten we ons gesterkt weten door de uitspraak vandaag door de rechter in de zaak die tegen Chemours aangespannen werd.
  Morgen Tata Steel, Schiphol?
  Net zolang tot ALLE leugens die al deze geldgraaiende bedrijven verspreiden doorgeprikt zijn.

 2. Klaar

  Heer Vollenbroek, gefeliciteerd met dit prachtige resultaat binnen een week!
  Ik wens u sterkte en volharding bij uw missie en heb eveneens groot vertrouwen in het welslagen daarvan.
  Als ik nog een bijdrage kan leveren hoor ik dat graag.
  Ik volg uw acties met genoegen op https://mobilisation.nl/nl/

 3. Frank du Long

  Allereerst mijn dank dat ook deze actie zo is gelopen en de rechtsgang hiermede kan worden gefinancieerd!
  Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed zal verlopen . Dank

Geef een reactie

Translate