Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Gevolgen PFOS-vergiftiging Schiphol veel ernstiger dan gedacht, sanering uit zicht

dode vis

foto: Mariya via Pixabay

4.9
(174)

Uit metingen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied blijkt dat een gebied van circa honderd vierkante kilometer rond Schiphol zwaar vervuild is met het zeer giftige PFOS.

Deel op XDeel op Linkedin

Een deel van die verontreiniging ontstond na een bedrijfsongeval in een KLM-loods op Schiphol. Daar werd in juli 2008 110.000 kubieke meter oppervlaktewater vervuild met deze gevaarlijke stof die onder meer wordt gebruikt in brandblusschuim.

In plaats van een dure sanering werd destijds gekozen voor de ‘tijdelijke’ en goedkopere opslag van het verontreinigde water in vijf bassins aan de zuidzijde van het vliegveld. Die baden bleken echter lek, waardoor het gif uitsijpelde naar de omgeving.

Deze ‘oplossing’ werd mede gekozen aan de hand van de toen geldende normen voor PFOS. Inmiddels heeft het RIVM die normen echter een factor 100 aangescherpt, op last van het European Institute for Health. Die wees de rijksdienst erop dat de giftigheid van PFOS zwaar werd onderschat.

Ruzie over de kosten
Het tijdelijke karakter duurt nog steeds voort. Er is geen definitieve oplossing voor het verontreinigde water, ook al omdat de betrokken partijen al jaren ruzieën over wie de kosten op zich moet nemen. Is dat Schiphol, de KLM, de milieudienst of het Hoogheemraadschap Rijnland?

Het hoogheemraadschap wilde in ieder geval dat KLM meebetaalt aan de kosten van destijds naar schatting 30 tot 40 miljoen euro. Ook ontstond er ruzie tussen provincie en het schap die werd uitgevochten voor de Raad van State.

Door het weglekken van het gif – volgens de metingen van de omgevingsdienst inmiddels naar een gebied van tien bij tien kilometer rond Schiphol – zullen die kosten nu fors hoger uitvallen. Gevolg: plannen voor de echte sanering blijven uit.

Over de gang van zaken zijn regelmatig vragen gesteld in de lokale politiek van Haarlemmermeer en zelfs in de Tweede Kamer. Adequate antwoorden bleven uit.

Opstand in Rijsenhout
In 2018 ontstond over deze kwestie opnieuw ophef toen Schiphol probeerde de vervuilde grond af te voeren naar een plek bij Aalsmeerderbrug. Bewoners in Rijsenhout kwamen in opstand tegen de giftransporten door hun dorp. Schiphol speelde de vermoorde onschuld en zei geen weet te hebben waar de verontreinigingen vandaan kwamen.

Als gevolg van de giflekken liggen tal van baggerprojecten stil rond Schiphol. Niemand weet waar het heen moet met het slib van die projecten. Enkele jaren geleden werd de provinciale N201 verlegd en moest er een damwand worden geslagen om verdere verspreiding van het gif te voorkomen. Alleen dat al kostte anderhalf miljoen euro extra.

De situatie nu is dat er sinds 2008 wordt voortgemodderd met een ‘tijdelijke’ oplossing, die is gekozen vanwege de lage kosten, maar die inmiddels niet meer aan de aangescherpte normen voldoet. In de tussentijd sijpelt het gif naar de omgeving en is het aangetroffen in onder meer het bodemwater, de grond en de Ringvaart.

Opeenstapeling van fouten
Een opeenstapeling van fouten, miscalculaties, onkunde, zuinigheid en roekeloosheid heeft geleid tot de huidige explosieve situatie zonder uitzicht op een definitieve oplossing. Het probleem is volledig onbeheersbaar geworden en nauwelijks oplosbaar. De huidige kosten van sanering bedragen een veelvoud van de oorspronkelijk geschatte 30 tot 40 miljoen euro. De vraag is zelfs of deze vervuiling überhaupt nog ongedaan kan worden gemaakt.

De PFOS-concentraties zijn volgens de omgevingsdienst in een groot gebied van honderd vierkante kilometer zo groot dat deze een direct gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Ook bedreigen ze dieren en het milieu.

