Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Volksgezondheid

Gezondheidsraad waarschuwde kwart eeuw geleden al voor onhoudbare situatie Schiphol

inhalator

foto: Myriams-Fotos via Pixabay

Getting your Trinity Audio player ready...
(leestijd circa 4 minuten)
4.9
(157)

SchipholWatch dook in de archieven en vond een rapport uit 1999 (!) van de Gezondheidsraad over de effecten van het vliegverkeer op de volksgezondheid. De conclusies waren zo verontrustend dat het kabinet nooit meer heeft gedurfd aanvullend onderzoek te doen.

Deel op Linkedin

Het rapport werd ruim een kwart eeuw geleden opgesteld op verzoek van maar liefst drie ministers. En de conclusies liegen er niet om. Wat wij omwonenden al jarenlang ervaren, werd toen al bevestigd door een internationale commissie van deskundigen.

De centrale vraag: beïnvloeden de activiteiten van een groot vliegveld de gezondheid? Het antwoord: een volmondig ja. De impact blijkt veel verder te gaan dan alleen ‘hinder’.

Het rapport benadert de problematiek integraal, omdat de verschillende milieufactoren elkaar beïnvloeden en de bevolking rond luchthavens voortdurend de samenloop van deze factoren ondervindt. De commissie constateert om te beginnen dat er vrijwel geen onderzoek bestaat naar de cumulatieve gevolgen van al de effecten samen. Het betekent dat de werkelijke impact op de gezondheid waarschijnlijk nog groter is dan de alarmerende bevindingen over de afzonderlijke factoren doen vermoeden.

Tientallen kilometers rond Schiphol
Welke milieufactoren spelen een belangrijke rol voor mensen die in een straal van enkele tientallen kilometers rond Schiphol wonen? Het gaat dan vooral om luchtverontreiniging, geluid en ongevallen.

De lucht rondom Schiphol is net zo vervuild als in stedelijke gebieden. Hoewel het rapport aangeeft dat wegverkeer vaak de grootste bijdrage levert, dragen vliegtuigen wel degelijk significant bij. Het meest schokkende is misschien wel de constatering dat gezondheidseffecten te verwachten zijn, zelfs als de concentraties blijven onder de officiële richtwaarden. Het bevestigt dat de toenmalige (en de huidige) normen onvoldoende zijn om onze gezondheid te beschermen.

Voor welke factoren vond de Gezondheidsraad destijds voldoende bewijs om effecten op de gezondheid aan te tonen? Het gaat dan om geurhinder door voortdurende blootstelling, de toename van luchtwegaandoeningen en de afname van de longfunctie door de chronische blootstelling, verergering van luchtwegklachten en cardiovasculaire klachten en zelfs voortijdige sterfte.

Geen wettelijke regels
De commissie wees er destijds al op dat in tegenstelling tot industrie en wegverkeer, de uitstoot van het vliegverkeer niet onder wettelijke regels valt. De raad waarschuwde toen dat een geïntegreerde aanpak vrijwel onmogelijk is als een belangrijke bron buiten de regels blijft. Het werd een ‘onhoudbare situatie’ genoemd, maar is heden ten dage nog steeds niet veranderd.

Vliegtuiggeluid is de meest specifieke milieufactor van een vliegveld. Het domineert het geluid in grote gebieden rondom een luchthaven. De dag-avond-nachtniveaus kunnen oplopen tot 60-70 decibel, maar zelfs veel lagere niveaus kennen ernstige gevolgen.

Zo ondervindt een aanzienlijk deel van de mensen die worden blootgesteld aan niveaus boven de 42 dB(A) ernstige hinder. Opvallend noemt de Gezondheidsraad het feit dat vliegtuiggeluid hinderlijker wordt ervaren dan weg- of treinverkeer bij dezelfde geluidsniveaus, een factor waarvoor inmiddels ook de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt. Niet-akoestische factoren, zoals angst voor ongevallen en de mate van transparantie van een vliegveld of de overheid zelf, spelen hierin een grote rol.

Slaapverstoring ook bij lage geluidsniveaus
Slaapverstoring is ook een belangrijk effect. Het uit zich op diverse manieren in de gezondheid van mensen, zoals hartslagveranderingen, ontwaken of een negatieve stemming de volgende dag. Het treft opnieuw een aanzienlijk deel van de blootgestelden. Deze effecten treden zelfs op bij relatief lage geluidsniveaus.

Hoge bloeddruk is een volgend gezondheidseffect, evenals verslechterende leerprestaties bij kinderen. De commissie noemde dit een ernstig effect dat kwetsbare groepen treft. Dit heeft een direct effect op de toekomst van kinderen.

