Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Leden aller partijen: verenigt u tegen de overmatige luchtvaart!

samenwerken

illustratie: Gerd Altmann via Pixabay

4.6
(115)

Wij van SchipholWatch vertegenwoordigen vele duizenden mensen die gebukt gaan onder de dagelijkse terreur van de vliegindustrie. Bent u lid van een politieke partij, dan vragen we u nu ook zelf in actie te komen!

Deel op XDeel op Linkedin

Onder onze sympathisanten bevinden zich mensen van rechts tot links in het politieke spectrum. De overlast en vervuiling door het vliegverkeer houdt geen rekening met de politieke kleur. Sommigen zullen lid zijn van een partij die gekant is tegen uitbreiding van het vliegverkeer, anderen van een partij die groei juist voorstaat.

Als partijlid heeft u de mogelijkheid moties in te dienen, bij voorbeeld op een partijcongres. Met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in aantocht, is het belangrijk om als gehinderde van u te laten horen: wie stil blijft, krijgt herrie.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken hebben we daarom een universele motie opgesteld, die u als partijlid zelf kunt indienen en die uw bestuur verzoekt stevige bepalingen op te nemen om de vliegindustrie weer binnen de grenzen van de wet en de menselijke maat te brengen.

Startpunt voor uw eigen motie
De motie is slechts bedoeld als startpunt en om u op ideeën te brengen. U bent natuurlijk vrij om deze vóór het indienen aan te passen of uit te breiden naar eigen inzicht.

Zo zal het voor pro-luchtvaart-partijen nodig zijn wat minder stellig te zijn in de gevraagde maatregelen, maar kan onze concept-motie voor andere partijen juist te soft zijn en dienen de voorgestelde maatregelen te worden aangescherpt.

De motie kan een startpunt zijn om discussie binnen uw eigen partij op gang te brengen, ook als deze nu een uitgesproken positieve houding heeft ten opzichte van de luchtvaart. Want ook de leden van deze partijen hebben te maken met de vele negatieve effecten, waaronder overlast, milieuvervuiling, luchtverontreiniging, klimaatschade en een rem op de woningbouw.

Bewustwording
Veel kiezers weten niet eens welke schade de luchtvaart in de regio’s en zelfs ver daarbuiten aanricht. Een motie kan deze schade duidelijk maken zodat steeds meer mensen zich bewust worden van de minder zonnige kanten van het vliegen.

Verandering begint altijd klein. Het is een kleine moeite om de motie aan te passen aan uw eigen ideeën en deze – liefst met een aantal partijgenoten – in te dienen bij het bestuur en/of het congres. Zodat in een volgend kabinet er hopelijk meer aandacht is voor de maatschappelijke schade die de vliegindustrie aanricht.

Klik hier voor de motie in pdf-formaat

Klik hier voor de motie in Word-formaat

Klik hier voor de motie in LibreOffice-formaat

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 115

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Jan

  Prima punten, op 1 na. Sluiting regionale vliegvelden is geen goed idee. Immers dan gaat alle luchtvaart (250K of meer vliegbewegingen) via Schiphol en -zo wil men- via de preferente Kaag- en Polderbaan. Dat betekent dus dat de ruim een half miljoen mensen die onder de invloedssfeer ( = vliegtuiglawaai boven de 40dB(A)Lden) ) van deze banen wonen alle ‘lasten’ van de luchtvaart in NL moeten dragen. Dat klopt niet, wij zijn geen tweederangs burgers !! Dus: stop met dat NIMBY-gedrag. De enige oplossing is spreiden van al die vliegtuig-ellende. Dan merken degenen die niet in de buurt van de preferente banen wonen ook tot welke ‘last’ hun reis-‘lust’ leidt.

  6
 2. ir B. van Marlen

  Naar aanleiding van vele aan mij gerichte denigrerende opmerkingen van zowel luchtvaartmedewerkers, luchtvaartenthousiasten, luchtvaartgebruikers en piloten tweette ik gisteren (@BobVanmarlen):

  Analogie schipholaanhangers met de gaswinning (in Groningen):
  1. De Nederlander heeft recht op energie,
  2. Dus moeten we gas blijven oppompen,
  3. Denk eens aan die hardwerkende mensen bij de NAM,
  4. Als je huis scheurt of inzakt, moet je niet zeuren,
  er zijn genoeg mensen die nergens last van hebben,
  5. Ga dan maar ergens anders wonen, zeikerd!,
  6. Want jullie zijn een ‘schreeuwende minderheid’

  Ook voor ons geldt dat we moeten lijden onder een ‘ongekend onrecht’. Er is geen enkele aanwijzing, dat de luchtvaartsector en de overheid hun beleid echt gaan aanpassen. Want ‘we hebben toch recht op onze welverdiende vakantie’, en we ‘moeten niet zeuren’, want ‘de sector doet al heel veel en is een topper qua duurzaamheid’. De Luchtvaartwet laat het crimineel beleid van groei en afwenteling van schade op anderen gewoon toe, en er zal niets veranderen, tenzij de politieke invloed toeneemt van partijen, die wel denken aan het welzijn en de volksgezondheid dit opeisen.

  Ik hoop op een werkelijke omwenteling en steun deze oproep ten harte. Maar erg optimistisch ben ik niet!

  PS1: Ik heb het lang proberen tegen te gaan als gezond persoon, maar moest vannacht toch aan de slaappillen!