Extreem giftig
PFOS-stoffen zijn zo giftig dat volgens de nieuwste inzichten 0,6 nanogram per kilogram lichaamsgewicht ernstige gevolgen voor de gezondheid heeft. Tachtig procent van alle vissen sterft bij een concentratie van slechts 10 nanogram per liter. Een nanogram is één miljardste deel van een gram. Rond Schiphol zijn waarden gemeten die oplopen van 11 microgram per kilogram grond bij de Ringvaart tot zelfs 16 microgram vlakbij de brandweerkazerne. Eén microgram is gelijk aan 1000 nanogram.

PFOS hoopt zich op in het lichaam van mens en dier. Deze stoffen kunnen niet door het lichaam worden afgebroken. Ze verstoren de hormoonbalans en verhogen het cholesterolgehalte. Vrouwen hebben een lagere kans om zwanger te worden en baby’s worden te licht geboren. Ook heeft het goedje een negatieve invloed op de groei en het gedrag van kinderen. Het internationale kankeronderzoeksinstituut IARC bestempt PFOS als kankerverwekkend.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 174

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ton Tukkers

  De aansprakelijkheid voor de (gevolgen van) de verontreiniging van KLM cq. Schiphol is niet op gebaseerd op de normen die destijds in 2008 golden, maar of uit publikaties ergens in de wereld in of voor 2008 het gevaar voor milieu en volksgezondheid al zou zijn beschreven. ‘Men had het dus in dat geval destijds al kunnen weten.’ Dit naar analogie van de jurisprudentie in asbestzaken.

  4
 2. ReindeR Rustema

  ‘Adequate antwoorden bleven uit’ maar er waren wel antwoorden volgens de lokale journalistiek https://www.hcnieuws.nl/lokaal/overig/272158/college-geen-direct-gevaar-door-bodemvervuiling-bij-schiphol-638209 “geen enkele reden voor paniek”

  4
 3. Ton Vonk

  De vervuiler betaald, maar Schiphol bepaald !! Welk komend lijk zal in de toekomst nog uit de kast kunnen komen !!! Zo te constateren is, dat de overheid geen daadkracht meer heeft, laat staan visie !!

  11
 4. Rob

  Ongelofelijk weer dit. En Den Haag alles maar onder de pet houden. Belangrijkste is dat de verantwoordelijken in Den Haag zoals cora van Nieuwenhuysen en maywegen is aangepakt worden voor de rechtbank zodat volgende ministers weten dat ze niet overal mee weg komen

  7
 5. Stella

  Nou dit weer… waar eindigd deze nachtmerrie? Iedere dag komt er wéér een nieuw Schiphol Schandaal boven drijven, het ene nóg erger dan het andere! De gezondheid van de burgers binnen een straal van 100 km is dus ernstig in gevaar! Het gebied rondom de luchthaven is in feite onbewoonbaar. Eén grote gifbelt waar wij op wonen veroorzaakt door Schiphol. Hoeveel gevaar loop ik hier nu weer door deze PFOS? Krijg al dagelijks een lading herrie en zwaar kankerverwekkende stoffen over mij uitgestort door de vliegtuig terreur en nu komt deze gifzooi er óók nog bij!

  28
 6. dick

  bizar dit…… ik mag toch hopen dat de politiek meeleest , en dat er rechtzaken worden begonnen , wat een vreselijk bedrijf is KLM / Schiphol

  21
 7. Mike

  Met het bovenstaande verhaal wordt ook meteen duidelijk waarom deze industrie geen winst maakt en alles aan gelden uitgeeft. Er valt dan namelijk ook nooit iets te (ver)halen, als blijkt dat zij de boel vervuild hebben. De bekende kale kip.

  Ik vraag mij verder af : Zou PFOS die dementie veroorzaken bij de luchtvaart en de VVD 🙂 .

  17
 8. Michiel

  De ene beerput is nog niet dicht of de volgende wordt geopend.

  Het begint wel een beetje te stinken.

  21
  • Bas

   Lijst gezondheidschade door KLM en partner in crime is erg lang.
   Als voor de economie of banen, hoelang houden ze dat nog vol?

   13

Geef een reactie

Translate