Het rapport wijst er nadrukkelijk op dat geluid niet alleen fysiologische reacties oproept, maar ook stress kan veroorzaken door verstoring van activiteiten of slaap en door de negatieve waardering van het geluid.

Rampen
Hoewel relatief zeldzaam, zijn vliegtuigongevallen integraal onderdeel van de luchtvaartsector. De kans is het grootst tijdens start en landing, op of nabij het vliegveld. De gevolgen zijn altijd ernstig: sterfte en ernstige verwondingen. Het individuele risico voor omwonenden is weliswaar zeer gering en sterk afhankelijk van de locatie, maar het potentieel voor een ramp met veel slachtoffers draagt bij aan de angst en bezorgdheid onder de bevolking.

De perceptie van dit risico kan bovendien de hinder door geluid versterken. Op bepaalde locaties rond Schiphol overschrijdt het berekende individuele risico normen die voor woongebieden rond industriële installaties gelden, aldus de Gezondheidsraad.

Naast deze drie hoofdfactoren benoemde de raad destijds al de bodem- en waterverontreiniging op de luchthaven, bijvoorbeeld als gevolg van de-icing vloeistoffen of blusschuim. Maar ook de grotere import van infectieziekten zoals inmiddels duidelijk is na de coronapandemie. En tot slot de arbeidsrisico’s op het vliegveld zelf, ook bewaarheid sinds Zembla aantoonde dat veel (oud-) medewerkers overlijden aan kanker.

Lacune in de kennis
Een cruciaal punt dat toen al werd benadrukt, is dat mensen rond een grote luchthaven blootstaan aan meerdere milieufactoren tegelijk. Geluid, luchtverontreiniging en het ongevalsrisico komen samen en er is een wisselwerking tussen die factoren. De commissie kon de gevolgen van deze samenloop niet beoordelen vanwege het ontbreken van onderzoek. Het was een ernstige lacune in de kennis die allang opgelost had kunnen worden als de overheid het lef had gehad vervolgonderzoek te gebieden.

Het rapport noemt de ‘aantasting van de kwaliteit van leven’ door de voortdurende blootstelling aan geluid of geur als belangrijke oorzaak van ziekte op termijn. Het is precies wat vele omwonenden al decennialang voelen: de constante stress en het ongemak tasten het welzijn en de gezondheid aan.

Het rapport concludeert onverbiddelijk dat grote vliegvelden als Schiphol de gezondheid beïnvloeden. Dat er geen gegevens bekend waren over de opeenstapeling van effecten, had allang moeten zijn opgelost. De commissie beval destijds al met klem aan om dit uit te zoeken.

Niet alleen om de centen
Beslissingen over de verdere groei van een vliegveld zijn strategisch en vereisen een zorgvuldig proces waarbij alle partijen, inclusief de lokale bevolking, betrokken zijn. Het gaat niet alleen om economische baten, maar juist om de onaanvaardbare last voor de gezondheid en de kwaliteit van leven van omwonenden.

Voor de goede lezer gaf het rapport ruim een kwart eeuw geleden al aan dat de toenmalige situatie onhoudbaar was. In de tussentijd is het alleen maar veel ernstiger geworden. Waar Schiphol destijds nog maar zo’n 300.000 vluchten telde, zijn dat er inmiddels meer dan 500.000 geworden. Zonder vervolgonderzoek, met veel gesjoemel en onder een onbetrouwbare overheid. Dat moet maar eens afgelopen zijn, zo oordeelde ook de rechter op 20 maart 2024 in het RBV-vonnis.

Het zou het kabinet sieren als er nu – na ruim 25 jaar – een nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van Schiphol wordt gestart, inclusief de cumulatieve effecten van de verschillende verontreinigingen. Omwonenden verdienen dat, omdat zo’n onderzoek kan aantonen wat de risico’s op gezondheidsproblemen zijn. Inmiddels is over veel van de verontreiniging veel meer kennis beschikbaar dan destijds. Denk bijvoorbeeld aan de PFAS-problematiek, de inmiddels tot geluidsterreur uitgegroeide overlast en de ongelimiteerde uitstoot van zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen.

Steun ons. Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 157

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Mike

    Zou dit voor Schiphol (en dus de Nederlandse Staat) ook nog gebeuren vanuit de platformmedewerkers ?!
    https://nos.nl/artikel/2571438-bouwbedrijf-eternit-vervolgd-om-blootstelling-werknemers-aan-asbest

    1
  2. SK

    Het term omwonenden is inmiddels sterk achterhaald!

    Omwonende betekent namelijk iemand die in de buurt woont.

    Schiphol verwerkt nu jaarlijks 70 miljoen passagiers. Een toename van meer dan 20 miljoen ten opzichte van 10 jaar geleden.
    https://www.sg.uu.nl/artikelen/2018/06/hoe-snel-groeit-schiphol
    note: is een stuk uit 2017 – inmiddels is het aantal weer toegenomen

    Waar men aan voorbij gaat is dat Nederland qua oppervlakte niet groeit!

