Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

Ook MAA berispt voor misleidende reclame voor CO2-neutraal vliegen

foto: Peter H via Pixabay

4.8
(92)

Begin deze maand veroordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) vliegveld Beek vanwege misleidende reclame voor CO2-neutraal vliegen. Het vliegveld weigerde te stoppen met de uitingen, maar nog vóór de uitspraak haalde het toch bakzeil.

Deel op XDeel op Linkedin

De misleiding werd aan de kaak gesteld door Eric Stam, docent aan een luchtvaartschool en in zijn vrije tijd jager op foute klimaatclaims in reclame-uitingen. Eerder spande hij met succes zaken aan tegen onder meer KLM.

Stam verzocht het vliegveld om de uitingen te rectificeren. Nadat MAA daar geen gehoor aan gaf, stapte hij naar de codecommissie.

Die oordeelde dat de publicaties van MAA in strijd zijn met de regels. Het vliegveld had die uitspraak wel zien aankomen, want nog voordat de uitspraak er lag had het vliegveld al ingebonden en de advertenties op onder meer Twitter, Linkedin en de eigen website stilletjes verwijderd.

Eén van de misleidende publicaties die al voor het vonnis stilletjes werd verwijderd

Maastricht Airport heeft nu toegezegd de valse uitingen voortaan niet meer te gebruiken.

CO2-vrij vliegen bestaat niet
Eric Stam is blij met de uitspraak. “CO2-neutraal vliegen bestaat niet, dat heeft de RCC nu herhaaldelijk bevestigd. Het verbaasde me dan ook dat de directie van MAA het aan heeft laten komen op een klacht bij de reclamecommissie.”

Hij ergerde zich aan de houding van het vliegveld. “Ze lieten me weten dat ze rectificatie niet nodig vonden, ook niet nadat ik hen had gewezen op het misleidende karakter van de uitingen. Ik probeerde dat nog uit te leggen, maar zonder succes. Daarom restte me geen andere mogelijkheid dan naar de RCC te stappen om het vliegveld bij de les te krijgen.”

Shell werd in deze procedure ook gevraagd om een reactie. Dat bedrijf leverde de zogenaamd klimaatvriendelijke kerosine aan het vliegveld en gaf direct toe dat Beek de bewering ‘CO2-neutraal’ niet had mogen gebruiken.

De uitspraak van de codecommissie komt niet als een verrassing. Eerder werden KLM en Shell wegens vergelijkbare uitingen voor de commissie gesleept. Beide bedrijven werden daar berispt.

Inmiddels is KLM voor de rechter gedaagd door Fossielvrij NL wegens vermeend valse claims en heeft de Autoriteit Consument & Markt aangekondigd strikter te gaan handhaven op foute CO2-claims.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 92

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Jaques

    Ik vind eigenlijk dat de to-do list te optimistisch de 440.000 reductie al heeft groen gevinkt. Eerst zien, dan geloven. Verder zou een halvering het minste moeten zijn wat we zouden moeten doen en dat wil ik eindeloos herhalen. Net zo lang totdat het is gelukt.

    8
  2. Roland

    Weer een sprankje hoop, dank!

    11

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate