Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Vliegtuiglawaai

App Explane nadert levenseinde, tenzij…

Laagvlieger

Met de app Explane makkelijk vliegherrie vastleggen (eigen foto)

4.6
(77)

De app Explane stelt iedereen in staat gratis en makkelijk de vliegherrie in zijn of haar omgeving te documenteren. Wegens gebrek aan tijd van de oorspronkelijke ontwikkelaar nadert de app helaas het einde van zijn levensduur. Tenzij er een nieuwe ontwikkelaar opstaat die de ontwikkeling wil overnemen.

Deel op XDeel op Linkedin

Explane is ontwikkeld door Roelof Meijer die inmiddels andere zaken aan zijn hoofd heeft. Hij heeft helaas geen tijd meer om de app up-to-date te houden en van nieuwe functies te voorzien.

De nieuwste versies van de besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google) voor smartphones gaan er naar schatting binnen een jaar voor zorgen dat Explane niet meer (goed) werkt op de nieuwste toestellen.

Nu al kunnen eigenaren van de jongste Android-smartphones Explane niet meer vinden in de webwinkel Google Play. Wie de app op zijn telefoon heeft staan, kan deze blijven gebruiken, maar op termijn komen er geen nieuwe gebruikers meer bij.

De website reports.explane.org bevat alle metingen die met Explane zijn vastgelegd.

Explane bestaat inmiddels bijna vijf jaar, sinds 2018. In Nederland zijn er zo’n 550.000 metingen van vliegherrie vastgelegd. Wereldwijd zijn er dat 650.000. De app wordt behalve in ons land ook intensief gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en in Australië.

Politiek besef
De app was bedoeld als laagdrempelig middel om vliegherrie vast te leggen, te documenteren en te tonen. In de loop der jaren is mede door de honderdduizenden registraties op reports.explane.org in de politiek het besef ontstaan dat de nu gangbare jaargemiddelden van vliegherrie geen goede indicatie geven van de werkelijke geluidsvervuiling.

Het Ministerie van Infrastructuur voelde zich daarom gedwongen onderzoekers opdracht te geven te bestuderen hoe vliegoverlast op een betere manier kan worden genormeerd. Daarbij wordt nu gekeken naar de geluidspieken die ook door Explane worden vastgelegd en de hoeveelheid vliegtuigen die op een bepaalde locatie per etmaal overkomen.

Waar de Nederlandse overheid nog immer rekent met geluidscontouren waarin een jaargemiddelde van 58 decibel de meest ernstige overlast representeert, blijkt uit de honderdduizenden metingen van Explane klip en klaar dat geluidsniveaus tot 90 decibel gangbaar zijn.

Mede dankzij Explane wordt er nu door onder meer het RIVM gekeken naar betere manieren om de werkelijke overlast te bepalen.

Wetenschappers en journalisten
De Explane-cijfers zijn in de afgelopen jaren talloze keren opgevraagd door wetenschappers, maar ook door de regionale GGD’s en andere instituten. Explane werd opgenomen in het programma ‘Samen Meten’ van RIVM.

Bovendien hebben de cijfers uit de app geleid tot vele artikelen in landelijke en regionale media. Daarmee kon de druk op de politiek worden opgevoerd om uit te zien naar betere manieren om de vliegherrie te karakteriseren. En er iets aan te doen, bij voorbeeld via krimp van het vliegverkeer.

Door de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van de smartphones en het gebrek aan tijd van de oorspronkelijke app-ontwikkelaar, komt er binnen afzienbare tijd helaas een einde aan de levensduur van Explane. Het einde kan slechts worden voorkomen door een softwareontwikkelaar die het onderhoud van de app op vrijwillige basis wil overnemen.

Voor alle duidelijkheid: de nu verzamelde data blijft gewoon beschikbaar via reports.explane.org. Wetenschappers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen de onderliggende data bij ons blijven opvragen.

Interesse?
Voor de ‘nerds’ onder onze lezers: de app is ontwikkeld binnen Ionic 3, bovenop Angular v2 (Typescript). De app maakt voor beide besturingssystemen gebruik van dezelfde codebase. Voor het uitrollen en testen van de iOS-variant is een Mac nodig. De backend van Explane draait op Microsoft Azure (JavaScript). De data is opgeslagen in Azure Table Storage.

