Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

BenW Haarlemmermeer dreigt vergunning PFAS-gifwasser Schiphol door te drukken

Brandoefening vliegtuig

Jarenlang gebruikte de brandweer op Schiphol blusschuim met PFOS. Nu is de hele regio vergiftigd.

4.8
(103)

Ondanks meer dan 600 onbeantwoorde bezwaren van bezorgde inwoners, een lopende massaclaim wegens het falen van de overheid inzake PFAS-verontreiniging en het aantoonbaar onzorgvuldig omgaan met gifgrond door Schiphol, dreigt het college van Haarlemmermeer een omstreden vergunning door te drukken.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit stelt fractieleider Hans Spijker van de lokale partij Eén Haarlemmermeer tegenover SchipholWatch. Hij is vastbesloten alles in het werk te stellen om op zijn minst uitstel van het besluit voor elkaar te krijgen.

Schiphol vroeg vorig jaar een vergunning aan om een experimentele PFAS-gifwasinstallatie te bouwen aan de Tweeduizend El in Badhoevedorp, inclusief een aantal opslagdepots. In die depots wordt de gifgrond opgeslagen onder zeiltjes die in het verleden meer dan eens scheurden door harde wind waardoor het gif de lucht in werd geblazen en de grond in lekte.

Omdat Schiphol de aanvraag vorig jaar heeft ingediend, valt deze niet onder de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari jongstleden inging. Onder de nieuwe wet gelden veel strengere eisen aan opslag en verwerkingsinstallatie. Zou de vergunning dit jaar zijn aangevraagd, dan was Schiphol verplicht afgesloten hallen te bouwen om de grond op te slaan, met vloeistofdichte vloeren. Nu volstaan de zeiltjes.

Burgers afgewimpeld
Fractieleider Spijker maakt zich grote zorgen, net als de meer dan zeshonderd bezwaarmakers. Zij werden in eerste instantie afgewimpeld door Haarlemmermeer omdat ze te ver van de fabriek zouden wonen om belanghebbende te zijn. Maar de gemeente baseerde die afwijzing op een vonnis dat in hoger beroep was vernietigd en dus geen enkele rechtskracht had.

De bezwarencommissie heeft nog geen uitspraak gedaan over de ingediende bezwaren. Toch willen burgemeester Marianne Schuurmans en haar wethouders de vergunning doordrukken.

Komende donderdagavond 6 juni wordt eerst nog anderhalf uur gepraat in de gemeenteraad over de vergunning. Die sessie is met veel moeite afgedwongen door de oppositie, maar er is een coalitiepartij nodig om de vergunning in de daarop volgende stemming alsnog (voorlopig) tegen te houden.

Geen uitspraak bezwarencommissie
“Het is niet te verteren dat B&W dit wil doordrukken, nu de bezwarencommissie zich nog niet eens heeft uitgesproken over de ingediende bezwaren, terwijl de burgers een duidelijk punt hadden over dat achterhaalde vonnis. Het is respectloos om zoveel bezorgde mensen buitenspel te zetten”, aldus Spijker.

Hij hoopt dat een of meer coalitiepartijen, D66 en/of het CDA, alsnog zullen inzien dat een eventueel positief besluit over de vergunning aanhoudende onrust zal veroorzaken en wantrouwen zal voeden bij de burgers van Badhoevedorp. Zij voelen zich gepasseerd door het gemeentebestuur, dat meer oog heeft voor de belangen van Schiphol dan voor de eigen kiezers.

De bewoners zijn bang voor de gevolgen van een slecht functionerende PFAS-gifwasinstallatie en opslagdepots zo vlak bij hun huis. Schiphol wil er vooral PFOS gaan filteren uit de grond, één van de meest kankerverwekkende PFAS-soorten. Dat gif is op grote schaal aanwezig in de hele regio rond Schiphol en kan niet op natuurlijke wijze worden afgebroken.

Kritisch advies inspectie
Eerder bracht de Inspectie Leefomgeving & Transport al een zeer kritisch advies uit over de plannen voor de gifopslag annex -verwerkingsinstallatie. Daarin werden tal van vraagtekens gezet bij de risico’s voor verdere verspreiding. Zo wees de inspectie op de wenselijkheid van de vloeistofdichte vloeren. Desondanks lijkt Schiphol geen enkele aanstalten te maken om actie te ondernemen en is de bouw van de gifwasser al gestart.

Tegen de al te soepele omgang van de overheid met PFAS-vervuiling is SchipholWatch samen met tien andere belangenorganisaties inmiddels een rechtszaak gestart. Onder leiding van topadvocaat mr Geert-Jan Knoops eisen de partijen onder meer een zorgvuldiger beleid, het in kaart brengen van alle bestaande verontreinigingen en een scherper toezicht op projecten zoals dat van Schiphol.