    Naast Schiphol zijn er nog 5 grote open luchthavens Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Maastricht en de 21 regionale luchthavens, zweefvliegvelden en helikoterhavens. En niet de vergeten de militaire vliegbases waarvan de oefenvluchten zich steeds meer zullen uitbreiden.

    Meer passagiers/vracht = meer vliegbewegingen = meer filevorming in de lucht = meer laagvliegen tot op tientallen km’s vanaf Schiphol (of overige vliegvelden) = meer landingen en stijgingen = meer overlast voor honderdduizenden bewoners buiten de ‘gangbare’ gebruikte term omwonenden.

    Nederland is en blijft te klein voor zoveel vliegbewegingen!

    16
  3. Reint

    Wordt hier niet duidelijk aangetoond dat politiek cynisme is geworden?
    Zet hier eens een burgerberaad op!!

    7
    • M Fransen

      Benieuwd of de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat wederom zo’n vliegmaniak zal zijn. Gezond verstand zegt mij dat die minister alleen goed kan functioneren als hij/zij ook de belangen van de omwonenden behartigt. Je maakt een crimineel toch ook geen minister van justitie en veiligheid..

      11
  4. Femke

    Heel goed dat jullie hier weer aandacht voor vragen en zeker tijd voor een nieuw advies! Kleine aanvulling, de Gezondheidsraad geeft een onafhankelijk en breed advies. Dat betekent dat ze al het bestaande onderzoek naast elkaar leggen en met een advies komen (rond stand van zaken, maatregelen en mogelijk verder onderzoek). De gezondheidsraad doet zelf geen onderzoek.

    4
  5. Jaap

    U schrijft: “Het zou het kabinet sieren als er nu – na ruim 25 jaar – een nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van Schiphol wordt gestart, inclusief de cumulatieve effecten van de verschillende verontreinigingen.”
    Is er wel weer een onderzoek nodig dat voor de zoveelste keer gaat bevestigingen wat we al lang weten?

    25
  6. Medewerkers platform

    Opeens is in het nieuws dat bij medewerkers op schiphel wel erg vaak kanker wordt vastgesteld.
    Dat zou kunnen komen door de uitstoot.
    Deze medewerkers op het platform staan een paar uurtjes per dag, paar dagen per week in de uitstoot.
    Bewoners rondom de uitstoot zitten tot wel 17 uren per dag het hele jaar rond in de uitstoot.
    Wanneer komen de bewoners in beeld?

    54
  7. Rechteloos

    En zoveel Ministeries kijken weg. Het Ministerie I&W, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken, Groene Groei (of zoiets), Landbouw, Sociale Zaken. Het raakt burgers hun gezondheid, hun leefomgeving, hun eten en (grond) water, hun woonplezier, hun Milieu, of ze uitgerust op hun werk komen en daarna goed kunnen bijkomen in eigen huis en tuin en noem maar op.

    En nóg durven ze (demissionair) of in de regering te blijven zeggen: wir haben es nicht gewüsst. Hou, Toch. Op. Het is naar mijn mening zo ongeloofwaardig dat de politiek er voor de burgers zou zitten.

    De Natuurvergunning is gesneuveld, Schiphol en de Polderbaan die in 2003 (als ik me niet vergis) is aangelegd, zijn illegaal. En daar nóg geen consequenties aan verbinden door het omvliegmodel aan te pakken? Nee, alleen de migratie overal de schuld van geven én alleen dat aan te pakken.

    En dan hoor ik een redelijke reactie te geven. En dat doe ik, omdat ik wel behoorlijk ben. Maar het begint er toch wel op te lijken dat een burger in Nederland geen rechten heeft en onbehoorlijk bestuur hoogtij viert.

    Wanneer gaat dat eindelijk veranderen?

    62
    • Onbehoorlijk bestuur

      Reactie van Minister op uitspraak van de rechter over vernietiging van de Natuurvergunning: “het natuurbelang en brede maatschappelijke en economische belang moet zorgvuldig afgewogen worden.”
      “Schiphol is een luchthaven van ( inter)nationale betekenis”

      natuur = leefbaarheid nu en in de toekomst = het hoogste belang
      maatschappelijk belang = onzin, banen/ werk genoeg overal
      economisch belang = bijdrage aan BNP is superklein dat weten we al lang
      (inter)nationaal belang = vliegtuigen genoeg over de hele wereld. En voldoende bestemmingen goed bereikbaar voor Nederlandse vakantiegangers bij een half Schiphol.
      en er ligt al een RBV uitspraak over dat de belangen van de burgers niet goed zijn meegenomen.

