Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Schipholziekte: herkent u de symptomen?

5
(2)

Vliegtuiggeluid is ziekmakend, dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Onze ervaringsdeskundige ir Bob van Marlen heeft een aantal symptomen op een rijtje gezet. Herkent u deze gevolgen van vliegtuiglawaai?

Deel op XDeel op Linkedin

Foto door Ani Kolleshi via Unsplash

De definitie van Schipholziekte is volgens Van Marlen: “Een fysieke of psychische aandoening die gepaard gaat met extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieverlies en een algeheel gevoel van machteloosheid.

Emoties als woede en verontwaardiging treden ook vaak op. Hartkloppingen en nachtzweten kunnen ook voorkomen. Als gevolg hiervan treedt een zeer negatieve houding op ten opzichte van luchtverkeer, massatoerisme en pogingen om het klimaat te redden”.

Van Marlen signaleert dat er veel verborgen leed is onder de slachtoffers van Schipholziekte. “De gevolgen van vliegtuigherrie worden onvoldoende zichtbaar gemaakt. Ik wil mensen helpen het probleem te onderkennen en laten zien dat zij niet gek zijn. Hopelijk staan dan meer mensen op tegen de groei van de luchtvaart.”

Indicaties van Schipholziekte

 • ‘s Ochtends het gevoel hebben niet goed uitgeslapen te zijn. Een lichte hoofdpijn of vermoeide ogen kunnen optreden, waarschijnlijk door gemis aan diepe slaap. Daarnaast het optreden van intensieve en onaangename dromen door een waarschijnlijke toename van de REM-slaap.

 • Na enkele irritant jankende of dreunende vliegtuigpassages over je huis de adrenaline door je lijf voelen gaan.

 • De neiging niet kunnen bedwingen om te kijken op de radarplots van vlieghinder.nl wat LVNL weer heeft geflikt de vorige nacht.

 • Na een vakantie thuiskomen en je eraan ergeren, dat nadat je uit je auto bent gestapt en naar de voordeur bent gelopen en voordat je de sleutel van je huis hebt omgedraaid, je alweer een vliegtuig hoort janken.

 • BAS bellen om een klacht door te geven, dan luisteren naar de kutsmoes die men voor je klaar hebt, bv. dat men heeft afgeweken om veiligheidsreden of het weer, en ze vervolgens de huid volschelden.

 • Je betrappen op heimelijke vreugde bij het bericht dat ergens ter wereld een vliegtuigmaatschappij failliet is gegaan.

 • Elk bericht over Schiphol, Lelystad, en andere vliegvelden onmiddellijk lezen en je aan de inhoud ergeren, als die meer groei bepleit.

Herkent u deze symptomen? Reageer dan onder dit artikel en beschrijf uw eigen symptomen!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. M

  Een weekje vakantie (per boot) in het noord-westen van Engeland, in de natuur: na twee dagen geen benauwde longen meer, na drie dagen geen groene slijmklodders meer ophoesten bij het opstaan, geen droge neus met korstjes meer…. het klinkt niet lekker en dat is het ook niet, wonen bij Schiphol en zijn gore lucht.

 2. Jean

  Door de luchtvaart worden banen gecreëerd! Dat is hun motto. Ik ben het niet altijd eens met de overheid maar nu wel. Het klopt er is dadelijk veel werk in de ziekenhuizen afdeling longkanker en niet te vergeten bij de uitvaart bedrijven!!!!
  Dankjewel overheid!!! Economie boven gezondheid over de rug van omwonenden!!

  Gr Jean.

 3. Klaar

  Niets helpt:
  – alarm over fijnstofconcentratie.
  – enorme CO2 uitstoot.
  – ontoelaatbare stikstof emissies
  – forse toename van geluidshinderklachten.
  – nieuwe vliegroutes en vliegtuigen op 600m hoogte.
  Ik word er GEK van

  En wat horen we, Schiphol gaat groeien, groeien ,groeien.
  Ik ben ervan overtuigd dat er mondiaal binnenkort gebeurtenissen plaatsvinden die dit tij keren.
  “Wie niet horen wil, moet maar voelen”

 4. Johan

  Zo denk ik er ook vaak over en verhuizen is ook geen oplossing ,want ze komen overal! Bah!! NL is verziekt!!

 5. Klaar

  ….en dit is zo’n voorbeeld van een ontluisterend artikel op de website van Follow the Money.
  Wie Stopt de Schiphol Leugens en Wanneer Eindigt Deze Waanzin

  Vorige week werd bekend dat Schiphol van het kabinet vanaf 2021 verder mag groeien. Dertig jaar geleden had econoom Walter Manshanden dat besluit begrepen: een groter Schiphol was toen goed voor de economie. Inmiddels vindt Manshanden dat Mainportdenken hopeloos achterhaald. ‘De enige plekken waar in de luchtvaartindustrie nog geld verdiend wordt, zijn de parkeerplaatsen.’

  https://www.ftm.nl/artikelen/econoom-manshanden-het-nederlandse-luchtvaartbeleid-zou-zin-hebben-in-congo?utm_medium=social&utm_campaign=sharebuttonleden&utm_source=mail

 6. Rolf Polak

  Stapelgek worden wij in Uithoorn van het vliegtuiglawaai. 2 a 3 vliegtuigen per MINUUT met vaak 85 decibel aan lawaai. De Kaagnaan zou t/m 7 juli in onderhoud zijn, maar nu op 10 juli lijkt het of de Aalsmeerbaan nog frequenter wordt gebruikt. Ik ga nu maar tot eind augustus naar Zeeuws-Vlaanderen waar het een oase aan rust is.

 7. M

  Ik herken mezelf er 100% in, er lopen dus meer mensen rond zoals ik.
  Die vreugde als twee toestellen opelkaar zitten het ook weer kunnen ervaren.

  • Johan

   Ik herken mezelf er ook voor 100% in, en er lopen dus inderdaad meer mensen rond zoals ik. En ik loop ook al een decennia met oordoppen tegen het lawaai van Schiphol. Terreur van de hoogste plank dat gesteund wordt door de Overheid. Schande!!!

Geef een reactie

Translate