Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Doe mee aan de fijnstofcheck van Urgenda!

Plataanschors verzamelen

Het verzamelen van stukjes schors van de plataan (foto via Youtube)

(leestijd circa 2 minuten)
4.8
(69)

Milieuorganisatie Urgenda vraagt mensen stukjes schors van platanen op te sturen. Daarmee kan worden bepaald hoeveel ultrafijnstof in de omgeving van de boom is uitgestoten en hoe ongezond de situatie ter plaatse is. Het vliegverkeer van en naar Schiphol is een belangrijke bron van ultrafijnstof.

Deel op XDeel op Linkedin

Urgenda vraagt mensen in heel Nederland om de stukken boomschors op te sturen, SchipholWatch vraagt vooral mensen in de regio rond vliegvelden deel te nemen aan de actie om een goed beeld te krijgen van de ernst van de situatie.

Platanen nemen de hele winter ultrafijnstof op in hun schors. Als deze bomen in de lente beginnen te vervellen, kunnen specialisten de schors analyseren en de hoeveelheden fijnstof vaststellen. Ultrafijnstof is schadelijk voor de gezondheid: er zijn steeds meer aanwijzingen dat langdurige blootstelling nadelig is voor het hart- en vaatstelsel.

Platanen vervellen ieder voorjaar (foto: Alexandra_Koch via Pixabay)

Het gaat hier om een project in het kader van burgerwetenschap. De informatie die eruit voortkomt kan door beleidsmakers worden meegenomen in beslissingen over de toekomst van grote vervuilers als Schiphol, Tata Steel of over het al dan niet verbreden van snelwegen.

Rondom Schiphol
Rond Schiphol staan veel platanen, bij voorbeeld in het Amsterdamse bos. De boom is herkenbaar aan de gevlekte stam als gevolg van het vervellen. Deelnemers wordt gevraagd het loszittende vel in een diepvrieszakje op te sturen aan Urgenda.

Urgenda sorteert vervolgens alle monsters en stuur deze door naar een laboratorium in Frankrijk. In oktober of november van dit jaar volgen dan de resultaten. Een vergelijkbaar project is uitgevoerd in Parijs door bewoners die wilden weten hoe het gesteld is met de uitstoot van ultrafijnstof in hun buurten.

De stukjes schors kunnen tot uiterlijk 1 juni aanstaande worden opgestuurd. Op dit moment zijn de bomen al aan het vervellen. Van ieder monster noteert de verzamelaar een aantal parameters, zoals de gps-locatie.

Lees aub het stappenplan
Urgenda heeft op de eigen site een stappenplan gepubliceerd waarmee u op wetenschappelijk verantwoorde wijze de monsters kunt verzamelen. Op Youtube is een (Franstalig) filmpje te zien over de actie in Parijs.

De methode om de schors te analyseren is in de afgelopen jaar steeds verder verfijnd. De onderzoekers analyseren metaaldeeltjes in het fijnstof dat op de schors is afgezet met magnetische en chemische technieken. Zo kunnen ze achterhalen op welke locaties veel fijnstof wordt afgezet (en dus in de lucht hangt). Ze kunnen zelfs bepalen wat de herkomst is van het fijnstof, bij voorbeeld luchtvaart of wegverkeer.

Deze wijze van analyseren is een doorbraak in het onderzoek naar (ultra-)fijnstof omdat eerdere methoden zeer arbeidsintensief en duur waren. Met de Franse techniek kan op grote schaal een beeld worden verkregen van de verspreiding van fijnstof over ons land.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 69

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Amstelvener 50+ jaar

    TNO heeft een uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan, zeer kompleet en professioneel, chapeau voor de onderzoekers!
    kopieer deze URL aub naar uw browser:

    https://www.tno.nl/media/4483/lucht_onderzoek_schiphol_tijdschrift_lucht_6_2014_pag_8_11.pdf

    Echt de moeite waard om te lezen. Kijk ook eens naar het diagram van de uitstoot!

    3
  2. DG

    Hiermee kun je in Amsterdam platanen detecteren : https://maps.amsterdam.nl/bomen/

    5
  3. STAR

    Ik ga op zoek naar een plataan onder de startbaan, heb geen smartphone maar kan de gps locatie eenvoudig vinden in google maps. Staan er nergens rondom Schiphol meetpunten om de luchtkwaliteit te meten? Ja, er zijn meetpunten door heel Nederland maar er staat hier rond Schiphol bijna iedere dag dat de luchtkwaliteit “good” is (vandaag “moderate”). Zijn deze metingen betrouwbaar? Die meten misschien alléén het fijnstof en niet alle zéér zorgwekkende gifstoffen welke vliegtuigen dagelijks met megatonnen tegelijk over ons uitstorten —> https://www.iqair.com/netherlands/north-holland/oude-meer/oude-meer-aalsmeerderdijk

    7
  4. Goede actie

    Geweldige actie van Urgenda: meten is weten.
    Ik denk dat we heel erg schrikken van de uitkomst.
    Wij verzamelen schors van de platanen op de Van Heenvlietlaan in Buitenveldert.

    10

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate