Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Exclusief

Gemeente Amstelveen weigert burgers inzage Schiphol-dossier

Foto: Ramon Kagie via Unsplash

5
(2)

De gemeente Amstelveen heeft een kritische burger een aanzegging gestuurd nadat deze herhaaldelijk – volgens eigen zeggen ook via beroepen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) – vroeg om meer transparantie in het Schiphol-dossier.

Deel op XDeel op Linkedin

De aanzegging betekent dat de gemeente niet meer inhoudelijk zal reageren op verdere vragen van deze burger. De reden voor de aanzegging is volgens een gemeentelijke directeur dat er een “blijvend verschil van inzicht” is en dat er een “herhaling van zetten” heeft plaatsgevonden.

“Wij menen beantwoording van uw e-mails te moeten beëindigen. Het rechtvaardigt naar onze mening niet lager de inzet van ambtelijke capaciteit.”

‘Zelfs WOB-verzoeken onbeantwoord’
De betreffende inwoner bestrijdt de zienswijze van de gemeente. “Meerdere malen he ik gevraagd om meer inzage in het Schiphol-dossier. Zelfs op WOB-verzoeken wordt niet gereageerd.”

“Het enige dat de gemeente doet, is wijzen naar het positioning paper van verantwoordelijk wethouder Herbert Raat. Dat document is van zo’n bedenkelijke kwaliteit dat ik – samen met andere burgers van de gemeente – hier niks mee kan en ik ernstig twijfel aan de capaciteiten van de gemeente en haar ambtenaren.”

“Het aanzeggen van een inwoner die gewoon gebruikmaakt van zijn grondrechten getuigt van minachting voor de burger. Mijn grondrechten worden immers op dagelijkse basis door Schiphol geschonden en de gemeente wil geen inzage geven in de acties die zij al dan niet onderneemt onder het mom van economisch belang.”

Ook herrie in gemeenteraad over Schiphol
De bewoner van Amstelveen beraadt zich nu op juridische stappen richting de gemeente om transparantie af te dwingen in dit voor de burgers van deze gemeente zo belangrijke dossier.

In de gemeenteraad botste GroenLinks eerder dit jaar ook al met VVD-wethouder Herbert Raat over de visie op het Schiphol-dossier. Raat weigerde vragen van raadslid Lennart de Looze te beantwoorden. De ruzie liep zo hoog op dat GroenLinks er een persbericht aan wijdde.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Henk Meijer

  Het trieste is dat de financiële belangen van de oudere generaties de leefbaarheid van het gebied voor de jongere generaties ernstig schaden.
  Voor hen ziet de toekomst er somber uit. Depressiviteit als gevolg van het rusteloze leven onder een deken van vliegtuigherrie, en het afzien van het krijgen van het eerste kind zullen een zware wissel trekken op de toekomst van het gebied. Nieuwkomers zullen grote gezinnen krijgen, omdat ze ‘het’ niet kunnen laten.
  Het is geen fantasie, maar wat jongere, hoogopgeleide medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur/Cora verwachten. Ze hebben het mij zelf gezegd. In Zwolle, op een avond van het Ministerie over ‘Lelystad-Airport’.
  Drs HJ Meijer
  Sociaal-geograaf/planoloog
  Cora moet dit begrijpen, ze is ook sociaal-geograaf (dat heeft ze gezegd.)
  19 augustus 2020

 2. Het is toch bij de wilde spinnen af, dit gedrag van een functionaris in overheidsdienst: die zit er voor en dankzij de burger! Het is gewoon een soort ziekte van VVD-bestuurders, dat ze weigeren antwoorden te geven op zeer relevante vragen van burgers, die hun leefmilieu alsmaar zien verslechteren.
  Cora van Nieuwenhuizen is er expert in, om op die manier Tweede Kamerleden van nietszeggende antwoorden te voorzien, waarna een onwelwillende voorzitter van de commissie I en W gewoon constateert dat de spreektijd van het Kamerlid ‘op’ is, en de minister weer voort kan met haar bla-bla-praatje…
  Het zou lachwekkend zijn, als het niet het falen van het jarenlange neo-liberale regeren aantoont.
  We hebben dringend nodig dat er – naar idee van David van Reybroeck – burgerraden worden ingesteld, zoals die in Frankrijk, IJsland, Ierland al werkzaam zijn. In IJsland is op deze manier zelfs een nieuwe grondwet tot stand gebracht. Representatieve groepen burgers kunnen – goed voorgelicht, en denkend op lange termijn – besluiten nemen waarbij niet economie maar welzijn, leefmilieu en menselijkheid voorop staat. Extinction Rebellion pleit hier terecht voor.
  Laten we hen bijstaan tijdens de September Rebellion! https://extinctionrebellion.nl/events/start-van-de-septemberrebellie/

 3. bezorgde bewoner

  Dit is de algemene tactiek van de gemeente Amstelveen. Als je te kritisch bent of ergens meer informatie over wilt krijgen dan wordt het je verboden nog verder contact op te nemen met raadsleden.
  Heel herkenbaar, geeft te denken over de kwaliteit van het beleid.

Geef een reactie

Translate