Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Schiphol stort ‘per abuis’ PFAS-afval als schone grond in Lisse

Grondbank Lisse

De grondbank in Lisse (foto: Grondbalans)

4.8
(175)

Ernstig met PFAS verontreinigde grond die overbleef na het groot onderhoud van de Zwanenburgbaan is vorig jaar ‘per ongeluk’ aangeboden als schone grond bij een bedrijf in Lisse. Pas twee maanden later werd ontdekt dat het gruwelijk was misgegaan.

Deel op XDeel op Linkedin

Het ernstige incident toont maar weer eens aan hoe onzorgvuldig de Schiphol Groep omgaat met de honderdduizenden tonnen aan gifgrond die overal op en rond het vliegveld vrijkomen.

De ‘vergissing’ kwam aan het licht bij een wettelijk verplichte saneringsevaluatie die na afloop van de werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan werd opgesteld door ingenieursbureau Terrascan. Er blijkt twintig ton zwaar vervuilde gifgrond afgevoerd te zijn naar een nietsvermoedende grondbank in het Zuidhollandse Lisse.

Die grondbank in Lisse is gedeeld eigendom van de besloten vennootschap Otte Lisse en de firma Grondbalans, het bedrijf dat alle grondstromen op en rond Schiphol beheert. In de evaluatie wordt de laatste firma echter buiten beeld gehouden.

Pas twee maanden later ontdekt
De gifgrond ligt al twee maanden onbeschermd (want ‘schoon’) te verstoffen in Lisse als de fout wordt ontdekt. Vervolgens gaat men er vanuit dat de hele PFAS-partij er nog aanwezig is. Te controleren valt dat niet meer. Het gronddepot afficheert zichzelf via een website als leverancier van ‘hoogwaardige grondproducten, zoals tuinaarde en aanvulgrond’.

In Lisse is de sterk verontreinigde Schiphol-grond vermengd met 1200 ton schone grond. Een maand later is die hele partij ter verwerking aangeboden bij Afvalzorg Nauerna in Assendelft.

Eind goed, al goed, zou de nietsvermoedende omstander kunnen denken. Maar niets is minder waar. Door de vermenging van 20 ton gifgrond in 1200 ton schone grond is de concentratie van het PFAS fors verlaagd en waarschijnlijk onder de drempel gekomen voor hergebruik, zonder enige belemmering.

Vermenging strikt verboden
Het gevolg is dan dat de PFAS alsnog in het milieu terechtkomt. Om dit soort praktijken te voorkomen, is vermenging bij wet strikt verboden. Omdat PFAS-verbindingen niet afbreken in de natuur, wordt het gif op deze manier alleen maar verder verspreid.

De cijfers uit de evaluatie geven verdere reden tot twijfel. Als er 20 ton gifgrond vermengd is geraakt met 1200 ton schone grond, dan gaat het om in totaal 1220 ton. Maar naar Nauerna is volgens de rapportage 1123 ton afgevoerd. Hier mist zo’n 100 ton grond. De conclusie als zou er geen gifgrond elders zijn beland, is aan de hand van deze cijfers lastig hard te maken.

Burgers zouden mogen verwachten dat de omgevingsdienst stevig optreedt. Maar niets van dat alles. In het registratiesysteem maakt ONKZG zelfs geen enkele melding van de ‘vergissing’. Evenmin is er iets te vinden van een waarschuwing richting Schiphol of een handhavingsmaatregel. Normaal gesproken wordt van ieder rapport een samenvatting opgenomen.

Weer wegkijken
Het structureel wegkijken van ODNZKG geeft Schiphol geen enkele motivatie om zorgvuldiger om te gaan met de gevaarlijke verontreinigingen. Er wordt door Schiphol zoveel grond uitgereden dat het niet de vraag is of er een volgende ‘vergissing’ wordt gemaakt, maar slechts wanneer. Schiphol komt er ook nu weer mee weg – er volgt geen enkele boete, waarschuwing of welke actie dan ook vanuit de omgevingsdienst.

Dat is ronduit zorgelijk. Schiphol en uitvoerder Grondbalans hebben kennelijk geen waterdicht systeem om zorgvuldig en veilig met de PFAS-gifgrond om te gaan. En de omgevingsdienst toont geen enkele bereidheid om toezicht te houden en te handhaven. Dat is een levensgevaarlijke combinatie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 175

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Rich

  Schiphol per abuis jaja wie geloofd Schiphol nog

 2. M.Pool

  Geen vrachtwagen grond de Haarlemmermeer uit.
  Kan de provincie dat regelen?
  En kunnen we van de Omgevingsdienst afkomen? De provincie zou een onafhankelijke dienst kunnen oprichten.

  11
 3. Jan Barteld

  Moet binnenkomende grond niet door Otte eerst getest worden op chemische inhoud zoals Pfas ? Otte maakt zich door haar nalatigheid toch strafbaar ? Daarenboven Het is toch ook nog eens alom bekend dat Schiphol door en door onbetrouwbaar is ?

  15
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Zover wij het kunnen beoordelen is dit bedrijf vooral slachtoffer van Schiphol. De grond werd aangeboden als ‘schoon’.

   5
   • Dimitri

    Otte Lisse is gecertificeerd om partijen voor schone grond samen te stellen volgens de beoordelingsrichtlijn BRL 9335-4. Afnemers van de grond kunnen er hierdoor altijd van uit gaan dat de geleverde grond aan de juiste milieukundige eisen voldoet.

    Voor het samenvoegen van indicatief gekeurde, klasse AW, wonen en industrie is Otte Lisse gecertificeerd volgens de beoordelingsrichtlijn BRL 9335-1.

    Tevens is Otte Lisse continu bezig met het voorkomen van zowel materiële- als milieuschade.

    Otte Lisse is in het bezit van het Veiligheids Certificaat Aannemers –V.C.A*.

    Dit is te vinden op hun website, dus de kennis is er.

    2
 4. Jan Barteld

  De overheden blijken hier keer op keer niet in staat om onze Nederlandse wetten te handhaven en zijn door en door corrupt/verrot waar het gaat om de bescherming van burger, dier en plant tegen illegale gifverspreiding door machtige organisaties. Een externe controlerende toezichthouder waarin ook leden van Schipholwatch of Milieudefensie meekijken is hier nodig om ons tegen de overheden te beschermen. Kan dit niet via de rechter en de media worden afgedwongen ?

  12
 5. B. van Marlen

  De Omgevingsdiensten lijken inderdaad tandenloos en ingekapseld door de grote belangen! Of hebben we hier te maken met ‘een beetje dom’ gedrag (vrij naar H.M. Maxima)? Hoe het ook zij, het klopt natuurlijk totaal niet.

  7
 6. Geert

  Dit is nou wat men noemt “Ecocide” en is een veel omvattend begrip.
  Als je de historie van Schiphol terug kijkt dan barst het van de vergissingen,misleidingen,”Per Ongeluk” enz. en kontrolerende instanties die min of meer hetzelfde doen.
  In dit geval is de Ecocide , ernstige schade aan de natuur,wijdverspreid en langdurig.Dit is land en waterverontreiniging.Dit gaat in een Wetgeving voor al die mensen die er van af wisten behoorlijke zware straffen opleveren.Maar snel die Wet afmaken en invoeren met terugwerkende kracht voor dit scrupuleus handelen.

  15
 7. Tom

  Niet netjes dat jullie de naam van Otte bekend maken. Zij hebben er niets mee te maken uiteindelijk, maar zijn wel de dupe. Zo netjes zijn, als de foto verwijderd wordt

  4
 8. Eef

  Hoeveel ton PFAS grond is er onlangs op deze manier “verdund” op de voormalige opslag aan de Aalsmeerderweg in Rozenburg/Rijsenhout ?
  Ik vermoed minstens het honderdvoudige van de 20 ton die onze gewetenloze buurman Luchthaven Schiphol in Lisse heeft proberen te verdonkeremanen …

  25
 9. Hannes

  Van hun site:

  De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is de omgevingsdienst voor het gebied rond het Noordzeekanaal. Dat doen we voor 8 gemeenten en 3 provincies. Onze belangrijkste taak is het leefbaar houden van dit gebied. Wij verlenen vergunningen en zien erop toe dat bedrijven hun wettelijke verplichtingen nakomen op het gebied van milieu, bodem en bouw.”

  Wat klopt er niet? 😉

  18
  • Ruud Ravenhorst

   En omdat de ODNZKG chronisch niet voldoen aan hun eigen wettelijke verplichting om te handhaven op het gebied van milieu, bodem en bouw, moeten ze hoognodig vervolgd worden wegens het chronisch en langdurig niet nakomen van hun wettelijke verplichtingen.
   En dan nog gek opkijken als er mensen zijn die geen vertrouwen meer in de overheid hebben…

   2
 10. A.den Draak.

  Grondbalans moet juist wel in beeld ! In heel Nederland worden van deze praktijken uitgehaald . In Heemstede heeft een gelijksoortig bedrijf asbesthoudende baggerspecie gedumpt ( 2012/2013 ).
  De overheid trekt zijn handen er van af.

  23
 11. M

  ook zo’n leuke, is heel erg in bij aannemers etc, dan hoef je niets af te voeren maar kan je verontreinigde grond weer gewoon terugplaatsen. Dit wordt ook saneren genoemd… Is overigens oude regelgeving van voor de Omgevingswet.

  “De werkzaamheden in verontreinigde bodem betroffen functionele ontgravingen, waarbij de grond tijdelijk werd uitgeplaatst.”

  13
 12. M

  Ik ‘zit’ in de bodemwereld en ben bang dat dit soort praktijken heel vaak gebeuren :/

  4
 13. A

  Het bedrijf Otte Lisse, gevestigd in de gemeente Lisse in de Provincie Zuid Holland. Valt waarschijnlijk niet onder het werkgebied van ODNZKG maar onder de ODWH die verantwoordelijk is voor west Holland en wat er gebeurt in de gemeente Lisse . Mogelijk hier nog een navragen?
  https://www.odwh.nl/contact/
  Schandalig dat dit gebeurt !

  29

Geef een reactie

Translate