In een video voor premier Dick Schoof heeft Platform Vliegoverlast een pakkende samenvatting gemaakt van het dossier Schiphol. De maatschappelijke schreeuw om meer leefbaarheid en minder hub is de rode lijn.
Waar hebben we luchtvaart eigenlijk voor nodig, zo vraagt professor Fulco van der Veen zich af. Dat zijn de internationale verbindingen. Maar daarvoor is geen megahub nodig. Uit meerdere economische beschouwingen is allang bekend dat Nederland prima bediend is met 270.000 tot 350.000 vluchten per jaar. Daarmee wordt respectievelijk 91 en 96 procent van de huidige handelswaarde afgedekt.
De rest, dus 150.000 tot 230.000 vluchten, is niet meer dan franje, vooral bedoeld om het private belang van KLM te behartigen. Deze vluchten dragen niet bij aan waar luchtvaart voor nodig is: de internationale bereikbaarheid.
Oog voor het publieke belang
Wat is er nodig voor zo’n optimaal netwerk? Ten eerste een luchthaven voor mensen die hier wonen of in Nederland moeten zijn. De luchtvaartnota dient hierop te worden aangepast waarbij rekening wordt gehouden met álle publieke belangen, inclusief leefbaarheid en klimaat. En tot slot: luchtvaartbedrijven die mensen en vracht van en naar Nederland vervoeren zonder de aspiratie van miljoenen overstappers.
De wensen van KLM en die van het publiek leiden tot grote belangenconflicten in de samenleving. Enerzijds wil KLM zoveel mogelijk vliegen ten bate van de eigen winstcijfers, anderszijds spelen publieke belangen als bereikbaarheid, werkgelegenheid, leefbaarheid, gezondheid, woningbouw, veiligheid, natuur en klimaat.
De belangenconflicten zijn in de afgelopen tientallen jaren gegroeid omdat er geen tegenmacht georganiseerd is op de lobby van de vliegindustrie, zo vertelt Van der Veen in de video. Maar de conflicten zijn relatief eenvoudig op te lossen.
Intense omhelzing
Daarvoor dient een einde te worden gemaakt aan de intense omhelzing van de overheid met de private sector, vooral KLM en Schiphol. Het steeds maar weer herhalen van het mantra ‘zonder groei geen welvaart’ is inmiddels achterhaald en al vele keren onderuit gehaald in wetenschappelijke publicaties.
De overheid zou juist meer prioriteit moeten geven aan de publieke belangen als leefbaarheid, gezondheid, veiligheid en milieu. Om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen dient de overheid te luisteren naar de zorgen in de samenleving en heeft het een adequaat middel in handen om een nieuwe balans te creëren: het eerlijk beprijzen van vliegen. “Niet langer alle maatschappelijke kosten van het vliegen over de schutting gooien de de belastingbetaler ervoor op laten draaien”, aldus professor Van der Veen.
Voordelen nieuwe koers
Zo’n nieuwe koers levert aanzienlijke voordelen op, voor zowel de burger als het bedrijfsleven. Burgers genieten een aanzienlijke verbetering van leefbaarheid en veiligheid, er ontstaat meer ruimte voor de broodnodige woningbouw en mensen hoeven zich minder zorgen te maken over hun gezondheid.
Maar ook het bedrijfsleven profiteert. Er blijven vele directe verbindingen over met belangrijke economische centra en de minder belangrijke centra blijven bereikbaar via een overstap, er kan een algemene lastenverlichting worden doorgevoerd omdat er minder staatssteun nodig is voor de luchtvaartindustrie, de inspanningen om de uitstoot van CO2 en NOx te verminderen kunnen omlaag omdat niet langer hoeft te worden gecompenseerd voor de vliegsector en er komt een einde aan de concurrentievervalsing met andere vormen van transport – die bijvoorbeeld wél accijns op energie betalen en wél btw dienen af te dragen.
Nadeel van de nieuwe koers is dat sommige werknemers uit de vliegindustrie opnieuw op zoek moeten naar een nieuwe baan. Voor de economie als geheel is dit echter een voordeel omdat het bedrijfsleven kampt met grote tekorten aan arbeidskrachten. Die worden gelenigd door de inzet van de vrijkomende luchtvaartmedewerkers. “De transitie van werken op een luchthaven naar een andere omgeving hoeft dan ook niet erg ingewikkeld te zijn”, legt Van der Veen uit.
Bekijk hier de hele video.


Geert
Een bericht van de NOS: KLM schrapt 20 procent vluchten vanwege NAVO-top.
KLM laat weten de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te willen beperken en overweegt meerdere oplossingen. KLM kijkt bijvoorbeeld naar bestemmingen waar ze meerdere malen per dag naartoe vliegen.
Wel een beetje vreemd zo n bericht van de NOS, hebben die belangen in de KLM, t lijkt wel sluipreclame?. Het is vandaag 26-2-2025, de NAVO-top is op 24 en 25 juni. Die top is toch geen plotselinge onweersbui? Dat is over pak weg 4 maanden.
rrustema
Het interessante aan dat nieuws is dat KLM 20% van de vluchten op korte termijn kan schrappen door passagiers over te boeken op andere vluchten. Wat zegt dat?
Noobody-b.bsky.social
Er wordt geen 20% geschrapt, er wordt maar 10% van de vluchten niet uitgevoerd.
Een op de vijf vluchten moet worden uitgevoerd op een ander tijdstip.
Wel frappant dat felle protesten uitblijven, als er ook maar een beetje minder groei komt is de wereld te klein voor Rintel en trawanten, maar nu hoor je ze niet.
Alleen een privéjetonderneming overwoog schadevergoeding omdat ze verhuizen moeten van de Oostbaan naar Lelystad Airport.
B. van Marlen
Een heel duidelijk verhaal dat aangeeft dat met 270k (en hooguit 350k) vliegbewegingen) alle behoeften voor dit land zijn gedekt. De rest dient alleen de private belangen van Schiphol en KLM! Op naar een veel kleiner Schiphol! Of naar de rechter om dit af te dwingen. De maat is overvol.
HansB
Ik denk dat, nu het nog kan, de hub-functie van Schiphol zo snel mogelijk moet worden afgebouwd om te voorkomen dat het een geopolitieke speelbal wordt waar wijzelf geen enkele zeggenschap meer over hebben. Bij de eerste geluiden over krimp in 2023 reageerden de Amerikanen al “woedend”. Inmiddels is de wereld onherkenbaar veranderd. De volgende stap zou kunnen zijn dat een Musk of Vance hier komt vertellen hoe we Schiphol moeten managen. In Den Haag zal men een gespreid bedje vinden. Wilders spreekt namelijk dezelfde taal als Vance en riep recent via X, “Niks aantrekken van die ongekozen bureaucraten van de RvS!” Weliswaar in een ander verband, maar de toon is duidelijk. Wilders ziet meer heil in macht dan in recht. Een ontwikkeling die zal doorzetten in een (onverhoopt maar niet ondenkbaar) tweede kabinet “Wilders”. Dus de tijd dringt!
HansB
Toen in 1991 de nieuwe verkeerstoren op Schiphol in gebruik werd genomen (destijds de hoogste verkeerstoren ter wereld) hadden we gewaarschuwd moeten zijn……. De hoogste verkeerstoren ter wereld in het drukste deel van Nederland…?? Wat gaan we doen jongens?
Noobody-b.bsky.social
“Het wordt vaak gedacht dat Toren-Centrum (101m) de hoogste verkeerstoren van de wereld is, maar er zijn verschillende verkeerstorens hoger dan die van Schiphol. Zo is die van Luchthaven Wenen 109 meter hoog, en die van Bangkok 132 meter hoog. In Vancouver staat een 142 meter hoge verkeerstoren gebouwd op een wolkenkrabber.”
Overigens waren er ooit plannen om een extra terminal bij de Polder- en Zwanenburgbaan te bouwen. Toen waren er nog ambitieuze groeiplannen tot ver voorbij de huidige 500.000.
SK
DOEN – TEKENEN INTERNETCONSULTATIE – KAN TOT 25/2/25
betreft 5 vragen over al dan niet belasting op vliegtickets doorvoeren
Van krimp luchtvaart.nl ontving ik enkele dagen geleden een e-mail waar men oproept om een internetconsultatie te tekenen van de overheid.
Tevens staan in de mail div nuttige linkjes waaronder de aangifte staat / Schiphol / KLM / Transavia door Ficqadvocaten
https://krimpluchtvaart.nl/?na=view&id=5
Laten we er ons voordeel mee doen!
Marko van den Berg
Mensen moeten eens stoppen met zeuren als je bewust gaat wonen bij een vliegveld moet je ook niet naderhand gaan zeuren over vliegtuigoverlast.
