Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Twee jaar oud bericht over schimmige vastgoeddeals Schiphol leidt alsnog tot Statenvragen

Lutkemeerpolder

Burgers willen voorkomen dat de Lutkemeerpolder volgebouwd wordt met distributiecentra (foto: behoudlutkemeer.nl)

4.7
(93)

Vandaag stelde Jaap Hollebeek van de Partij voor de Dieren vragen in Provinciale Staten Noord-Holland naar aanleiding van een bericht dat SchipholWatch twee jaar geleden publiceerde over schimmige vastgoeddeals rond Schiphol.

Deel op XDeel op Linkedin

SchipholWatch ontdekte dat vastgoed met miljoenenwinsten werd verkocht door een joint-venture van KLM met Schiphol aan SADC. Dat is op zijn beurt weer een joint-venture van Schiphol met de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, plus de provincie Noord-Holland. Ieder van de partijen houdt 25 procent van de aandelen in SADC.

KLM en Schiphol verkochten vastgoed ter waarde van 23,7 miljoen euro aan SADC. Dat leverde een winst op van maar liefst 12 miljoen euro die KLM en Schiphol onderling verdeelden. Koper SADC tikte de winst af ter hoogte van meer dan de helft van de transactiewaarde. Omdat SADC voor 75 procent in handen is van drie overheden, ging driekwart van de rekening naar de belastingbetaler.

Twee petten
Statenlid Hollebeek van de PvdD stelt dat de provincie hier twee petten op heeft: er is sprake van een publiek belang en er is een privaat belang vanuit de SADC-holding. Hij geeft aan dat dit kan leiden tot belangenverstrengeling.

In het verleden heeft de provincie daar ook al mee te maken gehad, ten tijde van de affaire Hooijmaijers, destijds gedeputeerde van de provincie, aldus Hollebeek.

“In de kwestie Lutkemeerpolder is het voor burgers en andere betrokkenen niet helder welke krachten invloed uitoefenen ten aanzien van de ontwikkeling van het gebied en kan er de schijn zijn van tegenstrijdige belangen of belangenverstrengeling”, aldus Hollebeek.

Behoud natuur Lutkemeerpolder
Burgers willen dat de Lutkemeerpolder een natuurgebied blijft en dat er een voedselbos wordt ingericht, SADC wil er opslagloodsen bouwen.

De PvdD wil nu weten of het college ooit heeft overwogen deze belangenverstrengeling te stoppen en uit SADC te stappen, of de provincie vrij is om uit die joint-venture te stappen en of de provincie wel voldoende invloed heeft op de besluitvorming van SADC.

Mogelijk kan de provincie een grotere rol spelen in de besluiten die SADC neemt, om zo het voedselbos en de natuur in de Lutkemeerpolder te beschermen. Als de joint-venture zou besluiten af te zien van de bouw van distributiecentra wordt dat immers een reële mogelijkheid.

Ook wil Hollebeek dat de provincie in overleg treedt met de andere twee publieke aandeelhouders, de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, om te bezien of de Lutkemeerpolder alsnog gespaard kan worden.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 93

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Lenie

  Opnieuw onthutsend. Kan het nog corrupter?

  1
 2. Kijk naar de toekomst

  NUL DIVIDEND EN GEEN ENKEL ZICHT OP TRANSACTIES

  Ooit zou “schoon schip” worden gemaakt, maar deze operatie werd halverwege afgeblazen toen de media aandacht verdween. SADC moest wel de in het Provinciehuis ingenomen kantoorruimte (!)verlaten, maar kon op afstand toch weer gewoon doorgaan.
  Het sindsdien weer volledig ontbrekende toezicht op transacties kon jaren plaatsvinden en de moedige actie van dit raadslid zal wel weer verzanden door ingrijpen van de C v d K (VVD) in Noord Holland, die de sector en KLM op handen draagt. Handjeklap van drie topbestuurders die namens de MRA 2.0 in hun bestuur bureau op de Zuid As zetelen zorgt ervoor dat de Schiphol Groep wegkomt met intussen nul dividend (!) en allerlei schimmige vastgoeddeals ten nadele van resterende natuur en leefomgeving ongehinderd kan laten plaatsvinden.

  Overheden en MRA 2.0 stellen zich puur faciliterend op en de luchtvaart en vastgoedsector profiteren in alle opzichten van dit ongecorrigeerde wanbeleid.

  40
 3. rolo

  Wel, ik heb nieuws, want ik woon op een steenworp afstand van de Lutkemeer Polder. Ondanks hevig verzet wordt hier al maanden gebouwd aan faciliteiten voor “Schiphol gebonden bedrijven “, of we dat nou willen of niet, ook onder het roer van “GroenLinks burgemeester Halsema – het gaat gewoon door!
  Wat nou “Natuurgebied “…. En belastingbetalende burgers laten opdraaien van voor al die leugens rondom “Onze Nationale Trots 💩” is helaas al lang geen nieuws meer, maar niemand die er actie onderneemt, dus: hulde voor dit artikel, schipholwatch! 🙏

  50

Geef een reactie

Translate