Eén Haarlemmermeer doet een oproep aan bezorgde burgers om op 6 juni vanaf 20 uur te komen inspreken tijdens de sessie over de PFAS-installatie. “Laat u horen, want zonder krachtig tegengeluid walsen B&W gewoon door”, aldus Spijker.

Mensen die gebruik willen maken van hun inspreekrecht, dienen zich aan te melden via een mail aan [email protected] of een telefoontje aan 023 567 6819.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 103

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Annet de Jager

  Vertel eens wat nieuws. Er zitten nu eenmaal mensen in het pluche en daar zitten ze prima. Wij als burgers moeten opdraaien voor de milieu eisen en hebben steeds minder te besteden en te eten terwijl zij gewoon hun gang blijven gaan met de vervuiling en afrekent bij de burgers. En maar blijven rammelen met de collectebus voor kanker, de zorgkosten de pan uitrijzen omdat ze o.a. zeggen dat het aan het roken e.d. ligt terwijl er aan de andere kant niets gedaan wordt aan de fijnstof en de voedselketen, behalve de prijzen verhogen. Heerlijk die stoffen die ook nog eens in tuinaarde verwerkt wordt, verspreiden we het lekker over het hele land. Ik ben positief ingesteld, maar voor Nederland ben ik dit al enige tijd verloren. Op hoop van zegen zullen we dan maar zeggen en succes met alle gemeentes en provincies die er niet voor de burgers zijn.

  2
 2. Willem Verbrugh

  De gemeenteraad wordt gevraagd om een verklaring van geen bedenkingen zodat de aanvraag het standaard vergunning proces in kan.
  Als die raadsleden na alle ophef, bezwaren en hoorzittingen nog steeds geen bedenkingen hebben zitten ze toch echt verkeerd en niet meer voor de bewoners.
  Goed onthouden bij de volgende verkiezingen.

  2
 3. Anton

  Beste Lenie bij Schiphol mag alles sinds jaar en dag . De bouw van de betreffende installatie is reeds gestart terwijl de omstreden vergunning nog niet eens binnen is.
  Dit getuigd dat Schiphol de gemeente Haarlemmermeer, en diverse overheid instanties in hun zak hebben. Vertrouwen in de overheid, zo hard nodig voor het vele werk hetgeen komende jaren moet gebeuren, milieu en energietransitie en nog veel meer, wordt op deze wijze totaal teniet gedaan.

  11
 4. ad

  Plekken als Den Haag, de Zuidas, maar ook gemeentehuizen zoals in Haarlemmermeer zitten vol met lui strak in het pak en goed betaald voor het het vinden van geitenpaadjes om de grote verdienmodellen in stand te houden ten koste van mens, natuur, milieu, klimaat.
  When will we ever learn.

  13
 5. R. Verweij

  Zijn er metingen op PFAS/PFOS concentraties gedaan bij de andere vliegvelden zoals RTHA, Eindhoven, Gilzerijen ?

  10
 6. SK

  Hoe ‘ toevallig’ weer dat men steeds vlak voor er nieuwe strengere wetten ingaan er een aanvraag is ingediend zodat men de dans lijkt te ontspringen. Die vervuilde grond ligt er jaren. Waar hebben we dit nog meer gezien? Oh ja, net op tijd een natuur vergunning kunnen krijgen met de boerenuitkoop truc. Wie o wie is toch die Schiphol fluisteraar (uit Den Haag wellicht? Nee toch? die diy overduidelijke gesjoemel mogelijk maakt? Laat me raden

  21
 7. Kees

  Hoelang kan deze overheid zijn burgers blijven tarten?
  Komt er een moment dat een burger buiten zinnen raakt?
  Wanneer gaat de eerste steen door een ruit?

  En dan heeft die burger het gedaan.
  Kom op burgemeester, ga doen waarvoor je besteld bent!

  19
 8. Lenie

  “Eerder bracht de Inspectie Leefomgeving & Transport al een zeer kritisch advies uit over de plannen voor de gifopslag annex -verwerkingsinstallatie. Daarin werden tal van vraagtekens gezet bij de risico’s voor verdere verspreiding. Zo wees de inspectie op de wenselijkheid van de vloeistofdichte vloeren.“ Maar wat doet de ILT er verder aan? Een inspectie mag toch per direct een bedrijf stil leggen? Sancties opleggen: Als het binnen zoveel tijd niet in orde is, wordt de boel definitief gesloten. Bij elk ander bedrijf gebeurt dat. Waarom niet bij schiph€l?

  38

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate