Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

PFAS-schandaal Schiphol dijt uit: gif zat niet alleen in blusschuim

gifopslag

Een van de vele gifdepots op Schiphol (foto: ODNZKG)

4.7
(236)

De PFAS-verontreiniging op en rond Schiphol is nog veel ernstiger dan eerder al werd gedacht. Het gif blijkt niet alleen in blusschuim te zijn toegepast maar ook in een reeks van andere producten die op het vliegveld werden gebruikt. Steeds meer grond blijkt besmet.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een lange reeks nieuwe documenten die werden vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid.

Dat het gaat om enorme hoeveelheden gifgrond blijkt onder meer uit een brief die Schiphol op 10 juli 2019 stuurde aan het ministerie van Infrastructuur (I&W). Daarin stelt de directie dat er op dat moment 200.000 kubieke meter – dat zijn zo’n 200 gemeentelijke zwembaden vol – opgeslagen ligt op het terrein, maar dat er naar verwachting op korte termijn nog eens 800 zwembaden bijkomen.

Schiphol smeekt in die brief om mogelijkheden om de gifgrond elders kwijt te kunnen. “Het wordt steeds moeilijker om binnen het Schiphol-terrein nog ruimte te vinden voor het bouwen van extra opslagfaciliteiten”, aldus het schrijven. “Bovendien bestaat hiertegen veel bezwaar van omwonenden. De capaciteit wordt steeds nijpender.”

Kosten lopen razendsnel op
Eind 2018 had Schiphol 33 miljoen euro gereserveerd voor het opslaan en de toekomstige sanering van de gifgrond. “Eind 2019 zal dit gestegen zijn naar 50 miljoen euro.” Als het ministerie niet over de brug komt, gaan die kosten vanaf 2020 “zeer sterk” toenemen, zo jammert het vliegveld.

De enorme hoeveelheden grond waarmee Schiphol danig in zijn maag zit, vormen slechts het topje van een ijsberg. Het gaat immers alleen nog maar om grond die vrijkomt bij de talrijke werkzaamheden op het luchthaventerrein. Maar ook grote delen van de grond die niet worden uitgegraven, zijn verontreinigd met het nauwelijks afbreekbare vergif. Dat kan zomaar een veelvoud zijn van de nu vrijkomende gifgronden.

Tot voor kort werd aangenomen dat de PFAS-vervuiling was ontstaan als gevolg van het reguliere gebruik van blusschuim en als gevolg van een bedrijfsongeval met PFAS-houdend blusschuim in een KLM-loods. Uit de nieuwe documenten blijkt dat op veel meer plekken gewerkt is met PFAS-houdende materialen.

Niet alleen in het blusschuim
“PFAS werd niet alleen gebruikt in brandblusmiddelen, maar in een veelheid aan producten. Verspreiding in lage concentraties kan dan ook plaats hebben via verschillende routes: lozing van een product in de bodem op het oppervlaktewater, via luchtemissie of via verwering van producten”, zo staat te lezen in een beslisnota die destijds werd toegevoegd aan antwoorden op vragen van Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. Dergelijke nota’s worden tegenwoordig vaak al vrijgegeven samen met de antwoorden, maar in 2018 was dat nog niet het geval.

Schiphol lobbyde zich destijds een ongeluk om toestemming te krijgen de gifgrond uit te rijden naar andere locaties. Op het eigen terrein was er geen plek meer en in de rest van Haarlemmermeer bestond ook slechts “een beperkte grondvraag”, zo blijkt uit de brief die Schiphol in 2019 aan I&W verstuurde. Het vliegveld eist dan ook van het ministerie dat landelijke normen worden vastgesteld zodat de probleemgrond ook (ver) buiten de regio kan worden gedumpt.

Het elders dumpen stuit op steeds meer verzet bij andere overheden, omdat de risico’s van PFAS steeds duidelijker worden en de ‘veilige’ normen in de loop der jaren steeds strenger worden gesteld. Het RIVM waarschuwt voor de uitrij-praktijken, zo blijkt uit een verslag van een overleg tussen het ministerie en het instituut voor volksgezondheid. “Landelijke normen mogen geen aanleiding vormen om PFAS-houdende grond te verplaatsen naar gebieden waar niet of nauwelijks PFAS in de bodem voorkomen.”

Gifgrond richting buurgemeenten
Inmiddels – jaren nadat deze documenten zijn opgesteld – is duidelijk geworden dat de gifgrond van Schiphol wél is verplaatst naar de regio en dat op die plekken inmiddels ook sprake is van PFAS-vervuiling. Eerder schreven we al over het Groene Schip in Spaarnwoude, waar met de grond een uitzichtsheuvel is gebouwd, nota bene vlak naast een voedselbos. Ook is er vervuilde grond terechtgekomen in natuurpark Nauerna in Assendelft. Dat park is inmiddels wegens gezondheidsrisico’s hermetisch afgesloten voor het publiek.

Pikant is dat Schiphol dichterbij huis het plan had opgevat een terp te bouwen voor vliegtuigspotters. Daar zouden de grootste fans van het vliegveld met hun telelens een goed zicht krijgen op de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Een terp gebouwd van grond met gif dat nooit meer verdwijnt uit de natuur en zich ophoopt in het lichaam van mensen en dieren. Voor zover bekend is het er nooit van gekomen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 236

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Tim

  Waarom pakt de media dit niet op? Niets over op NOS Journaal of Algemeen Dagblad.

  24
 2. B. van Marlen

  Tsja, wat moet je met al die vervuilde grond? Een nuttige bestemming zou wellicht kunnen zijn het gratis ophogen van de tuinen van Schiphol-KLM-etc-CEOs, piloten (ook woonachtig in België), en Nederlandse aandeelhouders, en houders van een Flying Blue-pas. Ik denk ook donatie ervan aan de Kennemer Golfclub, t.b.v. het de volgende KLM-open tournooi. Een ‘win-win’ situatie, toch? Of zie ik dat verkeerd?

  26
 3. Wilfried

  Wat er ineens bij mij naar boven komt: zullen alle Schipholminded mensen en partijen n.a.v. deze inmiddels vele met de neus op de feiten drukkende artikelen, zich al deze gerapporteerde misstanden niet vreselijk zouden moeten aantrekken? En zoiets hebben van: ‘zo kan het idd niet verder’. ‘En al gaan we wel verder op de manier van ‘business as usual’ dan vallen we uiteindelijk toch wel door de mand met waarschijnlijk hoge straffen en andere verregaande consequenties’. Of laat hun geweten en gezond verstand hen toch blijvend in de steek?

  26
  • Mike

   De reactie van Schipholminded mensen : “Na mij de zondvloed. Ik ga mijn ‘plezier’ niet minderen of opgeven voor een paar van die groene wuppies”.
   Ik denk dat het probleem met PFxx is, dat het niet zichtbaar is ; net als met Asbest of zwartbakken (na vliegreis) in de zon.
   Pas als men met kanker in het ziekenhuis ligt, dringt het door of wordt er een link gelegd.
   Met de zon is er dan wel enige duidelijkheid, maar wie weet hoe en wanneer hij/zij in aanraking is gekomen met PFxx.
   Helemaal gezien het feit dat nog steeds niemand optreedt in de omgeving van Schiphol. Dit terwijl rondpom Chemours alles onder een vergrootglas ligt.

   14
 4. Wim Kleist

  Wordt tijd dat de omliggende gemeenten hier eindelijk eens tegen opkomen en hun verantwoordelijkheid voor de bewoners nemen!

  25
 5. Tom van Spanje

  Ik heb ook mijn bedenkingen over de directie van Staatsbosbeheer die het Groene Schip destijds heeft gefaciliteerd. Hoeveel geld zal er geschoven zijn en naar wie ? Staatsbosbeheer is al decennia financieel uitgekleed en moet regelmatig het publiek vragen geld te doneren voor bijvoorbeeld restauratie en onderhoud aan landgoed Elswout.
  Ook het opslokken van de gemeente Spaarnwoude door gemeente Haarlemmermeer stinkt.
  Een onderzoeksjournalist zou deze dossiers eens moeten doorspitten !

  19
 6. Bastiaan

  Als het om klei grond gaat en helemaal als het om oude zeeklei gaat dan wordt dat gebruikt voor dijkversterking. Dan mogen we ons terecht zorgen maken want IenW heeft al eerder vervuilde grond gebruikt voor dijkversterking.

  26
 7. Erik H

  Zoals door u gemeld kan je de grond minder schadelijk maken door het min. te verwarmen tot 8000 gr. er duur dus doet Schiphol nooit.
  Maar gelukkig is er een veel goedkopere manier waar recent een vergunning voor is aangevraagd nl. laten uitdampen en mengen met minder vuile grond, dit gaat plaatsvinden op een terrein ten westen van de 2000 el weg.
  En met gemiddeld de meeste wind vanuit het westen komt dit direct richting Badhoevedorp, de sportvelden op de Veldpost en de nieuwbouw wijk QuatreBras, maar gelukkig hebben alle huiskopers daar een “niet klaag verklaring” getekend.
  Heel veel suc6 en misschien een beetje gezondheid. 🙁

  28
 8. Musje

  Elk artikel dat SW de laatste weken plaatst (en ze lijken elkaar steeds sneller op te volgen) maakt me zowel blij als onnoemlijk verdrietig.

  – Verdrietig omdat er zo veel meer ellende blijkt te zijn ivm schiphol dan ik al dacht. Dit artikel ook weer. Geluidsoverlast is dramatisch natuurlijk, en is ook zeker gezondheidsbedreigend. Maar wat me nog veel dieper raakt is al dat gif dat de natuur, de dieren, onze aarde kapotmaakt. De mens is hier slechts te gast, en als wij niet goed voor de aarde zorgen, zal de aarde ook niet veel langer meer voor ons kunnen zorgen 😞

  -En toch maken de artikelen me ook blij. Of in elk geval een klein beetje hoopvol. Omdat het voelt alsof er eindelijk iets lijkt te gaat gebeuren. Er is een verandering onderweg, misschien komt het later dan we zouden willen, maar we zijn op weg om de juiste personen wakker te schudden. Om Schiphol eindelijk te ontmaskeren als de leugenaars die ze zijn, om ze ter verantwoording te roepen, en om ze eens echt te laten opdraaien voor alle milieukosten en slachtoffers die ze maken en gemaakt hebben. Beetje bij beetje wordt de beerput verder opengetrokken, en komt de waarheid boven tafel. Ga zo door SW!

  71
 9. Rich

  En de grond buiten Schiphol die ze vervuilen hoe wordt die opgeruimd en de mensen die daar van ziek worden horen ze ook aan ziekte kosten bij te dragen toch

  28
 10. Hans

  Met deze informatie wordt opnieuw duidelijk dat Schiphol de lasten zoveel mogelijk spreidt, en er zelf niet voor wil opdraaien. Ambtenaren faciliteren dit ook nog conform waarschijnlijk opgerekte regels en aangepaste besluiten. Bevolking wordt opzettelijk ziek gemaakt zonder dat iemand de verantwoordelijkheid neemt om in te grijpen dan wel dit stop te zetten. Heel goed dat SW hiermee komt!

  66

Geef een reactie

Translate