Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Open brief: Van Gogh Museum, verbreek de sponsorrelatie met KLM

klm

Vriendelijk verzoek aan het Van Gogh Museum om de banden met KLM te verbreken (eigen foto)

4.9
(80)

Het Van Gogh Museum zegt ontzettend veel aan duurzaamheid te doen. Maar het museum laat zich sponsoren door KLM, een bedrijf dat in zijn eentje goed is voor het equivalent van 27 miljard kilogram CO2-uitstoot. Met zeven organisaties roepen wij het Van Gogh op om de relatie te verbreken.

Deel op XDeel op Linkedin

“We’re on the same team, we are on the same side”, zei de directeur van het museum deze week tijdens haar optreden bij Jinek. Niet alleen erkent zij de urgentie van de klimaatcrisis, en spreekt zij over dat het Van Gogh Museum aan het verduurzamen is, maar ook zei ze geen fossiele sponsors bij het museum te hebben. Het verbaast ons daarom dat KLM nog steeds op de lijst met sponsors van het Van Gogh Museum staat.

KLM is een grootverbruiker van fossiele brandstoffen en stoot meer CO2 uit dan de grootste kolencentrale in Nederland. De oplossingen van KLM en de bredere luchtvaartsector om klimaatschade te beperken – zoals bio- en synthetische brandstoffen, verbeterde motoren en andere nieuwe technieken – zijn niet in staat om vliegen duurzaam te maken.

Alle ‘oplossingen’ zijn te beperkt, niet opschaalbaar of te ver in de toekomst. KLM heeft dan ook geen klimaatplan dat in lijn is met de klimaatdoelen van Parijs. Integendeel: KLM zet nog steeds in op groei, en lobbyt tegen noodzakelijke klimaatmaatregelen.

Door KLM als sponsor van het Van Gogh Museum te accepteren, legitimeert zij de klimaatontwrichting van KLM. Door de naam van de natuurliefhebbende Van Gogh te verbinden aan de vervuilende praktijken van KLM werkt het Van Gogh Museum mee aan een positief imago voor de luchtvaartmaatschappij.

Zoals KLM zelf zegt op de website van het museum: “Deze vorm van samenwerking voegt waarde toe aan KLM.” Daarnaast normaliseert het museum dankzij deze sponsoring vliegen in tijden van een klimaatcrisis, terwijl de realiteit simpel is: om de klimaatdoelen binnen bereik te houden moet de uitstoot van broeikasgassen snel omlaag – en dat geldt ook voor de luchtvaart.

Wij verwachten daarom dat u afstand doet van het sponsorschap van KLM, zoals het van Gogh Museum eerder de sponsorrelatie met Shell heeft verbroken.

We zien uw reactie graag tegemoet.

Met verwachtingsvolle groet,

Hiske Arts, Fossielvrij NL
Rosanne Rootert, Reclame Fossielvrij
Daniela Paes Leão, Fossil Free Culture NL
Maarten de Zeeuw, Greenpeace NL
Pippi van Ommen, Extinction Rebellion NL
Kirsten Alblas, Christian Climate Action
Eric Stam, docent luchtvaartcollege & fossielereclamejager
Alfred Blokhuizen, Stichting SchipholWatch

SchipholWatch dankt Fossielvrij NL voor dit initiatief en het opstellen van de brief.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 80

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Theo

  naast KLM zit ook DHL als sponsor bij het vG. Wellicht wat minder nadrukkelijk into de luchtvaart, maar hebben toch -volgens eigen zeggen- meer dan 260 vliegtuigen..

  4
 2. Haes

  korrektie op mijn eerdere reactie: laatste woord moet zijn: “vertrekken”

  2
 3. Haes

  Het is toch ongelofelijk zoals zo’n directeur van het van gogh museum zich publiekelijk vertoont als onwetende kletsfiguur….
  Het zegt alles over het van gogh als daar door het bestuur niet heel snel afstand van wordt genomen.
  Hetzelfde geldt voor die sponsor relatie met klm. Als klm “blijft”, resteert voor andere sponsoren die hun duurzaamheid serieus nemen, maar een beslissing… vetrekken….

  7
 4. Gerry

  Het zou een heel goed teken zijn! En dan maar hopen, dat KLM niet om meer staatssteun gaat vragen door het verliezen van één sponsor..

  3
  • Rekel

   Aan Gerry
   Van Gogh Museum wordt gesponsord dóór de KLM, het museum sponsort niet de KLM!!

   2
  • Gerry

   Zo stom, deze reactie. En gênant. Ik zou kunnen zeggen dat het door slaaptekort komt, of door een te lange blootstelling aan gevaarlijke stoffen, maar dat maakt de reactie niet minder stompzinnig. Excuses hiervoor!

   4
   • Rob vd Wel

    Gerry, het klopt nog steeds wat je schrijft, hoor, want andersom helpt het museum de klm aan klanten.

    2
 5. ALMMJ

  Is dit de reden dat de klimaatplakkers het op schilderijen hebben gemunt? Misschien beter om je aan een vliegtuig te plakken, blijft deze teminste aan de grond. Maar goed elke Euro die de KLM verdiend zouden ze sowieso moeten afstaan, om de schade aan milieu en mens te vergoeden en saneren. Maar voorkomen zou de hoofzaak moeten zijn.

  14

Geef een reactie

Translate