Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Boompjes rond gifopslag Schiphol: ‘Denken ze dat we gek zijn?’

PFAS-gifopslag Schiphol

Schiphol is alvast gestart met de bouw van de PFAS-reinigingscentrale zonder dat de vergunningen binnen zijn (foto's: Eén Haarlemmermeer)

4.7
(164)

Schiphol heeft boompjes geplant rond de omstreden PFAS-gifopslag aan de Tweeduizend El in Badhoevedorp. Lokale partij Eén Haarlemmermeer is ontstemd vanwege het uitblijven van actie ondanks meer dan zeshonderd bezwaren van bezorgde omwonenden.

Deel op XDeel op Linkedin

De mensen in Badhoevedorp maken zich grote zorgen omdat de opslag van zwaar verontreinigde PFOS-grond zich te dicht bij de woonkernen bevindt. Op enkele honderden meters afstand is een kinderopvang gevestigd. PFOS is nauwelijks afbreekbaar, is zeer giftig en ook nog eens kankerverwekkend.

De zorgen worden aangewakkerd doordat Schiphol in het verleden meermaals onzorgvuldig is omgegaan met verontreinigde grond. Zo bleken afdekzeiltjes regelmatig te scheuren waardoor grote stofwolken met gifgrond verwaaiden. Ook werd per ongeluk gifgrond gedumpt bij een reguliere grondbank en bleek de bodem onder eerdere opslagdepots ernstig verontreinigd.

Bouw gifwasser al gestart
Hoewel het vliegveld de vergunning nog niet binnen heeft, is al begonnen met de bouw van een reinigingsinstallatie op dezelfde locatie. Die fabriek moet straks het PFAS-gif uit de grond filtreren, maar levert volgens deskundigen grote risico’s op voor de verdere verspreiding van PFAS in de omgeving.

“Deze centrale, strategisch gepositioneerd bij de woonkern van Badhoevedorp, kan met de heersende westenwind verstrekkende gezondheidsrisico’s opleveren voor de meer dan 13.500 inwoners van Badhoevedorp en Lijnden”, aldus fractievoorzitter Hans Spijker van Eén Haarlemmermeer.

“De huidige aanpak van Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer is onverantwoordelijk en onacceptabel. Met deze werkwijze wordt onze gezondheid bewust op het spel gezet”, aldus Spijker die geen blad voor de mond neemt. “Wij roepen iedereen op om in verzet te komen.”

Burger mogelijk weer naar rechter gejaagd
Op dit moment wachten de meer dan 600 bezwaarmakers uit Badhoevedorp de uitslag af van de hoorzitting die de gemeente organiseerde. Mochten zij geen gehoor vinden bij hun eigen gemeente, dan overweegt een deel van hen naar de rechter te stappen om de bouw van de gifwasinstallatie en het gebruik van de PFAS-opslag alsnog te stoppen.

“Wij hebben Schiphol voorgesteld om te zorgen voor een fatsoenlijk ombouw om het risico op verwaaiing en uitspoeling naar de bodem tegen te houden, maar alles wat we nu krijgen is een rij boompjes om de activiteiten aan het zicht te onttrekken. Denken ze dat we ons hierdoor om de tuin laten leiden?”

Een hele rij nieuwe boompjes rond de gifopslag. Op de achtergrond is duidelijk een grote stofwolk te zien als gevolg van het niet adequaat afdekken van de gifgrond.

Zeiltjes niet afdoende
De opslag van de vervuilde grond blijft een serieus risico voor de omgeving, zo meldt Eén Haarlemmermeer. “De zeilen die de grond moeten afdekken waaien regelmatig op. Hierdoor komt stof vrij dat veel verder wegwaait dan de 200 meter die de Omgevingsdienst aangeeft.”

Volgens een recente documentaire van Argos zijn bedrijven sinds begin dit jaar verplicht om gevaarlijke stoffen die kunnen verstuiven op te slaan in een afgesloten ruimte. Door dit te weigeren maakt Schiphol inbreuk op Europese regels.

SchipholWatch voert sinds vorige week met tien andere organisaties een rechtszaak tegen de overheid om de grootschalige PFAS-verontreiniging in ons land onder controle te krijgen. Daarvoor is topadvocaat prof. dr mr Geert-Jan Knoops ingehuurd.

In deze procedure wordt de Staat onder meer verzocht burgers beter te beschermen, alle PFAS-verontreinigingen in kaart te brengen en strenger toezicht te houden op saneringstrajecten.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 164

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Antom

  Verbaas me al jaren dat dit maar door kan gaan. Lijkt wel of de media er belang bij heeft om dit allemaal onder tafel te houden. Zo krijg je nu complot theorieën.

  3
 2. Herrie

  Pfas, een niet afbreekbare stof. Het giftige Pfas is het nieuwe DTT. Deze rommel werd, ook gif, uiteindelijk op de zuidpool gevonden. Ook DTT breekt niet af. Straks vinden we ook Pfas op de zuidpoolgebied. Lekker goed bezig alle overheidsorganen. Lekker niks blijven doen aan Schiphol. Bescherm vooral de burgers niet. Jullie taak is dat wel te doen.

  4
 3. Henk Visser

  Dit zijn werkelijk Amerikaanse wantoestanden.

  Herinnert u zich nog de film Erin Brockovich met Julia Roberts?
  Ze speelt een activiste die het opneemt voor honderden gedupeerde bewoners rond een
  Industrieel complex van Pacific Gas & Electric dat jarenlang hoog giftig chromium 6 in het grondwater loost waaruit drinkwater wordt onttrokken. California, USA.

  De Amerikaanse chemie reus Du Pont stortte decennia lang duizenden tonnen PFOA afval in stortplaatsen vanwaaruit het doorsijpelde in het grondwater. Een zakelijk kundige advocaat onderzocht het, sprak met boeren in West Virginia die vertelden dat hun vee werd vergiftig en ernstig misvormde geboortes kregen. Dat gebeurde al sinds 1951(!) en kwam pas aan het licht door een artikel in de New York Times in 2016.

  https://www.phillyvoice.com/new-york-times-dupont-hid-decades-chemical-pollution/

  Het bouwen van een reinigingsinstallatie is de zoveelste PR stunt van een rijksoverheid gesubsidieerde economische grootmacht a la PG&E en Du Pont om de intelligentie van omwonenden te testen. PFOA valt onder de noemer PFAS en niet afbreekbaar op natuurlijke wijze. Er valt dus niks te reinigen. Ergens moet dat gif heen.

  Jaar op jaar, decennium na decennium wordt Nederland verstikt onder de mirre en wierook van de zware industrie, w.o. Schiphol, Tata en het Botlek gebied. Om maar te kunnen blijven concurreren in de hoogconjunctuur van het globalisme. Niet beseffend dat we in een rattenval terecht gekomen zijn vanwaaruit geen ontsnapping mogelijk is.
  Gelukkig bestaat heel Nederland nog niet uit gedrogeerde laboratorium resus aapjes zoals in de VS waarin het tientallen jaren duurt om een schandaal in de media te krijgen. Maar moeten we wel weer naar de rechter, voor de zoveelste keer.
  Stemmen klinken op dat de rechtspraak steeds vaker op de stoel van de wetgever gaat zitten. Gosh! Hoe zou dat toch kunnen komen? We weten allemaal het antwoord. Minister van der Wal (VVD) is als een brave consigliere in de waarste maffia hiërarchie ontmaskert met haar illegale versoepeling voor stikstofregels voor Schiphol. Symptomatisch voor 13 jaar neo-liberaal beleid inzake luchtvaart beleid dat grondwetsrechten schendt. Een verhulde apartheidsstaat geschapen tussen de groep die belastingplichtig mee betalen aan hun eigen verkorting van levensjaren en zij die er joelend overheen vliegen.

  PG&E, Du Pont … Schiphol, KLM. Economische zuilen zonder scrupules. Allen verbonden door één gemeenschappelijke deler: de consument bedienen ten koste van hun eigen welzijn, gezondheid en levensjaren. Nederland moet geen 51ste staat van Amerika worden.

  29
 4. Jan Barteld

  Schiphol is een terroristische organisatie die een voortdurende aanslag pleegt op de levens van Nederlandse medemensen. Het ministerie van Defensie het ministerie van Justitie moeten ingrijpen, eventueel op aandringen van Brussel…Hoe komt het dat dit niet in de NOS nieuwsberichten op tv komt ?

  28
 5. Rob

  Asociale bende is het de hele luchtvaart.
  Schijt aan omgeving en samenleving.
  Wordt er elke keer weer misselijk van

  35
 6. Rich

  Schiphol mag in Nederland doen wat het wilhele luchtvaart trouwens
  Beschermd door de overheid die alles goed vindt wat ze doen en helpt de wet te overtreden schijt aan de burgers

  40
 7. Erik H.

  Luchthaven Lelystad is ook gebouwd en nog niet in gebruik, dus wie weet is Schiphol toch stommer dan de bekende Ezel, die stoot zich geen 2e keer aan een zelfde steen.

  20

Geef een reactie

Translate