Interesse om de app te onderhouden voor nieuwere versie van de telefoonsystemen iOS en Android of zelfs om de app door te ontwikkelen? We hebben in de loop der jaren een wensenlijst van gebruikers verzameld voor nieuwe functies van de app. Wilt u als vrijwilliger meewerken aan de strijd tegen de vliegherrie in de leefomgeving van miljoenen mensen? Mail ons dan alstublieft op [email protected] of bel ons op 020 528 7855.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 77

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Hans

  Zou zonde zijn want deze app geeft een heel goed beeld van de werkelijke overlast door het vliegverkeer.Vaak een groot verschil in de berekeningen door de sector en de werkelijke herrie die bewoners ervaren. Iedere meting door een gebruiker van de app wordt opgenomen in de database en is zichtbaar voor iedereen. Er worden gemiddelden getoond, bij voorbeeld de relatie tussen vlieghoogte en gemiddeld geluidsniveau of over het gemiddelde piekniveau in een bepaald postcodegebied. Iedere bezoeker kan zo belangrijke kengetallen voor de eigen woonomgeving opzoeken. Waardevol om te weten. Er is ook een lijstje met grootste herriemakers en welke toestel de meeste overlast geeft en welk luchtvaartbedrijf is gemiddeld gezien het luidruchtigst is. Maar ook: in welke plaats is de overlast het grootst?
  Zou me trouwens niets verbazen als de luchtvaartsector zelf achter het sluiten van deze app zit. We komen te dichtbij. Te veel metingen met hoge decibels en laagvliegers zeker … Hoop dat iemand deze waardevolle taak van Roelof over kan nemen. Bij downloaden een bedrag vragen voor de app zou al enorm schelen.
  Veel gebruikers zijn vast tot een gebruikersbijdrage bereid.

  3
 2. Leon Wubbe

  Is een App nu echt de gemakkelijkste manier om vliegherrie te meten? Een permanente sensor die continue de herrie meet en rapporteert is toch veel beter? Er zijn al burger-meetinitiatieven voor NOx en fijnstof. Geluid is dan toch ook mogelijk? Wellicht kan https://waag.org hierin faciliteren?
  Zie ook: https://samenmeten.rivm.nl

  1
 3. LouisK

  Hebben jullie deze vraag al voorgelegd aan informatica studierichting van Hogeschool van Amsterdam (HvA) of Universiteit van Amsterdam Uva/Vu? Studenten zijn altijd op zoek naar afstudeer- of studieprojecten, misschien is de app Explane een geschikt onderwerp voor dat doel?

  8
 4. Klaas

  Dat zou erg jammer zijn. Ik gebruik explane regelmatig om het lawaai boven mijn hoofd te duiden, qua hoogte en dB. Het zou toch mogelijk moeten zijn om iemand tegen vergoeding bereid te vinden om explane in de lucht te houden?

  5
 5. Rian

  Kan er niet bijvoorbeeld een crowdfundings actie gestart worden om iemand de financiële middelen te verstrekken om de app voorlopig werkzaam te houden? Tot er – wie weet- misschien een overheids potje beschikbaar komt?

  16
 6. Rob K

  Wellicht is het een optie om er “open source” van de maken en de broncode op GitHub te plaatsen, zodat eenieder die dat wil verder kan gaan met de ontwikkeling…?

  10
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   We overleggen dit even met Roelof, maar daar zitten wat haken en ogen aan. Zo zit er aan Explane inmiddels een grote dataverzameling vast en kost het geld om de app te publiceren via de AppStore. Het heeft weinig zin om straks meerdere ongeveer dezelfde apps te hebben zonder dat de data centraal wordt opgeslagen (en openbaar blijft!).

   6
 7. Josje

  Lijkt me urgent dat er iemand gevonden wordt die het kan overnemen. Anders wordt een belangrijk wapen in de strijd tegen de vliegmaffia ons uit handen geslagen.

  18
 8. Wim Turnhout

  Geld hoeft geen probleem te zijn, wmb. Ik lever graag een bijdrage om deze app in de lucht te houden.

  35
 9. Lenie

  Helaas, ik heb geen talent op dit gebied. Maar als Schiphol-omwonende ben ik Roelof Meijer enorm dankbaar voor dit geweldige hulpmiddel. Volgens mij heeft het een aardverschuiving in het denken over vliegherrie veroorzaakt. Hopelijk wordt er snel iemand gevonden, die deze belangrijke taak over kan nemen.

  39
 10. Maaike

  “Explane werd opgenomen in het programma ‘Samen Meten’ van RIVM.”
  Als dit zo is, is er dan binnen de RIVM niet ook een potje beschikbaar om iemand ervoor te betalen? Of misschien is er zelfs ontwikkel capaciteit binnen de RIVM aanwezig die de app willen/kunnen onderhouden.

  23
 11. Een regelmatige gebruiker

  🤔😢😢😢😢😢 ECHT HEEL ERG JAMMER

  17

Geef een reactie

Translate