      Eromheen blijven lullen duidt toch op zoveel minachting van alles buiten Schiphol. Van alle burgers die in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht wonen onder de vliegtuigterreur. Onbehoorlijk bestuur en wegvegen van de burger, als je het mij vraagt!

      30
  8. ir. B. van Marlen

    De negatieve effecten op de gezondheid door de luchtvaart zijn inderdaad al veel langer bekend. Des te schandaliger is het gedrag van de overheid en luchtvaart-minnaars als BARIN, die ons proberen weg te zetten als ‘een schreeuwende minderheid’, omdat al die passagiers ‘geen ongelijk kunnen hebben’ (met hun vlieggedrag).

    Ik heb het u al vaker laten weten: de Wet Luchtvaart met veel te hoge geluidsgrenzen en een veel te slappe handhaving is opgesteld om zoveel mogelijk groei te bevorderen en alle mooie praatjes ten spijt is dat nog steeds de bedoeling. Op heel slinkse manier probeert men nu de ellende in de Luchtruimherziening te concentreren boven pechvogels onder ‘optimale vaste routes’. Dit vuile spel is nu al bezig. Met vage Lden-plaatjes maskeert LVNL de ware betekenis, omdat het de meeste mensen niets zegt (maar mij wel!).

    Dit gaat niet goed aflopen, ook al hebben de meeste mensen het niet door. Meer onderzoek is nuttig, maar niet nodig. De effecten zijn overbekend ook uit vele internationale studies. Ik roep u allen op zich aan te sluiten bij de strafzaak van Ficq en Partners, want het benadelen van de gezondheid is een strafbare handeling en hiervan is zeker sprake. Het is geen toeval, dat we in deze situatie terecht zijn gekomen, maar het gevolg van een decennialang bewust wegkijken en bagatelliseren van de negatieve effecten door de sector in innige samenwerking met de overheid, heel terecht aangemerkt als onrechtmatig handelen door de rechtbank Den Haag.

    Gelukkig is onlangs de natuurvergunning voor Schiphol door de mand gevallen, ook al zal men er weer alles aan doen deze uitspraak ongedaan te laten verklaren met een hoger beroep.

    De recent uitgebrachte reacties van MinI&W op de vele ingediende zienswijzen op het voorgestelde nieuwe LVB laten mij zien, dat er niets verandert en dat de overheid op allerlei manieren probeert voor de luchtvaart de veel te grote ruimte te bestendigen onder het mom van ‘minder hinder’. De kern van het probleem: de veel te hoge geluidsgrenzen en de mogelijkheid van uitwisseling van piekwaarden in geluid met volume (aantallen vluchten) wordt totaal niet aangepakt.

    Dit land kan met een nog grotere luchtvaart alleen nog maar verder achteruitgaan. Een normaal leven in een gezonde omgeving zonder voortdurende stress is een basisrecht van iedereen.

    Krimp is de enige echte oplossing, en wel nu!

    73
  9. POGING TOT DOODSLAG!!!!

    HEEL GOED ARTIKEL! BEDANKT!

    -HOE MOET JE DIT ALS OMWONENDE OPVATTEN? DE OVERHEID, DIE WILLENS EN WETENS HET LEVEN VAN DE BURGERS TOT HEL MAAKT EN ZE VERGIFTIGD??

    -TOENAME VELE VLIEGBEWEGINGEN EN DOOR DE WIJZIGING VAN STARTPROCEDURES EXTRA UITSTOOT OVER DE OMWONENDEN!!!!
    NIET VOOR NIETS EXTREME TOENAME VAN KANKER EN ANDERE AUTO-IMMUUM ZIEKTEN!!!! MET ALS GEVOLG GROTE DRUK OP DE ZORGSECTOR, DIE ZE DUS ZELF VEROORZAKEN!!!

    -IS DIT DE START VAN DE PARLEMENTAIRE ENQUETE???

    ONDERZOEKSJOURNALISTEN: DE VRAAG IS WAT ER IN DE TUSSENLIGGENDE 26 JAAR DOOR DE BETREFFENDE MINISTERIES MET DEZE WAARSCHUWING VAN DE GEZONDHEIDSRAAD IS GEDAAN?

    50
  10. Ed

    Is dat onderzoek niet al lang gedaan, en vormt de uitkomst van dat onderzoek niet de basis voor de WHO richtlijnen? In dat geval heeft het weinig zin het onderzoek in Nederland nog eens dunnetjes over te doen, tenzij de inzet een verdere vertraging is natuurlijk…

    23
  11. Rich

    Moet je wel een overheid hebben die geeft om zijn burgers en niet alleen aan zich zelf denkt

    33

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate