Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Grote vraagtekens bij eigen PFAS-installatie Schiphol

Nauerna afgesloten

Park Nauerna afgesloten wegens vermeende gifstort (foto: Anna de Groot via SP Noord-Holland)

4.9
(106)

Eind vorig jaar meldde minister Mark Harbers (VVD, Infrastructuur) aan de Tweede Kamer dat Schiphol een eigen reinigingsinstallatie bouwt voor de bergen PFAS-gifgrond op het vliegveld. Dat is opmerkelijk, want de techniek om PFAS te reinigen is nauwelijks uit de laboratoriumfase.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit de recente ‘Literatuurstudie verbranding PFAS‘ in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) naar aanleiding van het PFAS-schandaal in België.

Uit het rapport blijkt dat de sanering van PFAS-verontreiniging grotendeels in de kinderschoenen staat. Er is nauwelijks ervaring met grootschalige PFAS-sanering en uit de experimenten blijkt dat er grote risico’s kleven aan onzorgvuldige of onvolledige sanering.

Het proces om de vervuilde grond schoon te krijgen kost veel energie en kent allerlei valkuilen. Zo moet de grond worden verhit tot wel 1400 graden Celsius en is intensieve nabehandeling nodig van de gassen die daarbij vrijkomen.

Giftige gassen
Wordt het proces niet netjes uitgevoerd, dan bestaat er grote kans dat het PFAS slechts gedeeltelijk wordt afgebroken en dat kleinere – potentieel nog gevaarlijker – moleculen en giftige gassen vrijkomen.

Zo blijkt uit de experimenten dat er sowieso waterstoffluoride vrijkomt, een agressief corrosief gas dat nabehandeling vereist. Bijkomend probleem is dat de hoge temperaturen in de processen gepaard gaan met de uitstoot van grote hoeveelheden CO2 – een van de belangrijkste aanjagers van gevaarlijke klimaatverandering.

Om zeker te zijn van een goede verwerking, dienen alle reststoffen (as, deeltjesvormige uitstoot en vluchtige stoffen) continu te worden geanalyseerd en moet het proces zonodig worden bijgestuurd.

Al met al gaat het om een zeer complex proces met veel open eindjes, vraagtekens en onzekerheden. Toepassing van de techniek vindt nog niet op enige schaal plaats.

Laboratoriumexperimenten
Het is dan ook zeer opmerkelijk dat een bedrijf als Schiphol via de minister laat weten aan de Tweede Kamer dit proces op eigen grond en onder eigen toezicht op te starten, terwijl de wetenschap niet veel verder is gekomen dan kleinschalige pilotprojecten en laboratoriumexperimenten.

Eerder al meldden we dat Schiphol duizenden Olympische zwembaden gevuld met gifgrond kwijt moet zien te raken. Die worden nu gedumpt in gefingeerde ‘natuurparken’ die vanwege veiligheidsproblemen ook deels weer worden afgesloten voor het publiek.

Een installatie die dergelijke hoeveelheden gifgrond kan saneren bestaat nog helemaal niet, is extreem duur in het gebruik, stoot veel CO2 uit en geeft grote risico’s op onvolledige verwerking waardoor nog schadelijker stoffen kunnen vrijkomen. Hoe gaat een exploitant van vliegvelden verantwoord om met zo’n delicaat en specialistisch proces?

Nauwelijks aandacht
In ons land wordt niet zo zwaar getild aan de grootschalige PFAS-vervuiling op en rond Schiphol. Hoewel de omgevingsdiensten PFOS-concentraties ontdekten die ruim honderd keer boven de norm liggen, worden tot op heden geen maatregelen genomen tegen vervuiler Schiphol.

Integendeel, op verzoek van Schiphol worden de normen versoepeld en onderhandelt de gemeente Haarlemmermeer met buurgemeenten om overal soepeler normen te introduceren zodat de gifgrond van het vliegveld ook daar kan worden gedumpt.

Het zou goed zijn als de minister nog eens wat meer uitleg geeft over de plannen van Schiphol voor de eigen PFAS-verwijderingsinstallatie. De studie van de Vlaamse autoriteiten geeft weinig vertrouwen in een goede afloop en dus op het voortbestaan van de gevaarlijke verontreinigingen met ‘forever chemicals’.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 106

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ad

  Ik citeer de vraag: “Hoe gaat een exploitant van vliegvelden verantwoord om met zo’n delicaat en specialistisch PFAS reinigingsproces?”
  Mijn vraag: “Wie kan hier op basis van het ervaringen met dit vliegveld uit het verleden enig vertrouwen in stellen?” Mijn antwoord: Niet het Nederlandse volk, maar wel onze eigen greenwashers en niet-handhavers, daarbij zo geweldig geholpen door hele reeksen VVD regenten.

  4
 2. Geert

  Schiphol heeft door de jaren heen al zoveel gelogen en beloften niet nagekomen dat alles wat ze ondernemen nu totaal onbetrouwbaar overkomt.
  Dat de Overheid op dit gebied achter hun staat maakt de zaak nog verdachter want in het verleden is wel gebleken dat deze niet vies is van het verdraaien of “weglakken”van de waarheid.

  6
 3. Rekel

  Zie hier: De slager die zijn eigen vlees keurt?!

  3
 4. Haes

  @thomas: behoorlijk confronterende vergelijking maar feitelijk juist! Onwettig, misdadig, geweldadig. Geen onbekend terrein voor onze overheid: groningen, hoogovens, toeslagen…
  En dan bij de onvermijdelijke rechtszaken: “wir haben es nicht gewusst”….

  19
 5. Rob Van der Wel

  Zou Schiphol dan niet de boeren uit willen kopen vanwege de wens om te groeien, maar om deze andere smerigheid op te ruimen?
  Benieuwd wanneer Harbers met deze l*lkoek aankomt.

  23
 6. Thomas

  Het gaat in dit land steeds meer lijken op het Sicilie van de Casa Nostra. Er worden dan wel geen aanslagen gepleegd, zoals daar in de jaren 90, maar de acties van Schiphol hebben wel alle kenmerken van dodelijke acties tegen de bevolking met support van de nodige overheidsinstanties. Kan niet wachten op de rechtszaken tegen dit kartel!

  59

Geef een reactie

Translate