De Maatschappelijke Raad Schiphol komt met een plan om de leefomgeving in de regio rond het vliegveld sterk te verbeteren. Daarbij spelen een nachtsluiting, minder vliegtuigen en het weren van overstappers een belangrijke rol.
De MRS is het adviesorgaan van de regering en mag gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengen aan minister Barry Madlener van Infrastructuur over ontwikkelingen rond Schiphol. De minister is op zijn beurt verplicht advies te vragen en te beoordelen, maar dit gebeurt vaak niet.
Nu komt de MRS met een plan om echt verschil te maken voor de mensen in de regio. De raad stelt dat het grote vliegveld, gelegen in drukbevolkt gebied, een negatieve impact heeft op de leefomgeving van omwonenden. Dat leidt tot gezondheidsproblemen. Ook legt Schiphol een “immens beslag” op de beschikbare ruimte, de arbeids- en energiemarkt, de stikstof- en CO2-ruimte.
Overstappers weg
Schiphol moet daarom “terug naar een omvang die beter past bij Nederland”. Dat kan niet zonder de hubfunctie ter discussie te stellen, aldus de raad. De maatschappelijke kosten van de hubfunctie zijn te hoog en het is inmiddels duidelijk dat belangrijke bestemmingen ook zonder overstappers te bereiken zijn.
De MRS pleit daarom voor minder vliegbewegingen om zo de geluidsoverlast substantieel terug te brengen en langere periodes van relatieve rust mogelijk te maken. De geluidsbelasting dient te worden teruggebracht tot de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO omdat mensen ziek worden van de herrie en vervuiling.
Nachtslot
Onder meer een nachtsluiting is daarvoor nodig en wel van 23 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends. “Slaapverstoring is het belangrijkste nadelige gevolg voor de gezondheid van nachtelijk vlieglawaai.”
De raad pleit ook voor een grootschalig gezondheidsonderzoek onder omwonenden. “De luchtvaartsector draagt bij aan lucht- en bodemverontreiniging (onder meer PFAS, ultrafijnstof, stikstofoxide en zwavel). Wij willen meer onderzoek en betrokkenheid van de Gezondheidsraad.”
Rechtsbescherming op orde brengen
Conform het vonnis van de rechter op 20 maart vorig jaar, wil de MRS dat de rechtsbescherming van de burger eindelijk eens op orde wordt gebracht, inclusief de handhaving van de bestaande regelgeving. “Belangrijk hierbij is dat het gaat om individuele rechtsbescherming en niet ‘per saldo’. Dat leidt alleen maar tot hinderverschuiving.”
Voor omwonenden die lijden aan gezondheidsproblemen moet de overheid meer ondersteuning bieden, zo vindt de raad. “Als er mensen zijn die recht hebben op nadeelcompensatie of isolatieprogramma’s, dienen zij actief benaderd te worden. Bovendien moeten maatregelen uit het verleden geëvalueerd worden om te bezien of deze nog voldoen.”
Weg met BAS
Belangrijk vindt de MRS dat er een onafhankelijke variant komt van BAS, het meldloket van Schiphol met de luchtverkeersleiding. “Klachten moeten onafhankelijk worden geanalyseerd. Dat is relevant voor de beleidsvorming en draagt bij aan een objectief beeld over de klachten. Die klachten moeten serieus worden genomen.”
Een doorn in het oog van de raad is dat er voor de vliegindustrie geen klimaatnormen gelden. “Omdat de luchtvaart geen onderdeel is van de Klimaatwet, bestaan er geen harde afspraken. De doelen die zijn vastgelegd in het Akkoord Duurzame Luchtvaart zijn niet in lijn met de Klimaatwet en bovendien niet bindend. Deze uitzonderingspositie is niet langer verdedigbaar, vooral omdat de klimaatimpact van de uit ons land vertrekkende internationale vluchten voor vijftien procent van de totale Nederlandse klimaatimpact zorgt.”
Tot slot wil de Maatschappelijke Raad dat het kabinet meer oog heeft voor alternatieve vervoermiddelen. Door de luchtvaart correct te beprijzen, kunnen de alternatieven – zoals Europese treinreizen – beter worden georganiseerd.


Loes Lauteslager
Wat een overzichtelijk en zinnig plan van MRS.
Zo eenvoudig kan t zijn.
