Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Vliegherrie-app Explane bij SBS6 Hart van Nederland

5
(1)

Onze gratis app Explane voor het meten van vliegtuiglawaai was vanavond te zien in een uitgebreide reportage van Hart van Nederland. Minister Van Nieuwenhuizen zegt te begrijpen dat omwonenden zelf zijn gaan meten omdat de berekende jaargemiddelden van Schiphol niets zeggen over de werkelijke overlast.

Deel op XDeel op Linkedin

Alfred Blokhuizen van Explane in de uitzending van SBS6 Hart van Nederland (foto: screenprint hartvannederland.nl)

“Het is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop”, aldus woordvoerder Alfred Blokhuizen van Explane. Hij demonstreert in de uitzending de werking van de app en geeft aan dat het niet de jaargemiddelden zijn die de overlast veroorzaken.

Wakker worden
“Mensen worden niet wakker van gemiddelden, maar van de piekniveaus van het vlieglawaai als een vlucht passeert”, aldus Blokhuizen.

“We geloven de cijfers van de overheid niet meer en meten daarom zelf”, vertelt Blokhuizen. “We willen aantonen dat de overlast van vliegtuigen veel heftiger is dan door de overheid wordt berekend.”

“Het is goed dat er eindelijk eens een keer wordt gemeten in plaats van berekend”, aldus een passerende bewoonster van Aalsmeer. “Als je hier staat, hoor je pas echt hoe erg het is.”

Steun RIVM
“Wij juichen dit soort eigen metingen door burgers van harte toe”, aldus wetenschapper dr Joost Wesseling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) desgevraagd. “Als je veel metingen hebt, kun je de data zinvol gaan gebruiken. Het is een goede aanvulling op de officiële metingen.”

“Als je met je stereo thuis net zoveel herrie zou maken als deze vliegtuigen, heb je binnen 10 minuten de politie aan je deur”, sluit Blokhuizen af. “Maar voor de luchtvaart geldt dat niet.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Adrie

    Ik vond de reactie van de minister beneden alle peil. Ze geeft aan dat ze de omwonenden wel begrijpt en dit nadat ze ze eerst volledig heeft genegeerd met/na alle inspraakrondes. Tevens gaf ze aan dat ze de beste experts heeft ingeschakeld. Buiten dat dat veel geld kost komt daar niets anders uit dandatgene wat zij wil! De app zal na dat onderzoek wel weggezet worden als niet goed. Wordt tijd dat er een beter (lees eerlijker) kabinet komt !

Geef een reactie

Translate