Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Algemeen

Huiskamergesprekken “wassen neus”

0
(0)

De huiskamergesprekken die Schiphol organiseert om te peilen hoe omwonenden staan tegenover groei, zijn een wassen neus. Een aantal deelnemers aan een avond in Amstelveen concludeert: “We worden alleen als excuus gebruikt. Zodat ze kunnen zeggen: we hebben toch met de bewoners gepraat”.

Deel op XDeel op Linkedin

Foto: Gary Lopater via Unsplash

“Ik ben heel erg pessimistisch. Mijn idee is dat Urgenda of een andere club dit juridisch moet gaan aanpakken. We komen helemaal nergens met ‘praten'”, aldus één van hen.

Als reactie op de teleurstellende indrukken die deze omwonenden hebben gekregen van de avond op 3 december jongstleden, schreven zij een lange, emotionele brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat).

In de brief wordt het schrijnende geval van één van hen uit de doeken gedaan. “Een paar jaar geleden heeft zij een prachtig huis laten bouwen, onder de Buitenveldertbaan. Zij realiseerde zich toen dat er vliegtuigen overheen zouden komen, maar zij wist ook dat er afspraken gemaakt waren over het zo min mogelijk gebruiken van die baan.”

Te pas en te onpas
“De praktijk blijkt anders. Te pas en te onpas wordt de Buitenveldertbaan ingezet. Veel wind, weinig wind, goed zicht, slecht zicht, dag of nacht, het maakt niet uit.”

“Haar droom viel hierdoor in duigen. De brief die zij eerder aan u schreef werd pas maanden later op ambtelijke toon beantwoord. Die brief was zeker niet geruststellend, maar erg technocratisch.” De ervaringen van deze deelnemer worden onderschreven door de anderen.

“De hinder is niet te harden, het gevaar wordt met een factor 10 onderschat en de gezondheid van omwonenden wordt gebagatelliseerd. De balans is weg tussen de economische betekenis van Schiphol en de prijs die de samenleving hiervoor moet betalen.”

Selectieve krimp
In de brief stellen zij vraagtekens bij alle afspraken, over de selectieve groei van Schiphol, over de vele toeristenvluchten, over de extreem lage luchthaventarieven. “Het huiswerk van 2008 moet over.”

Afsluitend pleiten de deelnemers voor “selectieve krimp, in plaats van selectieve groei”.

Geen Benschop
Bij het huiskamergesprek in Amstelveen was Schiphol-directeur Dick Benschop niet aanwezig. Hij werd waargenomen door René de Groot, één van de bazen van KLM (!).

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate