Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Stikstof

Storm van protesten tegen geheime zittingen MOB

Foto: Bao Menglong via Unsplash

0
(0)

Tal van burgerorganisaties en particulieren hebben geprotesteerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over het achter gesloten deuren houden van hoorzittingen in de zaak van Mobilisation for the Environment tegen de ontbrekende natuurvergunningen bij vliegvelden.

Deel op XDeel op Linkedin

September vorig jaar verzocht Mobilisation (MOB) minister Carola Schouten (LNV) om handhavend op te treden omdat Nederlandse vliegvelden op grote schaal de Wet natuurbescherming ontduiken. Ze beschikken volgens het verzoek niet over de vereiste vergunningen.

Schouten weigert nu te handhaven, een beslissing waartegen MOB bezwaar heeft aangetekend. De zaak wordt nu behandeld bij de RVO in een ambtelijke commissie – zonder onafhankelijke voorzitter. Bovendien wil RVO geen pottenkijkers bij de sessies toelaten. Alleen direct betrokkenen zijn welkom.

Transparantie niet het sterkste punt van LNV
MOB is het niet eens met deze handelswijze. In een reactie uit voorzitter Johan Vollenbroek zijn zorgen over de gang van zaken. “Laat ik vaststellen dat transparantie niet het sterkste punt is van het ministerie. Onder meer verwijs ik naar het gesjoemel met de vergunningverlening van Lelystad.”

“Ik ben het niet eens met uw benadering van onze bezwaarschriften: er lijkt slechts sprake te zijn van een ambtelijke hoorzitting, geen zitting van een bezwarencommissie met een onafhankelijke voorzitter. Conclusie: het ministerie gaat haar eigen besluit nog eens opnieuw tegen het licht houden. De uitkomst is daarmee wel erg voorspelbaar”, aldus Vollenbroek in zijn e-mail.

“Honderden donateurs maakten deze zaak tegen de immer groeiende vliegterreur mogelijk, maar nu stelt u dat zij niet welkom zijn bij de zittingen. Hoe kunt u dat uitleggen?”

Arrogant ambtenarenapparaat
Vollenbroek stelt dat de RVO in strijd handelt met de goede intenties van de overheid, “die helaas maar al te vaak blijven hangen op goede intenties als gevolg van de arrogante werkwijze van het ambtenarenapparaat”.

De MOB eist dan ook openheid van zaken. “Verzorg een live stream als burgers niet welkom zijn bij de zittingen. LNV heeft ruim de tijd genomen te beslissen op onze handhavingsverzoeken, het is evident dat LNV zoveel mogelijk tijd wil rekken. We gaan daarom niet akkoord met uitstel.”

Ook de Rotterdamse bewonersvereniging BTV verzoekt om toelating bij de zittingen, met vier personen van het bestuur. “Hoorzittingen zijn in het algemeen openbaar. U lijkt ervoor te kiezen tegen onze uitdrukkelijke wens in, om de hoorzittingen besloten te houden.”

Zorgvuldige rechtsgang nodig
“Dat lijkt onze vereniging niet in het belang van een zorgvuldige rechtsgang en de juridische en politieke wens tot transparantie. Wij verwachten dan ook van u dat u iedereen toelaat die de zitting wenst bij te wonen”, aldus voorzitter Alfred Blokhuizen in zijn mail.

“Het gaat om de belangen van omwonenden van vliegvelden. Het is buitengewoon onwenselijk, zo niet onwettig, dat onze leden niet bij hun eigen hoorzitting kunnen zijn als toehoorder.”

De BTV wijst RVO erop dat er meer dan voldoende tijd is om te werken aan openheid van zaken. De hoorzittingen vinden pas eind augustus plaats. De vereniging dringt aan op het faciliteren van een live videostream als RVO de zitting klein wil houden. “Een betrouwbare overheid doet dit uiteraard met passie en voortvarendheid. Er is immers niets te verbergen.”

Ook Saense Onderwonenden Schiphol en SchipholWatch hebben gevraagd toegang te krijgen tot de zittingen, maar nog geen antwoord mogen ontvangen van de raad. Een ambtenaar van die raad geeft in een e-mail aan Vollenbroek al aan dat men niet alle aanvragen individueel zou gaan beantwoorden. Over een zorgvuldige overheid gesproken.

Donateurs willen ook toegang
Tal van individuele burgers hebben de RVO verzocht om toegang en/of een live video-verbinding. Een aantal van hen heeft ons een kopie gestuurd van hun mailtje. Vanwege het grote aantal gehinderde omwonenden rond vliegvelden bestaat er enorm veel belangstelling voor de zittingen.

Particulieren hebben in april 2020 uit eigen zak bijgedragen aan het financieren van de handhavingsprocedures door MOB. Binnen één week na het starten van een actie om het geld bijeen te brengen, hadden bijna 600 burgers in totaal meer dan 20.000 euro overgemaakt.

Het is de bedoeling van dit artikel een voortgaand verslag van de protesten te maken. Maakt u als organisatie of als individu ook bezwaar tegen geheimhouding van de zittingen, stuur dan aub een kopie van uw bericht aan [email protected].

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ook ik stuurde, namens de SOS, een brief aan het RVO:
  Als door de luchtvaart ernstig benadeelde burger meld ik mij hierbij aan voor het bijwonen van de zitting van het RVO op 21 augustus, over het ontbreken van de natuurvergunningen voor Schiphol en Lelystad Airport.

  Samen met heel veel Nederlanders heb ik MOB financieel gesteund om het ontbreken van deze vergunningen aan te vechten. Al decennia lang heeft het door achtereenvolgende regeringen gevoerde luchtvaartbeleid de natuur wetteloos kunnen beschadigen, en MOB neemt daar nu terecht gerechtelijke stappen tegen.

  Mocht het vanwege Corona niet mogelijk zijn fysiek aanwezig te zijn bij deze hoorzittingen, verzoek ik u mij een link te sturen naar de live-stream ervan, aangezien ik zeer veel waarde hecht aan transparantie vanuit onze overheid – zeker op het Luchtvaartdossier.
  Met vriendelijke groet,
  Winnie de Wit
  SOS, Saense Onderwonenden Schiphol

  • Klaar

   Inmiddels een mail ontvangen van de juridische afdeling van het RVO waarin ik mij nader met verkeren waarom ik belanghebbende ben.
   Follow the Money heeft een interessante artikelenreeks over de geheimzinnige bestuurscultuur achter de hoorzittingen.
   Ik heb FTM ge-informeerd over deze praktijk van het RVO waarbij de casus overduidelijk is.

Geef een reactie

Translate