Laten we toch een voorbeeld nemen aan de Belgen die een klein vliegveld hebben , Zaventem, dat past bij de omvang van t land. En dat ze niet laten groeien. Dat is nog eens iets anders dan het buitenproportionele Schiphol. Veel te groot voot Nederland.
dirk
Denken jullie nu echt dat er nu iets gaat veranderen? Slaap lekker door, zolang de ongelikte apen in den haag en de liegende en bedriegende ceo van klm schiphol en de rest van de verrotte vlieg industrie niet bij kop en kont gepakt worden en het land uit geflikkerd zal er geen enne moer veranderen in dit apen land en blijven we gewoon getiesterd worden met herrie, vervuiling en verspilling van ons belasting geld.
rrustema
Er gaat -mogelijk- iets veranderen als genoeg mensen anders gaan stemmen bij volgende verkiezingen. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit _wat_ ze stemmen als er maar minder PVV en VVD gestemd wordt. Doordat de achterban thuis blijft of op een andere partij gaat stemmen.
Roeland Blom
Geheel eens met RRUSTEMA, mijn handtekening voeg ik toe.
Noobody-b.bsky.social
Dit plan moet levend gehouden worden, net zoals de luchtvaart dat probeerde met hun “10 commitments”.
Politieke partijen zouden dit programma één op één in hun verkiezingsprogramma moeten opnemen. Liefst nog een tandje extremer, want met de CO2 uitstoot gaat het totaal de verkeerde kant op in de luchtvaart.
Rintel moet eens gecorrigeerd worden naar “schoner en zuiniger maar toch veel meer uitstoot”.
rrustema
Het lijkt me goed om middenpartijen zoals NSC, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie om een formeel standpunt te vragen hierover. Hoe gaan ze de eerstvolgende verkiezingen in?
Ja, zelfs de positie van NSC zal relevant zijn want die is misschien als partijtje met 3 zetels nodig om een coalitie mogelijk te maken. NSC kan waarschijnlijk pas een nieuw standpunt innemen zodra deze coalitie gevallen is. Tijdens de demissionaire periode kan het flink knetteren hierover.
Dan is het zaak om met een crowdfunding, filantropen en natuurorganisaties tijdens de verkiezingscampagne een professionele campagne te voeren door een campagne-organisatie. Advertenties, billboards, opiniestukken, charismatische professionele woordvoerders (BN’ers?).
Er is maar een paar zetels verschuiving nodig. Meer PVV’ers moeten thuisblijven (worden toch buitengesloten bij een volgende coalitie) en de middenpartijen moeten teleurgestelde VVD’ers opvangen.
Als er dan een brede coalitie in het midden mogelijk is waarbij alleen de VVD nog van de luchtvaarthobby/lobby is dan kan Schiphol als hub eindigen en krimpen!
En KLM zal met de pootjes omhoog gaan zonder overstappers, tenzij ze snel een andere strategie kiezen. Hoewel ze met een nachtsluiting ook niet goed prijsvechter op de Europese markt (met Transavia) kunnen zijn, naar eigen zeggen.
Loes. Lauteslager
Wat een heerlijk overzichtelijk en zinnig voorstel! Zo eenvoudig kan t zijn. Ik wens alle betrokkenen bij dit voorstel heel veel succes. We gaan door! Eens zal t doordringen. Loes Lauteslager
Roland
Ik volg dit sujet al meer dan twintig jaren, de MRS was altijd een LACHERTJE, weggehoond door de politiek, beleidsmakers en de vieze backbenchers in Den Haag.
Ik heb er met persoonlijk contact ook nooit een bevredigend antwoord gekregen.
Wat zou er opeens veranderd zijn?
Sorry, maar ik heb er geen enkele fiducie in!
SchipholWatch
Doelt u op ervaring met de MRS of met voorloper ORS? En wat vindt u inhoudelijk van het actieplan?
Roland
Ik lees het, het gaat er links in en het gaat er rechts weer uit! Wij zij hier VEEL TE LANG VOORGELOGEN over verbetering terwijl het ALLEEN MAAR ACHTERUIT IS GEGAAN, dus u zult mijn twijfels wel begrijpen. ORS, MRS, elk contact heeft tot nu toe geen enkel effect gehad behalve de mededeling “ wij vinden het jammer dat u overlast ondervindt…
Wat heb ik er aan ?
Over 7 uur begint de WAANZIN weer hier in de polder, dus ik ga even proberen om met oordoppen een beetje rust te pakken als iemand het goed vindt.
Roland
Oh ja,
ik vergeet te vermelden dat ons “Gouden Oor” BAS in mijn optiek de meest overbodige, geldverspillende en nutteloze organisatie OOIT is, daar ben ik het wel mee eens! Behalve elke dag nutteloze en voor 90 procent niet kloppende informatie te verspreiden , zelfs foute informatie te geven in een zogenaamde “update” – wat hebben we eraan?
Blijft nog het vraagstuk wat van onze klachten daadwerkelijk aan de politiek doorgegeven wordt…
Roland
Het zijn allemaal feiten die al tientallen jaren bekend en bij de politiek aangekaart zijn, WAAROM zou er nu opeens een kentering plaats vinden ? Omdat de tot nu toe volledig miskende MRS iets vindt? Laat me niet lachen…
Reint
De politiek is een cynische politiek met gezondheid van mensen. Niet dat ik verwend wil worden en alleen maar gelijk wil hebben, maar dat serieuze wetenschap niet steeds overruled wordt door de “economische variant” (niet onbelangrijk, maar in dit geval van Schiphol zou die niet doorslaggevend moeten zijn) zou voorop moeten staan!
R
Gaat de beerput eindelijk open
Korte afstanden
Vandaag wordt er gestaakt op alle Duitse vliegvelden.
Hierdoor zijn 76 (volkomen onnodige) vluchten gecanceled.
Begin eerst maar eens met deze makkelijke treinverbindingen naar Hamburg, Dusseldorf, Bremen, Frankfurt, Neurenberg, etc. op te heffen.
76 vluchten per dag die al meteen geschrapt kunnen worden.
En dan nog al die andere treinafstanden naar Parijs, Londen: dat scheelt honderden niet gehoorde en opgesnoven luchtvervuilers per dag.
B. van Marlen
De 9 punten die de MRS noemt zijn allemaal relevant. Een opmerking: handhaving van de wettelijke normen geeft nog steeds teveel herrie en laat de ruimte over om die naar het buitengebied te verplaatsen (war al gedaan is!). Wel ben ik het erme een, dat men veel meer moet gaan toewerken naar de WHO-adviesnormen. Om mensen echt te beschermen moet er ook een maximum komen op het aantal vliegtuigpassages dat iedere inwoner over zich heen mag krijgen.
Het concentreren van de herrie over tweederangsburgers, binnen de nog steeds veel te hoge geluidsnomen, wat de overheid dit jaar wil gaan invoeren, is niet de juiste oplossing.
De reiswereld laten meepraten in de MRS als belanghebbende gaat contra-productief werken.
rrustema
Zonder hub-functie en met een uitgebreide nachtsluiting gaat KLM met alle pootjes omhoog. Dan heb je al gelijk de helft minder vluchten. Dan moet de krimp wel gelijk doorgevoerd worden natuurlijk, maar dat kan als er geen KLM is met rechten. Nog even wachten tot we een andere coalitie aan de macht hebben.
Sil
De reactie van schiphol:” nee.”
…..
Ik woon aan de rand van hoofddorp en als ik zie hoeveel mensen hier ziek of al overleden zijn vraag ik me af waarom dat niet allang boven water is komen drijven bij de GGD en gemeente….
Wilfried
Goed puntenplan. Hoop van harte dat er nu eens echt iets gaat gebeuren. Een nachtvluchtsluiting en HUB afschaffing zou al geweldig zijn.
Geert
Even wat anders.
Op de Noordzee een aanvaring met een kerosinetanker en groot containerschip.
De Noordzee is overvol met van alles en nog wat en dan gebeurt er een in dit geval voor het milieu rampzalig ongeluk.
De lucht is rondom Schiphol en ver daar buiten ook overvol.
Wanneer gaat het hier fout,in principe dezelfde situatie,hardstikke ramvol.
En nog maar groter worden,jongens,nog meer vluchten nog meer winst.
Gevaar neemt alleen maar toe.
Paul Reus
Vliegen wordt met dit heldere voorstel niet onmogelijk gemaakt. Maar wel aangepast aan de dringende eisen van deze tijd. Een gezondere leefomgeving voor mensen, die nu al decennia lang onder druk staat. Rond Schiphol was het al erg druk, maar wordt door de maatregelen van Defensie nog veel drukker. Dat moet gekeerd worden.
rrustema
Graag onderteken ik dit constructieve en goed geïnformeerde voorstel van harte. Bij deze. U ook?