Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Cursus schiphollen

Les 5 uit de cursus schiphollen: Economie

0
(0)

Een land verpesten doe je niet zomaar, het gaat natuurlijk om geld en macht. Maar wiens geld en wiens macht? En hoe kun je dit in de toekomst geloofwaardig blijven verkopen? Altijd kan weer het ‘grote economische belang’ naar voren worden gehaald. U leert het in deze les.

Deel op XDeel op Linkedin

foto: Arie Wubben, unsplash.com

Benadruk steeds het grote economische belang van de nieuwe baan of het nieuwe vliegveld. Noem de grote werkgelegenheid die door de luchtvaart wordt gecreëerd en de vele miljoenen euro’s die het vliegverkeer bijdraagt aan de ‘BV Nederland’.

Regelrechte crime
Geef hierbij voortdurend aan het belang van het internationale netwerk van verbindingen en de zogenaamde ‘hub’ of ‘mainport’ functie van de (nieuwe) luchthaven. Noem hierbij de aantrekkelijkheid van Nederland voor het vestigen van (internationale) bedrijven, ondanks dat het hier al overvol is en op werkdagen een verplaatsing met wat voor vervoermiddel dan ook een regelrechte crime is geworden.

Ga voorbij aan het feit dat dit land eigenlijk te klein is voor een dergelijk groot of extra vliegveld en in toenemende mate onleefbaar wordt gemaakt. Dat hoeft immers niet in de gangbare economische berekeningen te worden meegenomen.

Werkelijke kosten afwentelen
Ga ook voorbij aan het feit dat de werkelijke kosten voor tegengaan van ongewenste klimaateffecten naar de toekomst worden verschoven. Vermeld evenmin dat deze kosten niet zullen worden betaald door uw organisatie of zelfs door de vliegconsument, maar zullen worden afgewenteld op de belastingbetaler. Zo heeft u wel de voordelen, maar niet de nadelen.

Noem andere kosten niet die naar omwonenden en andere belastingbetalers worden verschoven, waaronder de extra kosten voor het verkrijgen van staatsaandelen Air France-KLM of de extra zorgkosten bij achteruitgang van de gezondheid door herrie en stress. Die kunnen door verhoging van zorgpremies worden opgevangen en zo blijft de luchtvaartsector mooi buiten schot.

Door alles netjes in wetten te verankeren voorkomt u dat u smartengeld moet uitbetalen voor gederfde levensvreugde bij omwonenden of compensatie voor waardevermindering van woningen.

Alvast meer lezen? Bezoek de weblog van ir Bob van Marlen!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate