Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Participatie

Milieudienst en overlegorgaan weigeren presentatie onderzoek omwonenden

RTHA

foto: RTHA

4.7
(128)

Bewonersvereniging BTV-Rotterdam heeft een groot onderzoek gedaan naar de overlast van het vliegverkeer. Nu de resultaten beschikbaar zijn, zegt omgevingsdienst DCMR geen behoefte te hebben aan een nadere toelichting.

Deel op XDeel op Linkedin

Ook de kersverse voorzitter Monique List-de Roos van het regionaal vliegveldoverleg CRO-Rotterdam weigert een presentatie van de resultaten.

Dit blijkt uit een persbericht dat BTV gisteren verspreidde. De vereniging is wél welkom om de onderzoeksresultaten te presenteren bij Provinciale Staten in Zuid-Holland én in de gemeenteraad van Rotterdam.

Want die resultaten liegen er niet om. Uit de antwoorden op de enquête onder 1615 huishoudens wordt duidelijk dat maar liefst 96 procent het vliegveld niet vertrouwt. Dat is een schrijnend contrast met eigen cijfers van Rotterdam Airport (RTHA) dat openlijk pocht met een buren-beoordeling van 8,1 op een schaal van 1 tot 10.

Parallelle realiteiten
Het lijken twee parallelle realiteiten, die van het vliegveld en die van omwonenden, temeer daar geen van de ondervraagden in het BTV-onderzoek aangeeft ooit een bijdrage te hebben geleverd aan het burenonderzoek van RTHA.

Slechts de helft van de mensen die zeggen overlast te ervaren, doet er melding van bij DCMR. In Rotterdam is de onafhankelijke omgevingsdienst belast met het inventariseren van de meldingen, rond Schiphol is dat gewoon het vliegveld zelf – in de vorm van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Desondanks explodeerde het aantal meldingen in 2023 naar 160.000. Een jaar eerder waren dat er nog ‘maar’ 100.000. Het is een ongekend hoog aantal klachten over één bedrijf dat qua economisch belang en werkgelegenheid niet veel verder reikt dat twee flinke supermarkten.

Werkgroep tandeloos
Enkele jaren geleden – toen het aantal overlastmeldingen opliep naar 36.000 per jaar – stelden de Provincie Zuid-Holland en de CRO een werkgroep in die de overlast van het vliegverkeer moest terugdringen. In die werkgroep bleek later plek voor slechts één bewoner. Het is overduidelijk dat de werkgroep niets heeft bereikt, gezien de ruime verviervoudiging van het aantal meldingen.

Met dit resultaat heeft de werkgroep in ieder geval niet beantwoord aan de eisen uit de politiek. Provinciale Staten stelde destijds bij meerderheid van stemmen dat de overlast moest worden teruggedrongen. Een verviervoudiging past niet binnen die opdracht.

De snelle stijging van het aantal meldingen is des te opmerkelijker nu uit het BTV-onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die overlast ondervindt nooit een melding maakt bij de instanties. Omgekeerd betekent dit dat bij consequent melden door iedere ondervraagde het aantal meldingen zelfs zou verdubbelen tot 320.000 in 2023.

‘Melden heeft geen zin’
Van de mensen die nooit (meer) een melding van de overlast maken, denkt liefst tweederde dat het toch geen zin heeft. Andere redenen om er vanaf te zien is dat het melden teveel tijd kost, de website van DCMR kampt met storingen, het proces te ingewikkeld is of dat men zich snel voelt weggezet als ‘veelmelder’.

Veertig procent van de mensen die wél blijven melden maakt zich vooral zorgen over de negatieve effecten van het vliegverkeer voor mens en milieu. Anderen melden vooral omdat zij bang zijn dat het openbaar bestuur de indruk krijgt dat het wel meevalt met de overlast als zij stoppen met melden of vinden het de enige manier om een signaal af te geven.

Uit het BTV-onderzoek blijkt ook dat omwonenden zich grote zorgen maken over de negatieve effecten van het vliegverkeer. Zo’n 90 procent vreest voor de eigen gezondheid én voor het klimaat.

Wachten beu
Al drie jaar geleden kondigde DCMR via een persbericht aan een onderzoek te starten naar de redenen waarom mensen wel of geen vliegtuigoverlast melden. Dat onderzoek is er nooit gekomen en staat nog steeds niet in de planning van de omgevingsdienst.

BTV was het wachten beu en startte daarom uit arren moede het eigen onderzoek, waarvan de resultaten nu niet gepresenteerd mogen worden bij de omgevingsdienst en de CRO, maar wél in de gemeenteraad van Rotterdam en in Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 128

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Jan Barteld

  Geweldig, een opwelling van democratie in dit land waar bv’s en nv’s en bedrijfslobby’s het voor het zeggen hebben in een continent waar tractorbestuurders hun wil opleggen aan politici zonder ruggegraat die geen respect hebben voor de schepping en voor het nageslacht. Geef de strijd tegen de overheden die ons en de natuur met hun gedrag vernietigen nooit op !

  13
 2. Bert

  Het is schrijnend!
  Realiteit is dat onderzoeken waarvan de uitkomsten niet bevallen in de kast of zelfs in de prullenbak belanden. Is het niet eens willen lezen van de onderzoeksresultaten de nieuwe norm? Schrijnend! En over schrijnend gesproken: ik kan me nog een onderzoek uit 2017 herinneren. Breed gedragen onderzoek onder veel mensen in grote regio rond rtha.. Conclusie super duidelijk: geen draagvlak voor uitbreiding van rtha. Hup de prullenbak in. Onderzoek werd uitgevoerd door ene meneer Schrijnen. What’s in a name…..

  15
 3. rrustema

  Als een ingenieur de opdracht zou krijgen om zoveel mogelijk mensen tot last te zijn, wat voor constructie zou die dan verzinnen? Waarschijnlijk zal het sterk lijken op een vliegveld met veel vliegtuigen.

  26
 4. Maaike

  Eigenlijk ben ik wel eens benieuwd of Follow the Money geen interessante dingen naar boven krijgt als die zich eens storten in het luchtvaartdossier, want het riekt meer en meer naar “belangenverstrengeling”.

  35
 5. Hans van Willenswaard

  Shocking!

  15
 6. Thomas

  Weer een geweldige actie die pijhnlijk duidelijk maakt dat 16-hoven in hun eigen bubbel leeft en daarin met al dan niet verzonnen gegevens probeert de opinie/beleidsmakers te beinvloeden. De reactie van de DCMR bevestigd wat mij betreft het vermoeden dat hun ‘onafhankelijkheid’ op zijn best een schijn-onafhankelijkheid is. Uit alles blijkt dat ze gewoon acteren als verlengstuk van deze megalomane, mens en milieuverwoestende industrie. Heel mooi dat gemeente Rotterdam en de Provincie wel open staan voor deze informatie. Nu nog fingers crossed dat het niet bij aanhoren blijft. Het wordt hoog tijd dat hier wordt ingegegrepen.

  40

Geef een reactie

Translate