Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen, Column, Gastblog

Column: KLM vitale infrastructuur? Echt niet!

0
(0)

De laatste weken hoor je steeds vaker dat luchtvaartmaatschappij KLM behoort tot de vitale infrastructuur. Het lijkt heel gewoon te worden en de journalistiek herhaalt die term, in dit verband, regelmatig. Maar is dat Franse bedrijf wel een infrastructuur?

Deel op XDeel op Linkedin

Ik maak nu een vergelijking met het wegverkeer en de scheepvaart. We hebben vaarwegen en (snel-) wegen. Daarover varen de schepen en rijdt alles met wielen. Dat is de infrastructuur.

En toch noemen we touringcarbedrijven en veerdiensten geen infrastructuur. We noemen ze transporteurs, rederijen en openbaar vervoer bedrijven. En dat doen we omdat in principe het niet uitmaakt welk bedrijf de transporten verzorgt en dus de infrastructuur gebruikt.

Weer een politieke truc
Naar mijn mening is het weer een politieke truc om een zwaar verlieslijdend Frans bedrijf met miljarden te kunnen steunen. Als je het infrastructuur noemt is het opeens belangrijker. Maar het is gewoon onjuist.

KLM is gewoon een transporteur, net zoals Corendon en busbedrijf Leo Ringelberg. Het “stationsgebouw” en de slots op de luchthavens vormen de infrastructuur.

Er is eigenlijk helemaal geen reden om KLM te steunen. Als KLM verdwijnt zijn de slots er nog steeds en gaat de werkgelegenheid grotendeels over naar andere transporteurs. Toen BOVO Tours failliet ging werden de snelwegen ook niet afgesloten. Welnee. Andere bedrijven namen de reizigers over en reden over dezelfde snelwegen naar hun bestemmingen.

Vrije markt, maar nu even niet
Rederij HanJin staat op omvallen. Gaat nu het Noordzeekanaal of de Nieuwe Waterweg dicht? Tuurlijk niet. De infrastructuur blijft, de transporteurs veranderen. Zo gaat dat in een vrije markt, die zo graag wordt gepropageerd door de bedrijven zelf (maar nu even niet).

Dus als u weer hoort dat het Franse KLM vitale infrastructuur is denk dan, ook als verslaggever: ècht niet.

Auteur Alfred Blokhuizen is oud-Statenlid voor GroenLinks in de provincie Zuid-Holland

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Ik ben geen fan van KLM, maar met EasyJet of Ryan Air zijn we niet beter af. Hardere milieueisen en veel hogere ticketprijzen zijn het antwoord.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate