Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Omwonenden klaar met Rotterdams vliegveld zonder vergunning, eisen dwangsom

RTHA

foto: RTHA

(leestijd circa 2 minuten)
4
(153)

Bewonersvereniging BTV stelt het Ministerie van Infrastructuur formeel in gebreke vanwege het uitblijven van een nieuw luchthavenbesluit voor Zestienhoven. Dat besluit had er uiterlijk 1 november 2014 (!) moeten zijn.

Deel op Linkedin

De bewoners hebben er de neus vol van dat het vliegveld in Rotterdam al zo lang zonder vergunning werkt. Ondertussen is het aantal passagiers sinds 2013 met zo’n 50 procent gegroeid, waarmee ook de geluidsoverlast, luchtvervuiling en nachtelijke verstoringen fors zijn toegenomen.

Ondanks herhaalde verzoeken en toezeggingen is de aanvraagprocedure voor het luchthavenbesluit keer op keer vertraagd. Op 29 januari van dit jaar werd duidelijk dat het besluit opnieuw voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Tegelijkertijd heeft het ministerie in 2022 en 2023 stilletjes en met terugwerkende kracht wijzigingen doorgevoerd die de geluidsruimte van het vliegveld verder oprekken waardoor er veel meer vluchten uitgevoerd worden dan oorspronkelijk toegestaan.

Nieuwe aanvraag op de groei
Recent diende het vliegveld bovendien een nieuwe aanvraag in voor een omgevingsvergunning waarmee het aantal passagiers zou kunnen stijgen van 1,8 naar ruim 3 miljoen en er dagelijks 50 procent méér kerosine mag worden aangevoerd.

De directie van RTHA had hierover niet het wettelijke overlegorgaan geïnformeerd, de Commissie Regionaal Overleg. Die CRO is enigszins vergelijkbaar met de Maatschappelijke Raad voor Schiphol. Ook bleek de Rotterdamse gemeenteraad niet op de hoogte. Daar ontstond dan ook een fel en drukbezocht debat tussen voor- en tegenstanders.

Het niet informeren van provincie- en gemeentebestuur (en omwonenden) is opmerkelijk omdat in de regio tal van gemeenten en de provincie zich hebben uitgesproken tegen verdere groei van het vliegveld.

Dwangsom
BTV heeft nu aangekondigd binnen twee weken een beroep in te stellen bij de bestuursrechter als de minister niet overgaat tot vaststelling van het luchthavenbesluit. Daarbij zal een dwangsom worden geëist van 1000 euro voor iedere dag dat het besluit op zich laat wachten.

“Het ministerie heeft de wettelijke termijn ruimschoots overschreden en laat omwonenden in de kou staan”, zegt Alfred Blokhuizen, voorzitter van BTV. “We accepteren geen verdere vertraging en gaan nu naar de rechter.”

RTHA is al sinds 2009 in bedrijf zonder geldig luchthavenbesluit. Toen trad een zogenaamde omzettingsregeling in werking die uitstel bood tot uiterlijk eind 2014. Nu, ruim elf jaar later, ligt er nog steeds geen besluit.

Ook in Limburg
Eerder speelde een vergelijkbare situatie rond het vliegveld bij Maastricht. Daar leidde een procedure tot een boete van 150.000 euro voor het ministerie. Dat bedrag is inmiddels uitgekeerd aan onder meer de belangenvereniging van omwonenden aldaar. Met het geld is de club in staat de komende jaren tal van juridische procedures te financieren tegen verdere uitbreiding van Maastricht Airport.

Blokhuizen van de BTV voorziet een vergelijkbaar scenario voor Zestienhoven. “Met zo’n bedrag kunnen we de contributie van de vereniging terugbrengen naar een euro per jaar en nog jarenlang procederen tegen de uitbreidingsplannen van RTHA.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 153

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. ad

    Slechts 1000 euro per dag vragen voor een dergelijk ingrijpende verkrachting van het recht vind ik een symbolische fooi. Hoe kan van dit flutbedrag (uit de staatskas met die diepe zakken?) iedere gedupeerde worden gecompenseerd?
    Ik zou het passend vinden om het bedrag te vorderen van de heer Madlener zelf. Als hij het niet kan ophoesten mag ie het proberen te declareren bij zijn voorgangers.

    11
  2. loek

    Dan zou ik de dwangsom ook met terugwerkende kracht opeisen, dat moet een slordige 3,8 miljoen zijn.

    19
    • G A Greven

      Het is net als bij Schiphol. Je wordt bedrogen waar je bij staat. Vanmorgen weer met veel lawaai mijn bed uit gebulderd. Alsof de ramen wijd openstaan. WEG met die vervuiling en overlast .

      4
  3. thomas

    fantastische actie! en helemaal terecht. Maar die laatste quote leidt een beetje af van waarom we dit allemaal doen. Alsof er een rechtszaak wordt aangespannen om de kas te vullen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat dit zinloze bedrijf binnen de kaders van de wet opereert, of gewoon opdoekt (het laatste heeft mijn sterke voorkeur).

    34
    • Mike

      Mee eens, maar toch…
      Waarom mag een bedrijf zonder vereiste vergunningen de activiteiten door blijven zetten en er nog voor beloond worden ook. Vrijstellingen op heffingen, tegemoetkomingen op erfpacht, werknemers onderbrengen bij het UWV.
      Elk ander bedrijf zou al failliet gegaan zijn of al 1000 keer gesloten door de instanties vanwege de hoeveelheid overlast op vele vlakken (geluid, verkeer, uitstoot, verontreiniging, etc).

      Het lijk mij niet anders dan terecht dat een burgerorganisatie, welke zich inzet tegen de onrechtmatigheden, eigenlijk al standaard tegemoetkoming vanuit het rijk zou moeten ontvangen.
      Misschien moet men daar vanuit ook eens aankloppen bij het UWV om vergoedingen te ontvangen.

      32
    • Reina Koolstra

      Dat dit zomaar kan….!! Doorvliegen zonder vergunningen….en schade toe brengen aan de gezondheid van heel veel mensen….!!!
      Ik vind deze acties gewoon crimineel en ben buitengewoon verbaasd dat we dit met z’n allen zomaar toelaten ten koste van gezondheid, natuur en milieu. ..

      29

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate