Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Exclusief

Journalist gearresteerd: een verslag uit eerste hand

Het moment dat de Rotterdamse bewonersvoorman Alfred Blokhuizen in de boeien wordt geslagen nadat hij omver was gelopen door een marechaussee-medewerker en vroeg naar de reden (foto: BTV Rotterdam)

2.3
(3)

Radioverslaggever Alfred Blokhuizen werd tijdens het Protestival van Greenpeace op Schiphol gearresteerd. Een verslag uit eerste hand.

Deel op XDeel op Linkedin

Blokhuizen is verslaggever van De Late Avond, een samenwerkingsverband van lokale omroepen in Zuid-Holland en Amsterdam. Hij is ook – niet geheel toevallig in deze context – vrijwillig woordvoerder van SchipholWatch.

Kort nadat Blokhuizen Greenpeace-medewerker Faiza Oulahsen had geïnterviewd, werd hij hardhandig gearresteerd door de marechaussee, door ingewijden ook wel ‘Gods eigen wapen’ genoemd. Inmiddels zint de radioman op stappen richting de gemeente Haarlemmermeer, die even later op aangeven van hulpburgemeester Jurgen Nobel een noodbevel uitvaardigde.

Beluister hier de radioreportage die Blokhuizen aan het maken was >

“In het begin van de demonstratie werd ik als verslaggever toegelaten tot de ruimte waarin werd gedemonstreerd. Later werden alle journalisten buiten dat gebied gedirigeerd door de marechaussee. Aan dat verzoek heb ik netjes voldaan.

Schrikken
Buiten het cordon werd ik omvergelopen en viel tegen een medewerker van de militaire politie. Daar schrok ik van, maar mij werd door deze man verteld dat ik naar buiten moest, weg van de demonstratie. Het argument dat ik verslag wilde doen van de betoging werd niet geaccepteerd, integendeel, ik werd gesommeerd naar buiten te gaan met de mededeling dat ik anders gearresteerd zou worden.

Na vragen over het hoe en waarom werd ik hardhandig aangepakt en naar de arrestantenbus overgebracht. Daar moest ik mijn legitimatiebewijs tonen. Gelukkig zijn er videobeelden en foto’s van mijn arrestatie. Daaruit blijkt dat ik me nimmer heb verzet en slechts vragen stelde, zoals een goed verslaggever betaamt.

Per ongeluk geluidsopnamen wissen’
Bij de politiebus werd mijn pols geknikt. Dat was behoorlijk pijnlijk, ook daar zijn foto’s van. Daarna werden mijn persoonlijke bezittingen afgenomen en in een plastic zak gestopt. Gelukkig was ik in staat mijn telefoon en opname-apparaat aan een bekende te geven. Dat deed ik om te voorkomen dat de politie ‘per ongeluk’ mijn geluidsopnamen, foto’s en video’s zou wissen.

In de bus heb ik lange tijd zitten wachten voordat deze vertrok naar een kazerne van de marechaussee – volgens mij ergens op Schiphol-Oost. Ik was alle besef van tijd kwijt, omdat mijn horloge was afgepakt.

In de kazerne zijn er foto’s van me gemaakt en werd ik hardhandig gefouilleerd. Op vragen over het hoe en waarom kreeg ik nog steeds geen antwoord. Veters en broekriem afgeven en de cel in.

Niet gewezen op rechten
Een uurtje later stapte een rechercheur de cel in om mijn verhaal te horen. Daarbij werd ik niet op mijn zwijgrecht gewezen en kreeg ook niet de verplichte folder die Justitie op haar site noemt.

Na de rechercheur volgde een hulpofficier van justitie. Pas toen werd me verteld dat ik was gearresteerd omdat ik niet direct gehoor gaf aan een bevel om Schiphol Plaza te verlaten. Ook door de hulpofficier werd ik niet op mijn rechten gewezen, maar werd me wel gezegd dat ik een advocaat kon inschakelen.

Dat heb ik geweigerd, omdat de kosten van een advocaat al snel hoger uitvallen dan een eventuele boete. Wel heb ik de officier toen gezegd dat er door de marechaussee een strafbaar feit is gecreëerd door mij te vragen Schiphol Plaza te verlaten zonder legitieme reden.

Blokhuizen nog steeds verdachte
Na overleg met een meerdere keerde de hulpofficier terug in de cel met de mededeling dat ik werd vrijgelaten. Het was inmiddels 16:40 uur, dus de hele demonstratie had ik gemist. Wel werd mij uitdrukkelijk meegedeeld dat ik verdachte bleef in deze ‘zaak’. Toen werd ik vrijgelaten zonder proces-verbaal mee te krijgen.

Tijdens mijn verblijf in het cellencomplex ontmoette ik nog een andere journalist die ook gearresteerd was op Schiphol.”

Deze journalist is volgens navraag van SchipholWatch inmiddels in contact getreden met journalistenvakbond NVJ om juridische stappen te ondernemen tegen de gang van zaken in de gemeente Haarlemmermeer.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 2.3 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Johan Jbroers

    We leven steeds meer in een Schiphol-terreurstaat zonder enig recht op vrije mening uiting en vreedzaam demonstreren !!!

Geef een reactie

Translate