Bovendien moet je niet gaan snijden in een gezond bedrijf en mensen hun baan.
Want die mensen komen niet zo makkelijk meer aan een vaste baan .
Want het bedrijfsleven zijn heel kieskeurig want ze hebben liever personeel uit Oost Europa zoals Polen, Hongaren want die zijn goedkoperof zzpers want dan hoeven ze geen sociale voorzieningen voor te betalen.
Dus het is onzin om die vergelijking temaken dat oud personeel van schiphol makkelijk een andere baan vind in het bedrijfsleven.
Michiel
Gezond? Laat me niet lachen. Met zoveel subsidie en gedogen van misstanden krijg je alles wel gezond. Je hebt als medewerker jarenlang meegeprofiteerd van deze puinhopen (tenzij je op een verkeerde plek werkt en je rug of longen volledig verziekt hebt). Gezond en Schiphol in 1 zin is wel het toppunt van oogkleppen op. Zembla heeft dat keurig in beeld gebracht in Ziek van Schiphol. Volkskrant, Jeroen van Bergeijk, ging undercover en toonde de barre omstandigheden in de bagagekelder aan. De FNV en arbeidsinspectie hebben Schiphol meerdere malen op de vingers getikt vanwege ongezonde werkomstandigheden met hoog risico op kanker en hartproblemen. Wie op Schiphol wil werken moet wel een enorme hekel aan zichzelf hebben.
Zeuren? Het hele land gaat eronder gebukt, is het niet geluid dat op 50km nog steeds teveel is, dan is het wel de CO2 en stikstof uitstoot. Andere sectoren hebben last van Schiphol en moeten meer inleveren om Schiphol uit de wind te houden. Ook kunnen geen woningen gebouwd worden in de omgeving, omdat het ongezond wonen is. Met minder vliegtuigen schiet de leefbaarheid omhoog en kunnen onze kinderen over 10-20 jaar hopelijk ergens wonen zonder de omgeving te verlaten waar zij EN hun ouders zijn opgegroeid.
Geen werk vinden? Alle medewerkers van Nedcar hadden binnen een jaar een nieuwe baan. De vorige minister heeft dat voor Schiphol ook laten uitzoeken en daar kwam ongeveer hetzelfde uit, de meeste mensen zelfs binnen een half jaar.
Dit had je allemaal kunnen weten want je leest gelukkig de artikelen van SW.
Bourree
Een KLM medewerker die bewust heeft gekozen om te werken in het meest a-sociale en ongezondste bedrijf dat er bestaat, komt hier op deze website zeuren over mensen die al decennia in een straal van 50 km rondom Schiphol wonen en worden aangetast in de gezonde leefomgeving en elke minuut vreselijke overlast te verduren krijgen. Triest!
Dan weet je: Een kat in het nauw…Het gaat de goede kant op.
KLM vernietigt bewust de leefomstandigheden, de natuur en het miieu in half Nederland.
Niets om trots op te zijn.
Maaike
“…als je bewust gaat wonen bij een vliegveld…”
Komt dat even mooi uit. Ik ben hier namelijk lang geleden geboren. Dus voortaan niet meer over mijn woonplaats vliegen.
Even serieus. De “moet je er maar niet gaan wonen” is een drogreden met ‘victim blaming’ als gevolg/doel. Het houdt ook geen stand in de rechtbank (want anders zou mijn reactie net zo geldig zijn en dan houdt Schiphol/KLM geen aanvliegroute over).
Arent
Geluidsoverlast van Schiphol reikt zelfs verder dan 50km, en dat niet omdat het daar een groot lawaai is, hoewel soms wel trouwens, maar omdat onder een vliegroute, en landings- en vertrek routes opgeteld zijn dat er meer dan vier, het geluid permanent is, wat opden duur gekmakend is: vergelijk het met een buurman die ‘s morgens zijn auto start en die de hele dag stationair laat draaien. Ik ben als inwoner van Dordrecht iemand die onder een vlieggoot woont en tenminste 16 uur per dag permanent geroggel, gegrom en geraas boven zijn hoofd moet aanhoren. Ik ben, denk ik, 1 van de misschien wel twee miljoen Nederlanders die dit geluid als dagelijkse achtergrond ‘erbij krijgen ‘, en niet meer weten wat stilte is.