  Was getekend: Uw ‘debiel’, ‘mijnheer de IR’, ‘stakker’, ‘zeikerd’, ‘leugenaar’, ‘ bijzonder gefocussed persoon’, ‘wat oudere en volledig doorgeslagen .. losgezongen van de realiteit’, iemand waarvoor geldt ‘Back in the days vast een regular op Caravelle-vluchten’, enz.

  Er is echter nog een heel lange weg te gaan, want ons volk is heel verheven, sociaal en medelevend blijkbaar, zie de opmerkingen hieronder:

  PS2: Maar niet getreurd, want men wenst mij ook: ‘Succes met uw hetze tegen de luchtvaart.’

  PS3: Deze reactie is ook veelzeggend: ‘Er zijn er maar weinig mensen met een titel die zó met mensen omgaat die zonder titel door het leven gaan. Jammer alleen dat het enige feit is dat hij klaagt en slachtoffergedrag tentoonspreidt en dat alles op persoonlijke titel. Snapt u het nog? Trollen?’

  PS4: Deze is ook heel fraai: ‘Ach , u voelt zich dus boven het volk verheven??’

  9
  • Noodrem nodig, net zoals in Groningen

   Ze spelen het op de man omdat ze het op inhoudelijke argumenten niet kunnen winnen. Ook staan narcistische types erom bekend dat ze anderen proberen weg te zetten als “gek”.

   Je bent zeker niet gek. Je wordt gek van vliegtuigen (door die belachelijke onnodig vervuilende en herriemakende hub) en dat is iets heel anders. Je hebt alle recht voor jezelf en andere omwonenden op te komen met ir. 😉 kennis die zij niet hebben.

   En uw vergelijking met de gaswinning is zeer treffend. Ook in het Schipholdossier is er al vele jaren een Groot Onrecht aan de gang waar de overheid echt hoognodig aan de noodrem moet trekken. Net zoals bij Groningen. Afbouwen, maar dan krimp.

   Neemt niet weg dat bij het krimpen van Schiphol het natuurlijk triest is voor degenen die hun baan gaan verliezen. Dat wil niemand die daar niet zelf voor kiest. Gelukkig is de arbeidsmarkt krap en wordt komende jaren alleen nog maar krapper. Dus er zijn gelukkig mogelijkheden voor een andere baan.

   10
  • Paul Reus

   Ik volg U op Twitter (X😂, de site heet nog steeds twitter.com ) en lees deze reacties ook. Het zijn minne lieden net als bij sommige aanhangers van de BBB die niets van de uitstoot door agrarische industrie willen weten. En als zodanig hufterig reageren . Zo zijn er veel dwarsverbanden te vinden in gedrag en politieke motivatie. Vaak wordt er gescholden om dat er gen argumenten meer zijn.
   We zullen doorgaan.

   8
 3. Paul Reus

  Dit is een zeer goed iniatief. Vooral omdat deze motie-template de diskussie over het belang en de impact van de luchtvaart bevorderd. Met het vooruitzicht dat ook politieke partijen hun positie gaan bepalen. Het ministerie wil met Algemene Maatregelen van Bestuur luchtvaart besluiten er door drukken. Poltieke partijen zijn gewaarschuwd en kunnen dit in deze motie meenemen.

  5
 4. Rien

  Prima! En nu graag nauwgezet de reacties van de vele politieke partijen afwachten of zij echt iets aan deze enorme problemen willen gaan doen.
  Vervolgens is het aan ons om alleen te stemmen op partijen die de enorme overlast van Schiphol niet alleen serieus nemen, maar daar ook in hun programma’s serieuze zaak maken van substantiële krimp van Schiphol, te beginnen bij de afschaffing van de hub functie.

  18
 5. Goed idee SW, mammoettanker en evt. toevoegingen

  Wat een goed idee SW! Want een mammoettanker is van koers te veranderen zodra het roer omgaat.

  Ik dacht evt. ook hieraan voor op de motie lijst:

  Constateren dat
  – de luchtvaart zeer veel stikstof uitstoot wat niet meegenomen wordt in de berekeningen
  – de luchtvaart gefaciliteerd wordt met gemodelleerde geluidsberekeningen in plaats van met eerlijke geluidsmetingen
  – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor bedrijven met Staatsdeelnemingen een must is

  En vragen
  – om eerlijke metingen en berekeningen in plaats van gemodelleerde berekeningen inzake geluid en stikstof
  – om de luchtvaart, onderdeel van onze Maatschappij, bijpassende verantwoordelijkheid te laten nemen en Maatschappelijk Verantwoord te gaan Ondernemen

  32
  • Meer vragen

   En vragen:
   – belasting op vliegtickets ook voor Niet-Nederlanders en op kerosine
   -stimulering van treinverkeer binnen Europa en naar het Verenigd Koninkrijk.
   -geen nachtvluchten tussen 23.00 en 07.00 uur: niet landen en niet starten.

   28
 6. Tim

  Heel goed om pro-actief te zijn, naar de politieke partijen toe. Als we iets kunnen leren van de luchtvaart-industrie is het wel dat lobbyen en aandacht vragen effect heeft.

  28
 7. rrustema

  Poeh, wat een werk. Ik ben lid van 5 partijen, waarvan 3 met zetels in de Tweede Kamer. Maar eerst moet ik uitzoeken wat er nu al in de (concept) verkiezingsprogramma’s staat. Waar te beginnen?

  11

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate