Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Hoofdkantoor Schiphol Groep staat op zwaar vervuilde grond

hoofdkantoor Schiphol op gifgrond

illustratie: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

4.9
(28)

Niet alleen de verre omgeving van Schiphol is vergeven van de levensgevaarlijke PFOS-vervuiling, ook het hoofdkantoor met daarin directeur Dick Benschop staat op zwaar verontreinigde grond. Zelfs het grondwater ter plekke bevat hoge concentraties van het dodelijke gif.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en een rapport van ingenieursbureau Terrascan. De conclusie uit het laatste document zijn nog gebaseerd op de oude normen voor PFOS, die sindsdien met een factor 100 zijn aangescherpt.

De onderzoekers namen in 2018 monsters van de bodem omdat er een nieuwe elektriciteitskabel moest worden getrokken voor het opladen van de bolides van de Schiphol-directie. Er werden concentraties gemeten van meer dan 100 microgram PFOS per kilogram grond. In het grondwater zat tot 11.100 nanogram per liter. Er is sprake van een reëel risico op verspreiding van de verontreinigingen.

Behalve PFOS zijn er ook arseen, molybdeen en naftaleen aangetoond in het grondwater rond het hoofdkantoor. Arseen is het hoofdbestanddeel van rattengif en dodelijk. Het hoopt zich op in het lichaam. Moblydbeen is een zwaar metaal dat beperkt giftig is en naftaleen werkt in op de luchtwegen en is waarschijnlijk kankerverwekkend.

Kabeltrekken in speciale pakken
De kabeltrekkers konden daarom niet zomaar aan het werk worden gezet. Zij moesten het werk uitvoeren volgens de strengste veiligheidsnormen (3T). Daarbij is het onder meer verplicht dat continu een veiligheidsexpert aanwezig is en dat beschermende kleding wordt gedragen. De werklui mogen niet eten of drinken tijdens het werk, niet aan de grond ruiken en de speciale werkkleding die nodig is moet op naam van de medewerker worden verstrekt.

De bodem is onder het Schiphol-hoofdkwartier zó vervuild dat hergebruik nauwelijks mogelijk is, aldus Terrascan. Sowieso mag de gifgrond niet buiten de gemeente worden afgevoerd, zodat Haarlemmermeer ermee zit opgescheept. Binnen de gemeente kan die grond volgens de onderzoekers nog wel onder voorwaarden worden gebruikt voor natuur, landbouw of woningbouw (!).

Maar dat is een conclusie die werd getrokken op basis van de oude PFOS-normen. Inmiddels zijn die fors aangescherpt op last van het European Institute of Health, de Europese variant van het RIVM.

Dertig keer meer PFOS dan de veilige norm
De nieuwe richtlijnen geven een maximale waarde van 3,7 microgram PFOS per kilogram grond. Boven die waarde treedt gezondheidsschade op. Onder het kantoor van Benschop is meer dan 100 microgram gemeten, bijna 30 keer zoveel als veilig is voor de mens.

De PFOS-vervuiling is in een ander rapport van de Omgevingsdienst ook aangetoond in de bodem onder het bedrijfspand van KLM Catering. Dat is het onderdeel dat de maaltijden maakt voor de vliegpassagiers.

Eerder meldden we al dat metingen van de Omgevingsdienst hebben aangetoond dat de PFOS-vergiftiging van Schiphol inmiddels is uitgesijpeld naar een gebied met een oppervlakte van honderd vierkante kilometer rond Schiphol.

Een deel van die vervuiling ontstond na een bedrijfsongeval met PFOS-bevattend blusschuim in een KLM-loods, maar de concentraties en verdeling van de PFOS over het gebied doen vermoeden dat er meer aan de hand is. Zo blijken ook rond de instapslurven van het vliegveld hoge concentraties van het giftige goedje voor te komen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 28

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Theo

  Hoezo zit Haarlemmermeer ermee opgescheept?? Is het niet zo dat de vervuiler (dus KLM/ Schiphol) betaalt? Of krijgen deze gesubsieerde mlieurampem ook hier weer de hand boven het hoofd van hun haagse vriendjes?

  1
 2. Kim

  Haarlemmermeer ermee zit opgescheept. Binnen de gemeente kan die grond volgens de onderzoekers nog wel onder voorwaarden worden gebruikt voor natuur, landbouw of woningbouw (!).
  Hoezo?

  3
 3. ir. B. van Marlen

  Misschien vergiftigen ze zichzelf nu ook eens een keer in plaats van anderen in de omgeving?!

  8
 4. Martin

  Wel link voor een bedrijf dat financieel aan de grond zit

  7

Geef een reactie

Translate