Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Financieel

Schiphol houdt gemeente Haarlemmermeer ‘onder schot’ met megaclaim

pistool

foto: Jan Marcus Trapp via Pixabay

4.8
(165)

De Schiphol Groep houdt met een megaclaim van 406 miljoen euro de Gemeente Haarlemmermeer onder schot. De claim werd overgenomen van een groepje vastgoedondernemers.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt na vervolgonderzoek op basis van een reeks tweets door de Haarlemmermeerse burgerorganisatie FloriandeTegenGeluid.

Wat is het geval? Een club handige vastgoedjongens koopt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw grond rond het vliegveld met het doel deze te te bebouwen met winstgevende kantoorpanden en opslagloodsen. Met de gemeente worden in die tijd afspraken gemaakt over de noodzakelijke wijzigingen van bestemmingsplannen.

Jaren later, in 2012, blijkt de gemeente zich niet meer aan de afspraken te willen houden en weigert het de bestemmingsplannen te veranderen ten gunste van de vastgoedbeleggers. Met name Schiphol zelf stelde een waslijst aan bezwaren op. De investeerders stappen daarop naar de rechter en leggen een claim neer van maar liefst 406 miljoen euro.

Rechter wijst megaclaim toe
Na jaren procederen besluit de rechter dat de vastgoedinvesteerders gelijk hebben en wijst de claim toe. De gemeente kan nu niet anders dan in hoger beroep gaan. De bestuurders beseffen dat ze volledig klem zitten, want afrekenen gaat niet. Het bedrag is bijna net zo hoog als de volledige jaarbegroting van de gemeente. Betaling zou betekenen dat de gemeente direct onder curatele komt en de eigen bevoegdheden grotendeels kwijtraakt.

In januari 2020 start het hoger beroep. Maar twee maanden later, in maart van dat jaar, verkopen de vastgoedbonzen de claim aan de Schiphol Groep en VolkerWessels als onderdeel van een grotere transactie waarin ook stukken grond zitten.

Alleen in Engelstalig jaarverslag Schiphol
Sindsdien prijkt de claim verholen in het jaarverslag van de Schiphol Groep. In de versie van 2020 valt op pagina 180 te lezen dat de vordering is ondergebracht in een vennootschap met de naam Boswandeling BV. Opmerkelijk genoeg is de paragraaf alléén terug te vinden in de Engelstalige versie van het jaarverslag – de Nederlandse versie rept er niet over.

Evenmin staat er in het enkele paragraafje iets over de hoogte van de claim. De 406 miljoen euro wordt in het hele jaarverslag niet genoemd, maar blijkt uit publicaties in onder meer het lokale nieuwsblad HCnieuws.nl.

Wel valt op te maken uit het jaarverslag dat Schiphol een mooie deal lijkt te hebben gemaakt. Negentig hectare grond vlakbij het vliegveld, plus een claim van ruim 400 miljoen euro op de gemeente Haarlemmermeer in ruil voor nog geen 85 miljoen euro.

Vragen, vragen, vragen
De gang van zaken roept veel vragen op. Wat moet een staatsbedrijf als de Schiphol Groep met een megaclaim op een gemeente waarvan zij deels afhankelijk is voor het verkrijgen van vergunningen? Een gemeente die deels verantwoordelijk is voor het toezicht op het vliegveld, zoals op de onlangs aangetoonde vervuiling van bodem en grondwater? Een gemeente die moet zorgen voor het wijzigen van bestemmingsplannen voor te ontwikkelen vastgoed?

Directeur Dick Benschop had er ook voor kunnen kiezen om de stukken grond over te nemen van de vastgoedinvesteerders, maar de claim te laten voor wat die is. Nu is door het staatsbedrijf welbewust een middel overgenomen om de gemeente onder grote druk te zetten.

Vinger op de trekker
Van een afstand ziet het eruit alsof de Schiphol Groep een pistool tegen het hoofd houdt van het gemeentebestuur. Met de vinger om de trekker, klaar om af te drukken als de gemeente niet wil meewerken aan megalomane plannen. Wat overigens een hypothetische situatie is, aangezien Haarlemmermeer het vliegveld nooit een strobreed in de weg legt. Of is de superclaim juist de reden dat deze gemeente overal mee instemt en het niet zo nauw neemt met het toezicht?

De vordering wordt slechts zeer summier behandeld in de jaarstukken van de gemeente. Op pagina 169 staat een alinea waarin verantwoordelijk VVD-wethouder Jurgen Nobel meldt dat “op 16 maart 2020 is bekend gemaakt dat de aandelen van Televerde BV door een overname in handen zijn gekomen van een andere partij“. Dat het gaat om Schiphol, blijft in het ongewisse.

“De claim is vooralsnog niet van de baan. We hebben wel goede hoop dat dit aan een oplossing van het geschil kan bijdragen, maar op dit moment is er nog geen reden voor wijziging van het risico.”

Dat is alles. De hoogte van de claim – de door de rechter toegewezen 406 miljoen euro – wordt buiten beeld gehouden.

Raadsleden mogen er niet over spreken
Desgevraagd willen meerdere leden uit de gemeenteraad niets kwijt over de situatie. “De raad heeft dit geheim verklaard. Daarmee is het voor ons verboden hierover naar buiten te treden”, aldus één van hen.

Pikant is dat Schiphol nu een claim in handen heeft tegen de gemeente die het zelf heeft veroorzaakt door er destijds bij diezelfde gemeente op aan te dringen de oorspronkelijke eigenaren van de stukken grond zoveel mogelijk dwars te zitten.

Uit recentere raadstukken worden we niet veel wijzer over de huidige stand van zaken. De claim wordt nog steeds achter gesloten deuren besproken en de onderliggende stukken blijven ‘geheim’.

Bestemmingsplannen wijzigen
Het enige dat uit de openbare informatie is op te maken, is dat er nog steeds overleg gaande is tussen Schiphol en Haarlemmermeer en dat er een intentieovereenkomst is opgesteld met Boswandeling BV en Schiphol Real Estate BV.

Dit overleg gaat over een grondpositie die Schiphol samen met de megaclaim heeft verkregen en waarvoor nog een wijziging van het bestemmingsplan nodig is om te kunnen ontwikkelen tot winstgevend vastgoed.

Met het geweer van 406 miljoen euro op het voorhoofd, zullen die gewijzigde bestemmingsplannen er wel komen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 165

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Anton

  Hoe de affaire Poot is afgehandeld is ook nog wel een onderzoekje waard. De gemeente Haarlemmermeer heeft een begrotingstekort van 21 miljoen en dat ligt ongeveer in de richting van de afgehandelde claim van deze affaire waar de gemeente ook al een scheve schaats heeft gereden. Over doofpotten gesproken. De onderzoek journalistiek opent veel van deze potten waar vervolgens alles aan gedaan wordt om de stank te verdrijven. Daarom is het goed dat we dit werk op allerlei wijze ondersteunen!

  10
  • S. van Halm

   Dit gaat over de affaire Poot. In 1 van de links in het artikel zit een film die Televerde heeft gebruikt voor haar rechtszaak.

 2. Rob van der Wel

  Waar kopen we die stukjes land, ik zou graag rust en gezondheid claimen.

  3
 3. Kijk naar de toekomst

  OPERATIE “SCHOON SCHIP” NOOIT VOLTOOID MAAR NOG HARD NODIG!

  Jaren terug nestelde de SADC (Ontwikkelbedrijf Schiphol) zich in de burelen van het Provinciehuis in Haarlem. Nadat een toenmalige VVD gedeputeerde uiteindelijk in het gevang belande vanwege corruptie werd een “Operatie Schoon Schip” opgestart om een en ander eens te saneren. Maar nadat de media aandacht wegebde stopte men halverwege deze hoognodige sanering.

  Daardoor bleef de – mede door opgelegde geheimhouding – bestaande intentie bij het Schiphol management om een “Holland Metropool” met de HUB als centrum te realiseren bestaan.

  Naast sanering van de luchtvaart tak lijkt daarom het afmaken van genoemde operatie voorwaarde bij de in gang gezette transitie, waarbij de achterhaalde HUB en het bijbehorende metropool- en mainportbeleid vaarwel wordt gezegd.

  12
 4. Dirk

  Wauw , wat een mafia….

  6
 5. ReindeR Rustema

  Halverwege het lezen hiervan dacht ik “dat zal een leuk debat in de gemeenteraad op kunnen leveren!”

  En dan verschijnt gelijk in beeld:

  “De raad heeft dit geheim verklaard. Daarmee is het voor ons verboden hierover naar buiten te treden”, aldus één van hen.”

  Maar hoe kan ‘de raad’ iets besluiten? Een meerderheid van de raad misschien, maar dan kan de oppositie het toch nog steeds agenderen? Bijvoorbeeld door te vragen hoe groot het belang van het geheimhouden is in euro’s.

  9
  • Jeroen Wijnands

   Raad verklaart van alles geheim. Wat ze aan huur krijgen voor Mysteryland is ook geheim

   2
 6. Rob

  Mooi stuk onderzoeksjournalistiek van SchipholWatch. Ik zie bij de uitspraak van de rechtbank dat de claim wordt toegewezen. Er wordt echter geen bedrag genoemd:
  “Zoals hiervoor (overweging 4.41) al is overwogen bestaat de schade uit een gemiste kans op verwezenlijking van haar plannen. Het debat over de omvang van de voor vergoeding vatbare schade is nog onvoldoende gevoerd, waardoor begroting van de schade in dit vonnis niet mogelijk is. De gevorderde veroordeling tot schadevergoeding op te maken bij staat zal dan ook worden toegewezen.” en

  “veroordeelt de Gemeente tot vergoeding van de door TeleVerde als gevolg van het onrechtmatig handelen geleden schade, op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet”

  Dit zal ook de reden zijn waarom Schiphol minder heeft betaald voor de claim. Uiteraard doet een lager bedrag niets af aan de strekking van het verhaal en de dubieuze positie van Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer

  10
 7. Michiel

  Dit lijkt me een zeer onhoudbare situatie voor de gemeente Haarlemmermeer. Wat voor beslissingen zijn er in de afgelopen 3 jaar wel niet genomen in het belang van Schiphol en niet in belang van de gemeente en haar burgers?

  Een claim van 406 miljoen verkrijgen voor slechts 85 miljoen stinkt aan alle kanten. Wie heeft dan een oogje toegeknepen want zulk geld slingert niet onbewust richting de luchthaven!

  Dit lijkt me voer voor vele kamervragen? Leest GL of PvdD even mee?

  36

Geef een reactie

Translate