Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Exclusief

Geen belasting meer op leven, maar op vervuilen

formulier

Photo by 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

4.9
(19)

Alle Nederlanders samen betalen 64 miljard euro aan inkomstenbelasting. Dat is meer dan 7.000 euro per werkende Nederlander. Kunnen we die collectieve last niet vervangen door een slimmere belasting?

De inkomstenbelasting is in feite een belasting op leven. Zolang u niet dood bent en werkt, bent u verplicht een groot deel van uw inkomen af te dragen aan de staat. Die doet daar allerlei mooie dingen van, maar geeft ook veel geld uit aan zaken als staatssteun voor KLM en belastingvrijstellingen voor sterk vervuilende sectoren.

Dat kan veel slimmer, denken innovatieve economen. Vervang de belasting op leven door een belasting op vervuiling en de goedwillende burger krijgt direct een uitstekend motief om zijn eigen klimaatvoetafdruk te minimaliseren.

Een rekensommetje. Die 64 miljard euro aan inkomstenbelasting komt volledig te vervallen, zodat uw brutoloon netto wordt. En daar tegenover komt een uitstootbelasting te staan.

Rekensom president Macron klopt
De gemiddelde CO2-uitstoot per Nederlander was in 2018 16 ton. Delen we die 16 ton op de inkomstenbelasting die nu gemiddeld wordt betaald, dan is dat dus 440 euro per ton CO2-uitstoot.

Dit getal ligt dichtbij de prijs die het Franse kabinet aan het vliegverkeer wil hangen. De regering Macron stelde voor daar een prijskaartje van 400 euro per ton aan te hangen.

Als Wopke Hoekstra deze switch morgen zou maken, zou hij geen euro aan belastinginkomsten hoeven te missen, maar zou iedere Nederlander een uitstekend motief krijgen om verstandiger om te gaan met milieu en klimaat. Minder vervuilende burgers zouden netto meer over houden, terwijl grote vervuilers volop in de portemonnee worden geraakt.

Rijkelui vervuilen veel meer
Uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek is al vaker gebleken dat de rijkste mensen zorgen voor de meeste vervuiling. In die optiek is de uitstootbelasting dan ook een uitstekend mechanisme om sociale ongelijkheden te verkleinen.

Tegelijkertijd levert het afschaffen van de inkomstenbelasting een belangrijke impuls aan het besteedbaar inkomen van de ‘kleine man’. Die heeft direct meer geld te besteden, zolang hij of zij maar bewust omgaat met zijn nieuw verworven inkomen.

De rijkaard die nu in zijn Italiaanse bolide met V8-turbomotor naar een privéjet op Schiphol-Oost rijdt om in de haven van Cannes te genieten van zijn ivoorwitte jacht, wordt daarentegen direct aangeslagen voor zijn bijdrage aan de klimaatcrisis.

Interessant artikel? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 19

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate