Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Greenpeace naar rechter om noodbevel Protestival

Actiefoto Greenpeace

Foto: Greenpeace

4.6
(14)

Het noodbevel dat de onervaren locoburgemeester Jurgen Nobel liet uitgaan tijdens het Protestival op Schiphol een jaar geleden was onrechtmatig. Ook het ‘bestuurlijk verplaatsen’ van demonstranten was illegaal.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit zegt de bezwaarcommissie van de gemeente Haarlemmermeer, nota bene de werkgever van Nobel. De wethouder annex loco-burgemeester loopt hiermee zware averij op in zijn nog prille politieke loopbaan.

Ondanks de glasheldere uitspraak van de commissie lapt de ook al redelijk onervaren VVD-burgemeester Marianne Schuurmans het advies aan haar laars. Voor Greenpeace – organisator van het protest op Schiphol – reden genoeg om naar de rechter te stappen.

Honderden mensen
Vorig jaar kwamen honderden mensen naar Schiphol om een klimaatplan te eisen van directeur Dick Benschop van het vliegveld. De demonstratie kreeg onder de naam Protestival veel aandacht in lokale, regionale en landelijke media.

Hoewel demonstreren een fundamenteel recht is, vonden wethouder Nobel en burgemeester Schuurmans het nodig de marechaussee in te zetten tegen de vreedzame demonstraten. Dat ging gepaard met veel geweld. De ‘koninklijke marechaussee’ maakte onder meer gebruik van wapenstokken en arresteerde zelfs twee aanwezige journalisten.

Volgens de wet had “de burgemeester van Haarlemmermeer een betoging op Schiphol mogelijk moeten maken”. De bezwaarcommissie kon uit het verweer van de gemeente niet opmaken waarom zo’n demonstratie niet zou kunnen doorgaan.

Onrechtmatig gevangen genomen
“In het noodbevel is niet onderbouwd hoe met het verschijnen en de aanwezigheid van zittende betogers de openbare orde op Schiphol zou worden verstoord”, aldus de bezwaarcommissie.

Het noodbevel zou dan ook moeten worden herroepen, met als gevolg dat de betogers ten onrechte zijn verplaatst. “Vreedzame actievoerders zijn onrechtmatig gevangen genomen”, aldus het harde oordeel van de eigen commissie van de gemeente.

Ondanks het snoeiharde oordeel van de commissie, schuift VVD-burgemeester Schuurmans dit conform de traditie binnen haar partij aan de kant. Greenpeace laat het niet zitten bij deze omissie van de burgemeester en stapt naar de rechter. Wordt vervolgd.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 14

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Haes

  En ondertussen gebeurt er dit:
  (Rtl nieuws 9 dec)

  Een verbaasde reiziger filmde vandaag op Schiphol een grote groep wachtende mensen. Niemand leek zich aan de coronamaatregelen te houden. Volgens een woordvoerder van het vliegveld was er op dat moment een piek. “Er kwamen meerdere vluchten tegelijk aan. Het houden van anderhalve meter afstand gaat doorgaans goed op Schiphol, maar op zo’n moment is het een uitdaging.”
  Einde citaat.

  Uitdaging? Welnee, dit is gewoon wat schiphol goed kan: schiphollen.

  • Haes

   En 2 dagen later hetzelfde verhaal. “Enorme drukte” op schiphol vlg de telegraaf. De video bewijst het.
   De begeleidende tekst: “Vrijdag was het opnieuw erg druk op luchthaven Schiphol. De beelden zorgen voor verbaasde reacties op social media. De luchthaven geeft aan alert te blijven op het naleven van de coronaregels”
   De luchthaven blijft “alert”…. Zo kennen we schiphol! Met een stalen gezicht liegen. Schiphollen!

Geef een reactie

Translate