Je schrijft onzin
Ik ben BEWUST NIET bij een vliegveld gaan wonen. Maar het vliegveld besloot naar mij toe te komen. En niet alleen naar mij, over heel Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, overal een luide deken van geluid, dag en in nachtelijke slaapuren.
Dus je schrijft onzin.
Daarnaast moet elke werkgever in NL sociale verzekeringen afdragen voor elke werknemer (ongeacht uit welk land) ze die in dienst hebben.
Dus je schrijft onzin.
Niet gaan snijden in een gezond bedrijf? Dat is echt lachwekkend met al die kapitaalinjecties uit de staatskas en belastingvrijstellingen van afgelopen 100 jaar. Lees het boek De blauwe fabel van Joost Tiesen.
Dus je schrijft onzin.
Geen baan kunnen vinden? Werkgevers in NL zitten te springen om werknemers en dat wordt alleen maar meer komende jaren. Iemand schreef al eerder op SW dat in heel Europa sprake zal zijn van personeelstekorten.
Dus je schrijft onzin.
Aanvulling
ZZP’ers zijn 3x-4x zo duur omdat ze zelf de sociale verzekeringen moeten betalen. Dus dat zit in hun uurloon. Niks goedkope arbeidskrachten dus.
Onzin dus.
Emiel
Vergelijk Schiphol met een fabriek die veel meer produceert dan voor de lokale afzetmarkt noodzakelijk is maar die maar blijft groeien en groeien en daarmee steeds meer schade veroorzaakt aan mens (zowel werknemers als omwonenden) en milieu. Het is trouwens ook goed om te weten dat de schuldenlast van Schiphol 4.2 miljard is (bron NRC) ik vond dat bizar om te lezen dat een bedrijf wv de staat grotendeels aandeelhouder is en zoveel schade veroorzaakt zo’n grote schuld heeft. Dan klopt er toch ergens iets niet in het businessmodel en datzelfde geldt natuurlijk voor KLM. Het is een kwestie v tijd voordat ze weer bij de staat aankloppen.
Verder is het steeds moeilijker uit te leggen dat er voor de stikstofuitstoot en de uitstoot v kankerverwekkende stoffen veroorzaakt door de luchtvaart geen of veel soepelere regels gelden dan voor andere bedrijven. Hoeven boeren dan bijv ook alleen maar de stront vd kalfjes te rekenen en niet van de koeien?
Grootste probleem voor NL is werknemers vinden, krimp v personeel in luchtvaart is juist goed voor de economie, want personeel kan dan aan de slag in bedrijven die een grotere bijdrage hebben in de NL economie.
Noobody-b.bsky.social
“als je bewust gaat wonen bij een vliegveld…”
Alsof ze allemaal in 2020 een huis gekocht hebben en niet in 1970 of 1980 of 1990 of 2000?
Telkens werd beloofd dat het niet verder zou groeien en telkens werden we bedrogen.
Verder: zaken als woningnood, roots, ouders, mantelzorg, werk, partners, werk van partners, roots van partners, files en nog zo wat issues zorgen er voor dat mensen niet weg kunnen of willen uit hun (geliefde) omgeving.
Simpel.
Als je 50-80km gaat verhuizen raak je die contacten grotendeels kwijt én loop je risico onder de rook van Zestienhoven, Eindhoven of Lelystad te komen wonen.
En dan nog kan er zo maar een 4e route of zelfs bestaande route boven jouw dan stille woning gelegd of verlegd worden. Want Schiphol claimt héél Nederland.
P.S. Heiloo ligt “bij Schiphol” op 37km afstand!
Leiden/Oegstgeest ligt “bij Schiphol” op 25km afstand!
HansB
De link onder het woord video in “In een video voor premier Dick Schoof” werkt niet.
rrustema
KLM weg en de vrijgekomen ruimte gebruiken voor evenredige krimp van Schiphol. https://stopklm.nl
Ikkie
Dank u professor Fulco van der Veen voor deze duidelijke video. We hopen nog steeds dat er echt eens iets gaat veranderen bij Schiphol, rekening houdend met de leefbaarheid/gezondheid voor de omwonenden. En dat het gehuichel in de politiek en bij Schiphol eindelijk eens ophoudt! Ze geven zo een slecht voorbeeld en hebben overal maling aan.
Wij hebben moeten verhuizen vanwege onhoudbaarheid vliegtuiglawaai. Beslist geen makkelijke keuze, doet nog steeds zeer. Erg toch!