Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Denk mee met Greenpeace over acties tegen de luchtvaart

0
(0)

Vanavond organiseerde Greenpeace in buurtcentrum Alleman in Amstelveen een brainstormsessie in het kader van de najaarsacties tegen de luchtvaart.

Deel op XDeel op Linkedin

Buurtcentrum Alleman in Amstelveen (eigen foto)

Onder de noemer Noodlanding voor het klimaat werden tientallen tegenstanders in staat gesteld mee te denken over ludieke en minder ludieke acties om de vliegterreur onder de aandacht te brengen.

De avond in Amstelveen – vol in de uitlaatgassen en herrie van Schiphol – is één van de eerste sessies in een lange reeks. Kijk op https://www.facebook.com/pg/greenpeacenederland/events/ om jezelf aan te melden voor een bijeenkomst in jouw eigen woonomgeving.

Onder de aanwezigen waren leden van actiegroepen, bezorgde omwonenden en medewerkers van Greenpeace.

Geen beperkingen
Niet alle ideeën van deze avond zijn even praktisch of sympathiek, maar het kenmerk van een brainstormsessie is dat er geen beperkingen vooraf worden opgelegd aan de aanwezigen. “Denk groot”, aldus Dewi Zloch van Greenpeace.

Een kleine bloemlezing uit de ideeën van deze avond geeft wel aan dat de actiebereidheid onder de burger toeneemt:

 1. Organiseer in samenwerking met politieke partijen als Partij voor de Dieren en GroenLinks een nationale demonstratie op het Malieveld in Den Haag, eventueel aangevuld met scholieren die staken voor het klimaat.
 2. Leg het verkeer van en naar Schiphol plat, bij voorbeeld door met demonstranten traag over het terrein van de luchthaven te rijden en de noodrem van treinen naar Schiphol te activeren.
 3. Organiseer een wild ‘Project X’-feest op Lelystad Airport door mensen via social media op te roepen de definitieve sluiting van die luchthaven te komen vieren.
 4. Plak alle parkeerautomaten op Schiphol dicht met kauwgum zodat de luchthaven gedwongen is de poorten open te zetten en veel parkeerinkomsten misloopt. Dit kan mogelijk ook met geldautomaten, of door incheck-automaten af te plakken met een moeilijk verwijderbare folie.
 5. Probeer een groep hackers te interesseren om de informatieborden en/of website van Schiphol te kraken om gatenummers en vertrektijden te veranderen of vluchten te tonen als ‘cancelled’.
 6. Maak de hoofdkantoren van Schiphol en KLM ontoegankelijk door grote hoeveelheden ‘shit’ voor de deur te dumpen, vergelijkbaar met de ‘shit’ die dagelijks over omwonenden wordt uitgestort.

Het zijn maar een paar ideeën die deze avond hebben opgeleverd. Niet allemaal even uitvoerbaar en sommige misschien over het randje, maar dat is het kenmerk van een brainstormsessie. Ideeën hoeven geen groot realiteitsgehalte te hebben, maar kunnen inspireren tot wél uitvoerbare plannen.

Help mee!
Heb je zelf ideeën over een of meerdere grote acties tegen de voortdurende groei van de luchtvaart? Deel ze als reactie onder dit artikel, of stuur jouw ideeën aan [email protected].

Wij zorgen ervoor dat alle ideeën terechtkomen bij de actievoerders van Greenpeace!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Martien Weel

  Schiphol platleggen door massaal de start- en landingsbaan te bezetten.
  Daarmee tref je Schiphol, de vliegmaatschappij, de reiziger en je komt in Nieuwsuur.

 2. Madelon

  Zo te zien organiseert Schiphol zijn eigen acties en hoeven wij alleen maar toe te kijken hoe het mis gaat. Door de kerosine storing op 24-7 wordt weer eens duidelijk dat alles zo strak op schema moet worden afgehandeld dat er geen ruimte is voor oponthoud.
  Toch zou ik graag ook een grote opblaasbare hand met middelvinger hebben om in de tuin mee te zwaaien naar de rot toeristen die ons op 300 meter hoogte onder sproeien met zuiver gif. Eentje in oranje of rood.

 3. Peter

  Suggesties voor acties: ganzen uitzetten rond vliegveld, doeken in velden rondom Schiphol met tekst voor landende vliegtuigen (airplanes not welcome anymore), vliegtuigen aan de grond houden met netten (‘vliegtuigen uit de lucht vangen’), gasmaskers en oordoppen uitdelen, milieuzone instellen (zoals diesel milieuzone), diesel auto’s mogen niet meer bij Schiphol parkeren

 4. David

  Kunnen we niet een alternatief platform voor klachten maken waarbij je via een app en een druk op de knop direct overlast kunt melden? Op die manier kan BAS niet meer knoeien met de gegevens.

 5. Marcel

  1. Met enorme speakers met vliegtuigherrie op het Binnenhof gaan staan
  2. Woningruil met Cora. Zij 4 weken onder de rook van schiphol!

Geef een reactie

Translate